Berita

ATLET UniSZA TERIMA INSENTIF

PS1KUALA NERUS – Seramai lapan atlet Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) termasuk pasukan bola sepak yang meraih pingat dalam pelbagai temasya sukan tempatan dan antarabangsa sepanajang tahun lalu menerima insentif daripada UniSZA.

Mereka merupakan atlet yang cemerlang dalam 19TH Asean University Games 2018 ( AUG ), Program PKS Memanah, Kejohanan Sukan Staf Universiti Kebangsaan ( SUKUM ), World University Taekwando Championship ( WUC ), Liga Bolasepak IPT 2018, Majlis Anugerah Sukan MASUM 20, Karnival Sukan MASUM 2018, Higher Education Sport Festival dan Sukan IPT 2018 ( SUKIPT )

Majlis penyampaian insentif tersebut berlangsung di Dewan Auditorium Perpustakaan, di sini dan disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif

 Yang turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA), Prof Madya Dr. Mohd Afandi Salleh dan Pengarah Pusat Sukan & Rekreasi (PSR) UniSZA, Riduan Mohamed Arof 

Sementara itu, Dr. Ahmad Zubaidi dalam ucapannya berkata, pemberian insentif tersebut merupakan tanda pengiktirafan dan penghargaan UniSZA kepada atlet yang cemerlang dan mengharumkan nama universiti dan juga negara.

Kata beliau, ganjaran dan sumbangan dalam bentuk kewangan pada hakikatnya berupaya menyuntik semangat baru kepada ahli sukan untuk berusaha mencapai kejayaan yang lebih baik lagi.

"Pemberian insentif ini juga memberi satu harapan kepada golongan atlet muda terutaman pelajar yang baru untuk mempunyai impian menjadi ahli sukan yang berjaya.

"Saya mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua atlet yang telah berjaya membuktikan kehebatan dan kecemerlangan masing-masing," katanya.

Antara penerima insentif tersebut ialah atlet karate, Noor Azizan bin Nor Azli yang memenangi pingat emas di AUG, Myanmar dan pasukan bola sepak yang meraih naib juara pada Kejohanan Liga IPT 2018.

PS2 PS1

Cetak E-mel

MAJLIS SUKAN MATRIKULASI MALAYSIA (MSMM) UNGGULI KEJOHANAN SUKAN INTERASASI UNIVERSITI AWAM KALI KE-2

Asasi2KUALA NERUS – Bertemakan ‘Stay Fit Stay Connected with Games’ Kejohanan Sukan Interasasi Universiti Awam telah diungguli oleh Majlis Sukan Matrikulasi (MSMM) dengan meraih 11 pingat emas, 5 perak dan 1 gangsa.

Kejohanan kali ke-2 ini telah berlangsung dengan jayanya pada 23 hingga 26 Januari 2019 bertempat di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Universiti Malaysia Terengganu dengan penglibatan 11 universiti awam (UA) dan satu (1) Matrikulasi. 

Majlis Perasmian Penutup telah berlansung di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA Kampus Gong Badak dan di rasmikan oleh YBhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi bin A. Latif, Naib Canselor UniSZA. 

Asasi4 Asasi6 Asasi7

Cetak E-mel

PERPUSTAKAAN UniSZA PERKAYA BAHASA, MERAKYATKAN CERITA RAKYAT TERENGGANU

Pustaka1912181Sekalipun cerita-cerita rakyat dikhabarkan sebagai mitos, namun tidak dapat kita nafikan kebanyakan cerita yang sering didengari atau disampaikan oleh nenek moyang kita ini ternyata mempunyai pelbagai mesej serta teladan yang tersirat. Kisah-kisah seperti Si Tanggang, Malim Kundang dan Abu Nawas mempunyai banyak pengajaran dan sentiasa menghiasi halwa telinga kita sewaktu kecil.

Merakyatkan cerita rakyat dan memperkenalkannya di luar negara kita, bukan sesuatu yang mudah malahan cukup mencabar. Namun, atas dasar tanggungjawab bagi memperkaya bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda, Pertandingan Bercerita Dalam Bahasa Melayu Oleh Pelajar Antarabangsa UniSZA merupakan salah satu program yang diatur bagi tujuan tersebut. Program ini telah diadakan pada 18 Disember 2018 di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan bersempena program Read@Uni Peringkat UniSZA dan kempen membaca IQRA’@UniSZA serta menjayakan Kempen Dekad Membaca dan Bahasa Kebangsaan.

