Berita

PELANTIKAN YBHG PROF DATO’ DR. HASSAN BASRI BIN AWANG MAT DAHAN SEBAGAI NAIB CANSELOR BARU UniSZA

VCHB3KUALA NERUS – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melantik Ybhg. Prof Dato’ Dr Hassan Basri bin Awang Mat Dahan sebagai Naib Canselor Unversiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang keempat bagi tempoh selama tiga (3) tahun, berkuatkuasa mulai 1 Februari 2019 hingga 31 Januari 2022

Prof Dato’ Dr Hassan Basri merupakan mantan Timbalan Naib Canselor ( Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Pelantikan beliau mengantikan Dato’ Prof Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif yang telah tamat pada 31 Januari 2019.

Berlatar belakang pendidikan dalam Bahasa Arab, Prof. Dato’ Dr. Hassan Basri berkelulusan Sarjana Muda (Kepujian) Universiti Kuwait (1987); Sarjana (Kesusasteraan) Universiti St Andrews, Scotland (1992) dan mendapat Doktor Falsafah (PhD) dari Universiti Edinburgh, Scotland (2000).

Antara kerjaya awal beliau ialah bertugas sebagai penterjemah Kedutaan Malaysia di Kuwait dan pembantu penyelidik Kuwait Zakat House. Sebagai ahli akademik, beliau memulakan tugas sebagai pensyarah di Universiti Malaya (1987-2011) sebelum dilantik sebagai Pengarah Jabatan Pengajian Malaysia, Cairo University Mesir (2007-2011). Sekembalinya ke Malaysia, beliau berkhidmat sebagai profesor di Fakulti Bahasa dan Komunikasi UPSI.

Prof Dato’ Dr Hassan Basri amat aktif dalam penulisan ilmiah dengan lebih 30 buah buku/bab buku dan 20 jurnal akademik dan prosiding yang ditulis oleh beliau diterbitkan di Malaysia dan antarabangsa. Selain itu, beliau turut aktif memberi konsultansi sebagai pensyarah pelawat, penilai luar dan ahli lembaga penasihat akademik kepada beberapa institusi pengajian tinggi dalam dan luar negara.

Dalam aspek kepimpinan dan pengiktirafan, Prof. Dato’ Dr. Hassan Basri telah dilantik oleh YAB Perdana Menteri sebagai Ahli Majlis Perundingan Islam (MPI) pada 2014, Ketua Panel Menggubal Kurikulum Bahasa Arab bagi Sekolah Agama di Malaysia, Lembaga Pendidikan Islam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (2012-2015) dan merupakan ahli alumni Yayasan Fulbright, Amerika Syarikat sejak 2007.

Beliau juga amat aktif dalam Angkatan Tentera Malaysia sebagai Askar Wataniah dan dianugerahkan Pingat Perkhidmatan Setia (berkhidmat melebihi 15 tahun) oleh Kementerian Pertahanan (2006) dan merupakan Pegawai Memerintah (Commanding Officer) Batalion 516, Regimen Askar Wataniah Malaysia dan Timbalan Komandan Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Malaya (UM) dan USIM.

Pengurusan dan seluruh warga UniSZA juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Dato’ Prof. Dr. Ahmad Zubaidi atas khidmat bakti beliau sepanjang menjawat jawatan Naib Canselor UniSZA. Ucapan penghargaan dan tahniah kepada Prof. Dato’ Dr. Hassan Basri atas pelantikan beliau ke jawatan ini dan selamat bertugas.

VCHB1 VCHB2 VCHB4

Cetak E-mel

ATLET UniSZA TERIMA INSENTIF

PS1KUALA NERUS – Seramai lapan atlet Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) termasuk pasukan bola sepak yang meraih pingat dalam pelbagai temasya sukan tempatan dan antarabangsa sepanajang tahun lalu menerima insentif daripada UniSZA.

Mereka merupakan atlet yang cemerlang dalam 19TH Asean University Games 2018 ( AUG ), Program PKS Memanah, Kejohanan Sukan Staf Universiti Kebangsaan ( SUKUM ), World University Taekwando Championship ( WUC ), Liga Bolasepak IPT 2018, Majlis Anugerah Sukan MASUM 20, Karnival Sukan MASUM 2018, Higher Education Sport Festival dan Sukan IPT 2018 ( SUKIPT )

Majlis penyampaian insentif tersebut berlangsung di Dewan Auditorium Perpustakaan, di sini dan disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif

 Yang turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA), Prof Madya Dr. Mohd Afandi Salleh dan Pengarah Pusat Sukan & Rekreasi (PSR) UniSZA, Riduan Mohamed Arof 

Sementara itu, Dr. Ahmad Zubaidi dalam ucapannya berkata, pemberian insentif tersebut merupakan tanda pengiktirafan dan penghargaan UniSZA kepada atlet yang cemerlang dan mengharumkan nama universiti dan juga negara.

