Berita

Bantuan Tabung Infaq Covid-19 Alumni UniSZA Kepada Pelajar

tabung2Kuala Nerus – Pusat Alumni, Keusahawanan dan Jaringan Masyarakat (PAKAT) dan Persatuan Alumni UniSZA (PAU) telah melancarkan Tabung Infaq Covid 19 Alumni UniSZA sebagai keprihatinan alumni dalam membantu UniSZA meringankan beban pelajar yang masih berada di kampus dan rumah sewa sepanjang Perintah Kawalan Pegerakan (PKP)

PAU turut menyumbang RM 2,000.00 kepada Fakulti Rekabentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT) UniSZA bagi penyediaan ‘face shield’ dan ‘Personal Protectitive Equipment’ (PPE) yang lain kepada barisan hadapan UniSZA dalam menangani Covid-19.

Majlis Penyerahan tersebut telah disempurkan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Dato Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, di Foyer Kolej Kediaman Pelajar, hari ini.

PAKAT diwakili oleh Pengarah dan Timbalan Pengarah manakala PAU diwakili oleh YAA Wan Mohd Zakri Wan Daud yang juga Hakim Syarie Negeri Terengganu.

Tabung1 tabung3

Cetak E-mel

Kesedaran Berkaitan Gejala Lesbian,Gay,Biseksual, Transgender Dan Seks Bebas Kepada Mahasiswa

5ace429a 321b 47d2 abfb 50ba000d9a1dGejala Lesbian, Gay,Biseksual dan Transgender semakin berleluasa dewasa ini. Ia bukan sahaja berlaku di antara remaja-remaja yang berpeleseran tetapi juga sehingga ke Institusi-institusi Pengajian Tinggi yang kita percaya boleh membentuk peribadi dan sahsiah pelajar malahan juga lebih menyedihkan turut menyelinap dalam kumpulan profesional.  Sudah tentu gejala ini merupakan suatu isu yang cukup besar dan sangat membimbangkan demi kelansungan kehidupan generasi muda dan isu peningkatan gejala sosial dalam institusi kekeluargaan khususnya.  Justeru pada 7 Mac 2020 (Sabtu) Unit Kaunseling PTNC HEPA telah menganjurkan satu Kolokium Pencegahan Gejala LGBT bertempat di Dewan Kuliah Utama (UniSZA Kampus Gong Badak).  Seramai 208 orang mahasiswa telah menyertai kolokium ini.

Kolokium  berkaitan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender serta Seks Bebas (LGBT) cuba memberi kefahaman dan kesedaran kepada semua bahawa budaya dan cara  hidup dan perlakuan seks songsang melawan arus sistem agama, kemanusiaan dan keluarga. Sejarah menyaksikan manusia pernah ditimpa musibah akibat kegitan LGBT sepertimana peristiwa di zaman Nabi Luth. Buktinya, hari ini gejala LGBT begitu berleluasa di mana ia bukan lagi tertumpu di Negara sekular malah merebak ke Negara-negara Islam. Pengisian-pengisian di dalam kolokium ini ini secara keseluruhannya ini menggesa  individu dan komuniti agar peka dengan maklumat mengenai perkembangan LGBT dan memahami  falsafah toleransi dan ketegasan yang sepatutnya ada dan yang sesuai digunakan dalam proses memberi kesedaran kepada golongan LGBT dan masyarakat sekeliling.  Tidak kurang juga perkara berkaitan risiko penyakit berbahaya seperti HIV dan AIDS, isu identiti atau sifat manusia berubah daripada fitrah kepada personaliti bertentangan dengan fitrah adalah mempunyai kaitan dengan bisikan hati yang mendorong jiwa melakukan perkara bertentangan fitrah. Jiwa ini dianggap sebagai nafs al-ammarah (nafsu yang mendorong kepada kejahatan) seperti mana dijelaskan oleh Allah dalam surah 12 (Yusuf): 53 yang bermaksud, " Sesungguhnya nafsu itu (nafsu al-ammarah) selalu menyuruh kepada kejahatan kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhan ku.
Sesungguhnya Tuhan ku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang".

Kolokium ini telah dilaksanakan selama sehari bermula dari jam 8.00 pagi- 6.00 petang dan telah menampilkan 3 orang panel penceramah yang masing-masing berkongsi ilmu dan pengetahuan dari aspek psikososial, agama dan kesihatan. Antara lain ialah Dr.Mahani Binti Nordin@Kamarudin dari Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Prof. Madya Dr. Rafidah Hanim  Binti Mokhtar Ketua Gabungan Wanita Antarabangsa bagi Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ) Dan Prof. Madya Dr.Samsul Bin Draman (Pakar Kesihatan Keluarga UIAM).