Enam orang peserta yang terdiri daripada pelajar antarabangsa UniSZA mempersembahkan pelbagai cerita rakyat yang diangkat ke pertandingan ini. Pak Si Molong, Tuk Raja Bertemu Taring, Batu Penyu, Raja Bongsu Pinang Beribut dan Pengawal Yang Bijaksana adalah sebahagian daripada cerita-cerita rakyat Terengganu yang mungkin jarang kita dengar. Namun, pertandingan yang bertemakan ‘Cerita Rakyat Negeri Terengganu’ akan memberi peluang kepada kita untuk mengetahui kisah-kisah rakyat tersebut. Selain itu, keunikan cerita rakyat ini juga dapat dikongsi bersama dengan golongan muda dan dapat mendekatkan diri mereka dengan budaya negeri Terengganu.

Pertandingan ini melibatkan peserta dari pelbagai negara iaitu Sani Shehu (Nigeria), Isyaku Hassan (Nigeria), Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai (Yaman), Navarr Areepong (Thailand), Mohamed Sali Fode Toure (Guinea) dan Ammar Ahmed Ali Alkhbi (Yaman). Para peserta akan dinilai oleh dua orang juri yang dijemput untuk mengadili pertandingan ini iaitu Encik Mohamad Muhaymein Ahmed Zawawi dari Metro UniSZA@KL dan Puan Alia Nabila Alias dari Pusat Antarabangsa UniSZA.

            Dalam pada itu, tuah akhirnya memihak kepada saudara Ammar Ahmed Ali Alkhbi dari Yaman. Beliau merupakan pelajar Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) telah berjaya diangkat sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Seterusnya, bagi tempat kedua disandang oleh saudara Navarr Areepong dari Thailand (Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa) dan saudara Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai dari Yaman (Institut Penyelidikan Produk & Ketamadunan) muncul sebagai pemenang tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Pengarah Pusat Antarabangsa UniSZA, Encik Cornelius Anuar McAfee Abdullah dan Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar.

Pustaka1912182

 

Cetak E-mel

PERPUSTAKAAN UniSZA MARTABAT BAHASA MELAYU

BM1912181Kita selalu mendengar pernyataan bahawa bahasa Melayu boleh dijadikan bahasa ilmu dan bahasa antarabangsa kerana bahasa itu mempunyai gedung kata yang luas dan dituturkan oleh sebahagian besar penduduk Asia Tenggara. Dakwaan ini dibuat berlandaskan hujah bahawa bahasa Melayu berkembang dengan pesatnya sejak zaman kegemilangan Melaka dan sebelumnya. Bahasa Melayu pada masa itu banyak digunakan bukan hanya oleh keturunan Melayu tetapi juga orang asing yang datang berurusan di negara-negara Me­layu.

Bagi meneruskan usaha memartabatkan serta memperkasa bahasa Melayu, Perpustakaan UniSZA menganjurkan Pertandingan Pidato Citra Bahasa pada 18 Disember 2018 yang berlangsung di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan ini diadakan sempena Program Read@Uni dan kempen membaca IQRA’@UniSZA. Selain itu, program tersebut yang mendapat kerjasama Kelab Orator Unit Bahasa Melayu (KOUBM), UniSZA merupakan salah satu platform bagi pelajar khususnya untuk memperluaskan penggunaan dan penguasaan dalam bahasa Melayu serta menyampaikan mesej secara lisan yang mengandungi idea, menghuraikan dan merumuskan secara berkesan melalui penyampaian pidato.

Seramai sepuluh pemidato mempersembahkan pidato masing-masing bertemakan ‘Menjulang Bahasa Melayu Ke Persada Dunia’. Program ini juga mampu mencungkil bakat-bakat baharu dalam berpidato, selain memantapkan kemahiran berkomunikasi, memupuk semangat patriotisme dan menjana daya saing secara positif. Di samping itu, aktiviti sebegini dapat menyemarakkan Program Read@Uni dan Kempen IQRA’@UniSZA.

Beberapa kriteria untuk penilaian kepada pemidato iaitu pengisian atau kandungan pidato, bahasa, gaya dan penyampaian selain dari segi spontan ketika berpidato. Setiap pemidato mempersembahkan dua pidato berlainan, iaitu wajib menggunakan tema yang diberikan untuk pidato pertama dan bagi pidato kedua, mereka akan memilih tema secara rawak yang telah disediakan pihak penganjur. Dua orang juri telah dilantik untuk mengadili pertandingan ini iaitu Dr. Abdullah Ibrahim yang merupakan Pengarah Pusat Pembangunan Holistik Pelajar, UniSZA Kampus Gong Badak dan Cik Sajarah Mohd Ali (Juara Pidato Piala Perdana Menteri tahun 2018).