Kata beliau, ganjaran dan sumbangan dalam bentuk kewangan pada hakikatnya berupaya menyuntik semangat baru kepada ahli sukan untuk berusaha mencapai kejayaan yang lebih baik lagi.

"Pemberian insentif ini juga memberi satu harapan kepada golongan atlet muda terutaman pelajar yang baru untuk mempunyai impian menjadi ahli sukan yang berjaya.

"Saya mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua atlet yang telah berjaya membuktikan kehebatan dan kecemerlangan masing-masing," katanya.

Antara penerima insentif tersebut ialah atlet karate, Noor Azizan bin Nor Azli yang memenangi pingat emas di AUG, Myanmar dan pasukan bola sepak yang meraih naib juara pada Kejohanan Liga IPT 2018.

PS2 PS1

Cetak E-mel

MAJLIS SUKAN MATRIKULASI MALAYSIA (MSMM) UNGGULI KEJOHANAN SUKAN INTERASASI UNIVERSITI AWAM KALI KE-2

Asasi2KUALA NERUS – Bertemakan ‘Stay Fit Stay Connected with Games’ Kejohanan Sukan Interasasi Universiti Awam telah diungguli oleh Majlis Sukan Matrikulasi (MSMM) dengan meraih 11 pingat emas, 5 perak dan 1 gangsa.

Kejohanan kali ke-2 ini telah berlangsung dengan jayanya pada 23 hingga 26 Januari 2019 bertempat di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Universiti Malaysia Terengganu dengan penglibatan 11 universiti awam (UA) dan satu (1) Matrikulasi. 

Majlis Perasmian Penutup telah berlansung di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA Kampus Gong Badak dan di rasmikan oleh YBhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi bin A. Latif, Naib Canselor UniSZA. 

Asasi4 Asasi6 Asasi7

Cetak E-mel

PERPUSTAKAAN UniSZA PERKAYA BAHASA, MERAKYATKAN CERITA RAKYAT TERENGGANU

Pustaka1912181Sekalipun cerita-cerita rakyat dikhabarkan sebagai mitos, namun tidak dapat kita nafikan kebanyakan cerita yang sering didengari atau disampaikan oleh nenek moyang kita ini ternyata mempunyai pelbagai mesej serta teladan yang tersirat. Kisah-kisah seperti Si Tanggang, Malim Kundang dan Abu Nawas mempunyai banyak pengajaran dan sentiasa menghiasi halwa telinga kita sewaktu kecil.

Merakyatkan cerita rakyat dan memperkenalkannya di luar negara kita, bukan sesuatu yang mudah malahan cukup mencabar. Namun, atas dasar tanggungjawab bagi memperkaya bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda, Pertandingan Bercerita Dalam Bahasa Melayu Oleh Pelajar Antarabangsa UniSZA merupakan salah satu program yang diatur bagi tujuan tersebut. Program ini telah diadakan pada 18 Disember 2018 di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan bersempena program Read@Uni Peringkat UniSZA dan kempen membaca IQRA’@UniSZA serta menjayakan Kempen Dekad Membaca dan Bahasa Kebangsaan.

Enam orang peserta yang terdiri daripada pelajar antarabangsa UniSZA mempersembahkan pelbagai cerita rakyat yang diangkat ke pertandingan ini. Pak Si Molong, Tuk Raja Bertemu Taring, Batu Penyu, Raja Bongsu Pinang Beribut dan Pengawal Yang Bijaksana adalah sebahagian daripada cerita-cerita rakyat Terengganu yang mungkin jarang kita dengar. Namun, pertandingan yang bertemakan ‘Cerita Rakyat Negeri Terengganu’ akan memberi peluang kepada kita untuk mengetahui kisah-kisah rakyat tersebut. Selain itu, keunikan cerita rakyat ini juga dapat dikongsi bersama dengan golongan muda dan dapat mendekatkan diri mereka dengan budaya negeri Terengganu.