Diakhir kolokium ini, perasmian penutup telah disempurnakan oleh Prof.Madya Dr. Mohd Shafiee Bin Hamzah (Pengarah Kolej Kediaman dan Kesihatan Pelajar UniSZA).  Di dalam ucapan ini, beliau menyentuh berkaitan sejarah awal LGBT ini. Ujar berliau LGBT ini bukanlah sesuatu yang baharu, ia mula wujud sejak zaman Nabi Luth AS seperti mana firman Allah SWT dalam Surah Al-A’raf ayat 80 hingga 81 bermaksud: “Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika dia berkata kepada kaumnya: Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? .Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas.”. 

Semua pihak perlu mempunyai kesedaran dalam merealisasikan agenda penting dalam memelihara akidah ummah sama ada mereka yang telah terjebak atau perlu dihalang dari terjebak dalam amalan yang bertentangan dengan agama Islam.  Bagi mereka yang telah terlanjur pula, Prof. Madya Dr.Mohd Shafiee mengatakan bahawa Islam sentiasa memberikan harapan untuk manusia kembali kepada Allah dengan penuh penuh cinta dan taubat. Agama ini tidak menjadikan manusia putus asa sebaliknya sentiasa memberikan harapan dan sinar ke arah yang lebih baik. “Golongan LGBT sama seperti para pendosa yang lain, di hadapan terbentang luas pintu untuk kembali kepada Tuhan Yang Maha Penyayang”.

Memandangkan besarnya implikasi yang akan terjadi LGBT ini, maka sewajarnya seluruh peserta kolokium ini diseru untuk menjauhkan diri dari gejala ini dan bersama-sama mencegah ini daripada terus berkembang. Sekiranya tindakan pencegahan tidak dilakukan dikhuatiri ia akan mengundang kemurkaan dan bala daripada Allah SWT yang apabila ia berlaku musibahnya akan turut terkena setiap daripada kita sama ada golongan taat atau golongan yang engkar.

19c4a392 5e0c 4d1e 9a5c 86a7369a9f4b  f9c7eb98 40bb 46b4 aa3c b7c55e292412

Cetak E-mel

UniSZA Pantau Kesihatan Mahasiswa melalui UKJK

2002201Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menjadi universiti pertama di Pantai Timur yang melaksanakan program Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) kepada semua pelajar dalam usaha melahirkan mahasiswa yang holistik, sihat dari sudut fizikal dan mental

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof Dr. Mohd Afandi Salleh, berkata program itu bertujuan untuk meningkatkan tahap kecergasan seluruh warga UniSZA di samping melahirkan para graduan yang sihat dari segi fizikal dan mental.

“UKJK ini akan dilaksanakan secara berperingkat mulai hari ini sehingga 7 March 2020 dan semua pelajar wajib menjalani UKJK ini”

“Dengan adanya program ini, InsyaAllah pihak universiti akan dapat memantau perkembangan kesihatan mahasiswa di sepanjang tempoh pengajian mereka di UniSZA”, katanya ketika ditemui pada majlis Perasmian UKJK di Dewan Gemilang, UniSZA.

Katanya lagi, pihak universiti juga telah membangunkan sebuah aplikasi kesihatan 'UniWellness' yang boleh dimuat turun oleh mahasiswa dalam telefon pintar masing-masing bagi melihat perkembangan kecergasan dari masa ke semasa.

Menurut Prof Afandi, ujian yang dilaksanakan termasuklah jangkauan melunjur, tekan tubi, bangkit tubi, lompat jauh berdiri serta larian sejauh 2.4 kilometer.

“Mereka juga melakukan pemeriksaan kesihatan oleh pelajar Fakulti Sains Kesihatan serta dari Pusat Kesihatan Pelajar UniSZA selain mengenal pasti berat dan ketinggian mereka samada normal, obesiti atau tidak normal”

“UKJK ini bukan sahaja untuk memeriksa tahap kesihatan dan kecergasan malah ia juga dapat memastikan bahawa mahasiswa UniSZA kekal cergas dan aktif sebelum, semasa dan selepas menjadi graduan”, katanya.

Sementara itu, Pengarah Program UKJK, Nor Faqid Idham Nasrul Nor Azali, berkata program itu menunjukkan keseriusan pihak universiti dalam merangka program berimpak tinggi kepada pelajar dalam memastikan pelajar tidak sahaja cerdas dalam akademik tetapi cergas juga dari aspek kesihatan jasmani dan mental.