Dalam pada itu, pengisian segmen ‘Celik Bahasa’ turut diselitkan sepanjang program untuk berkongsi pengetahuan serta memperkemas penggunaan bahasa Melayu kita.

            Seusai pemenang diumumkan, akhirnya saudara Muhammad Fauzi bin Ismail dari Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) berjaya memikat hati juri dan dinobatkan sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Manakala saudara Najmi Adli bin Mustaffa (Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa) berjaya memenangi tempat kedua dan saudara Muhd Syarifuddin bin Che Saidi (Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi) untuk tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar dan saudara Amierul Fahmie Mohamad Latif, Ketua Unit KOUBM yang turut meluangkan masa hadir ke program tersebut.

BM1912182 BM1912183

Cetak E-mel

AMMAR RAIH TIGA ANUGERAH TOKOH KEPIMPINAN SISWA UniSZA

Ammar1Kuala Nerus: Mantan Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Muhammad Ammar Rafiq Ruslan, 24, dinobatkan sebagai penerima Anugerah Utama Tokoh Siswa 2018 sekaligus membawa pulang wang tunai RM 1000.00 berserta trofi dan sijil pada majlis Malam Anugerah Tokoh Kepimpinan Siswa 2018 UniSZA yang berlangsung di Dewan Perdana, semalam

Berasal dari Kuala Selangor, Ammar turut cemerlang apabila menerima Anugerah Pemimpin Program Wacana Intelek serta Anugerah Khas iaitu Anugerah Kepimpinan Terbaiki dan meraih wang tunai RM 500 bagi setiap kategori.

Ammar ketika ditemui berkata beliau begitu bersyukur dan gembira kerana anugerah diterima itu adalah satu pengiktirafan dari UniSZA kepadanya yang cemerlang dalam bidang akademik, kokurikulum dan kepemimpinan dengan penglibatan aktiviti di dalam dan luar negara.

“Walaupun saingan agak ramai dan masing-masing mempunyai kelebihan mereka tersendiri, saya masih tak sangka yang saya dipilih untuk Anugerah Utama ini walaupun rakan yang lain pun sama hebat”

Ammar yang juga pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi & Dakwah) berharap agar dapat menjadi seoarang mahasiswa yang dapat memberi sumbangan pada masyarakat selepas tamat pengajian.

“InsyaAllah, lepas habis belajar saya mahu buka sebuah badan bukan kerajaan (NGO) untuk terus menyumbang pada masyarakat setempat dalam apa jua bidang yang diperlukan”

“Mungkin saya boleh bantu masyarakat melalui pengalaman yang saya ada sepanajang belajar di UniSZA seperti pengucapan awam dan kesukarelawanan”, katanya.

Katanya lagi, hasrat untuk menubuhkan NGO berkenaan juga adalah untuk  mengumpul alumni UniSZA yang aktif semasa pengajian untuk sama-sama membantu memberi sumbangan kepada masyarakat.

Sementara itu, Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif, berkata Malam Anugerah Tokoh Kepimpinan Siswa 2018 itu adalah anugerah kali keenam diadakan  bertujuan memberi pengiktirafan kepada mahasiswa yang bergiat aktif dalam mengerakkan aktiviti-aktiviti mahasiswa.

“Malam Anugerah ini juga memberi dorongan kepada pelapis baru supaya mampu menjadi penggerak dan pemimpin yang berkaliber pada masa hadapan”

“Malah, dengan adanya anugerah seperti ini ia dapat menonjolkan bakat kepimpinan mahasiswa dalam bidang masing-masing sekaligus menjadi ikon kepada pelajar yang lain,” katanya ketika merasmikan majlis berkenaan.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Alumni), Prof Madya Dr. Mohd Afandi Salleh dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Ir Dr. R Badlishah Ahmad.

Bertemakan hitam dan emas, sebanyak 18 anugerah telah  dipertandingkan antaranya Anugerah Khas Sukan, Anugerah Khas Badan Beruniform, Anugerah Khas Sukarelawan, Anugerah Khas Kebudayan dan Anugerah Khas Keusahawanan.

Pemenang anugerah masing-masing membawa pulang wang tunai RM 500.00 beserta trofi dan sijil penghargaan.

Ammar2

Cetak E-mel