Pertandingan ini melibatkan peserta dari pelbagai negara iaitu Sani Shehu (Nigeria), Isyaku Hassan (Nigeria), Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai (Yaman), Navarr Areepong (Thailand), Mohamed Sali Fode Toure (Guinea) dan Ammar Ahmed Ali Alkhbi (Yaman). Para peserta akan dinilai oleh dua orang juri yang dijemput untuk mengadili pertandingan ini iaitu Encik Mohamad Muhaymein Ahmed Zawawi dari Metro UniSZA@KL dan Puan Alia Nabila Alias dari Pusat Antarabangsa UniSZA.

            Dalam pada itu, tuah akhirnya memihak kepada saudara Ammar Ahmed Ali Alkhbi dari Yaman. Beliau merupakan pelajar Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) telah berjaya diangkat sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Seterusnya, bagi tempat kedua disandang oleh saudara Navarr Areepong dari Thailand (Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa) dan saudara Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai dari Yaman (Institut Penyelidikan Produk & Ketamadunan) muncul sebagai pemenang tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Pengarah Pusat Antarabangsa UniSZA, Encik Cornelius Anuar McAfee Abdullah dan Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar.

Pustaka1912182

 

Cetak E-mel

PERPUSTAKAAN UniSZA MARTABAT BAHASA MELAYU

BM1912181Kita selalu mendengar pernyataan bahawa bahasa Melayu boleh dijadikan bahasa ilmu dan bahasa antarabangsa kerana bahasa itu mempunyai gedung kata yang luas dan dituturkan oleh sebahagian besar penduduk Asia Tenggara. Dakwaan ini dibuat berlandaskan hujah bahawa bahasa Melayu berkembang dengan pesatnya sejak zaman kegemilangan Melaka dan sebelumnya. Bahasa Melayu pada masa itu banyak digunakan bukan hanya oleh keturunan Melayu tetapi juga orang asing yang datang berurusan di negara-negara Me­layu.

Bagi meneruskan usaha memartabatkan serta memperkasa bahasa Melayu, Perpustakaan UniSZA menganjurkan Pertandingan Pidato Citra Bahasa pada 18 Disember 2018 yang berlangsung di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan ini diadakan sempena Program Read@Uni dan kempen membaca IQRA’@UniSZA. Selain itu, program tersebut yang mendapat kerjasama Kelab Orator Unit Bahasa Melayu (KOUBM), UniSZA merupakan salah satu platform bagi pelajar khususnya untuk memperluaskan penggunaan dan penguasaan dalam bahasa Melayu serta menyampaikan mesej secara lisan yang mengandungi idea, menghuraikan dan merumuskan secara berkesan melalui penyampaian pidato.

Seramai sepuluh pemidato mempersembahkan pidato masing-masing bertemakan ‘Menjulang Bahasa Melayu Ke Persada Dunia’. Program ini juga mampu mencungkil bakat-bakat baharu dalam berpidato, selain memantapkan kemahiran berkomunikasi, memupuk semangat patriotisme dan menjana daya saing secara positif. Di samping itu, aktiviti sebegini dapat menyemarakkan Program Read@Uni dan Kempen IQRA’@UniSZA.

Beberapa kriteria untuk penilaian kepada pemidato iaitu pengisian atau kandungan pidato, bahasa, gaya dan penyampaian selain dari segi spontan ketika berpidato. Setiap pemidato mempersembahkan dua pidato berlainan, iaitu wajib menggunakan tema yang diberikan untuk pidato pertama dan bagi pidato kedua, mereka akan memilih tema secara rawak yang telah disediakan pihak penganjur. Dua orang juri telah dilantik untuk mengadili pertandingan ini iaitu Dr. Abdullah Ibrahim yang merupakan Pengarah Pusat Pembangunan Holistik Pelajar, UniSZA Kampus Gong Badak dan Cik Sajarah Mohd Ali (Juara Pidato Piala Perdana Menteri tahun 2018).

Dalam pada itu, pengisian segmen ‘Celik Bahasa’ turut diselitkan sepanjang program untuk berkongsi pengetahuan serta memperkemas penggunaan bahasa Melayu kita.

            Seusai pemenang diumumkan, akhirnya saudara Muhammad Fauzi bin Ismail dari Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) berjaya memikat hati juri dan dinobatkan sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Manakala saudara Najmi Adli bin Mustaffa (Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa) berjaya memenangi tempat kedua dan saudara Muhd Syarifuddin bin Che Saidi (Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi) untuk tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar dan saudara Amierul Fahmie Mohamad Latif, Ketua Unit KOUBM yang turut meluangkan masa hadir ke program tersebut.

BM1912182 BM1912183

Cetak E-mel