“Ia sesuai dengan pepatah 'akal yang sihat berasal dari jasmani yang sihat' dan ini adalah satu langkah bijak dari pihak universiti dalam memastikan mahasiswa-mahasiswi sentiasa berada di tahap kecergasan yang baik”, kataya ketika ditemui.

2002202 2002203

Cetak E-mel

UniSZA, MTM jalin kerjasama dalam Bidang Akuakultur

DSC 6720Kuala Nerus : Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)  menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Micronutrients Technologies Malaysia Sdn Bhd (MTM) untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang akuakultur.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, berkata kerjasama itu akan melibatkan beberapa aktiviti pelajar dan kakitangan antaranya projek pembiakan tilapia serta kajian sains akuatik.

“Dengan adanya MoU ini, kedua-dua pihak akan mengusahakan 30 ekar tanah di UniSZA kampus Besut untuk bidang akuakultur ini”

“Selain itu, MTM turut memberi peluang kepada mana-mana pelajar Fakulti Biosumber Industri Makanan (FBIM) untuk membuat Latihan Industri serta menawarkan pekerjaan kepada graduan di sana”, katanya pada majlis MoU di UniSZA, hari ini.

Pada majlis itu, UniSZA diwakili oleh Naib Canselor dan Pendaftar, Ismail Ahmad manakala MTM pula diwakili Ketua Pegawai Teknikal, Mr. Terry Goh dan Ketua Pengarah Eksekutig, Dato Alex E.E. Lye Dean.

Sementara itu, MTM adalah syarikat berdaftar di Malaysia bermatlamat untuk membiakkan Gred C ke Gred A Tilapia secara tempatan dan berkembang di peringkat antarabangsa pada masa akan datang.

DSC 6738

Cetak E-mel

Pesuruhjaya Tinggi Kanada Kongsi Polisi Luar Dan Peluang Pendidikan Di Kanada

KL71201Pesuruhjaya Tinggi Kanada di Malaysia, Tuan Yang Terutama Julia G. Bentley telah berkongsi polisi luar negara Kanada termasuklah peluang melanjutkan pengajian di Kanada kepada mahasiswa dan kakitangan UniSZA di program Ambassadorial Talk yang diadakan di Dewan Resital, Pusat Kesenian dan Warisan UniSZA pada 4 Februari 2020.

Syarahan beliau yang bertajuk “The Canada-Malaysia Partnership” menekankan hubungan Canada dan Malaysia dan suasana hubungan diplomatik Kanada termasuklah dalam bidang pendidikan.  Beliau menjelaskan satu daripada tiga objektif asas polisi luar Kanada yang di tekankan oleh Perdana Menteri, Justin Trudeau adalah untuk meningkatkan budaya Kanada dan interaksi global dalam pendidikan.

“Salah satu daripada elemen yang difokuskan dalam pendidikan di Kanada adalah untuk mempromosi hubungan kerjasama antara universiti di Kanada dan universiti di Malaysia. Pada tahun 2018, Kanada telah memngumumkan program biasiswa baru bagi membantu pelajar menyambung pangajian di Kanada. The Canada-ASEAN Scholarship and Educational Exchanges for Development (SEED) menawarkan peluang untuk pelajar-pelajar di Malaysia melanjutkan pengajian jangka pendek atau melakukan kajian di Kanada.”

Selain bidang pendidikan, beliau turut berkongsi tentang geografi, budaya, flora, fauna, politik selain peranan Kanada di peringkat antarabangsa, hubungan diplomatik Kanada, keutamaan polisi luar  Kanada dan implikasinya kepada hubungan dengan negara Malaysia.

“Kami berharap dapat membina kemakmuran bersama melalui pelaburan perdagangan. Namun, hubungan dengan Asia bukan hanya berkaitan pelaburan, ianya lebih daripada itu seperti dalam bidang pendidikan dan kebudayaan. Banyak peluang kerjasama yang dapat diteroka dan saya fikir kita boleh menyumbang kepada keamanan dan kemakmuran dunia dengan cara yang lebih bermakna dan berharga,” ujar beliau.

Majlis syarahan tersebut turut dihadiri oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UniSZA, Prof. Dr. Mohd Afandi bin Salleh dan Pengarah Pusat Komunikasi Korporat dan Pengurusan Perhubungan, En. Ismail bin Musa.

Kanada92202

Cetak E-mel