Berita

3,474 Graduan UniSZA Dirai Di Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Kali Ke-11

WhatsApp Image 2019 10 15 at 16.24.38KUALA NERUS - Seramai 3,474 graduan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) diraikan dalam Majlis Konvokesyen Ke-11 di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA, Gong Badak, Kuala Nerus sepanjang empat hari bermula hari ini.

Daripada jumlah itu, seramai 61 graduan dianugerahkan ijazah doktor falsafah, 102 graduan sarjana, 1,992 sarjana muda dan 1319 graduan dianugerahkan diploma masing-masing

Istiadat pembukaan majlis berkenaan disempurnakan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA. Turut berangkat, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Dr Ahmad Samsuri Moktar dan isteri, To' Puan Seri Tuan Faizah Abd Rahman; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato' Yahaya Ali; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mohd. Zahari Md. Azahar; Pegawai Kewangan negeri, Dato' Zainal Abidin Hussin; Pro Canselor UniSZA, Tan Sri Prof. Dr. Mohd. Yusof Md. Nor dan Naib Canselor, Prof. Dato' Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan.


UniSZA menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan kepada Pengarah Urusan Kumpulan QSR Brands (M) Holdings Berhad yang juga ahli Lembaga Pengarah UniSZA, Dato' Seri Mohamed Azahari Mohamed Kamil sebagai penghargaan di atas sumbangan beliau.

Anugerah Pelajaran Diraja dirangkul oleh dua orang graduan iaitu Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) dengan kepujian, Mohd Aswan Mohd Amin, 24 dan Wan Alif Asyraf Wan Nor Ruddin, 24, yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian dengan kepujian.

 WhatsApp Image 2019 10 15 at 16.24.39 WhatsApp Image 2019 10 15 at 16.24.391

Cetak E-mel

Nur Husna bersyukur terima Ijazah Aegrotat Sarjana Muda Dietetik

WhatsApp Image 2019 10 15 at 16.22.31Kuala Nerus -  Penerima Ijazah Aegrotat, Nur Husna Md Lazim, 28, amat bersyukur kerana dapat menerima sendiri Ijazah Sarjana Muda Dietatik, walaupun dalam keadaan berkerusi roda.

Nur Husna ketika ditemui berkata, walaupun mempunyai kekurangan fizikal pada diri, dia tidak pernah patah semangat untuk meneruskan pelajaran demi ibu bapa.

"Pada 2009 saya telah mendapat tawaran biasiswa bagi Program Ijazah Luar Negara (PILN) oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ke Jepun dalam bidang farmasi, tetapi terpaksa ditolak kerana masalah kesihatan.

"Ketika belajar di UniSZA saya terpaksa menahan kesakitan memandu sendiri ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) tiga kali seminggu untuk menjalani rawatan, memandangkan keluarga semuanya di Pulau Pinang," katanya yang memperoleh CGPA 3.37.

Nur Husna berkata kesihatannya semakin merosot sehingga tidak dapat bangun dan berjalan, ketika beliau menjalani latihan praktikal di Hospital Pulau Pinang, pada Februari tahun ini.

Dia yang juga anak ketiga daripada empat beradik berasal dari Pulau Pinang telah disahkan menghidap kegagalan buah pinggang atau ‘End Stage Failure (ESRF) pada Januari 2009 menyebabkan dia terpaksa berulang alik ke hospital bagi menjalani rawatan dialisis tiga kali seminggu.

Nur Husna telah dianugerahkan Ijazah Aegrotat kerana tidak dapat menghabiskan tempoh empat tahun pengajian disebabkan masalah kesihatan, tetapi telah berjaya mencapai sekurang-kurangnya 75 peratus daripada jumlah kredit bergraduat, bagi program pengajian yang diikuti untuk dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda.

Nur Husna menghadiahkan ijazah yang diterima kepada ibu bapanya yang telah banyak berkorban kepada beliau selama ini

“Saya buat semua ini untuk emak dan ayah saya  sebab dalam keluarga saya tiada lagi yang berjaya dalam akademik dan ini salah satu cara yang saya buat  setakat  yang mampu untuk bagi dekat  mereka yang dari awal  lagi dah berkorban banyak  untuk saya,”

“Ayah saya dahulunya bawa lori  tapi lepas saya sakit tahun 2010 ayah berhenti kerja sebab nak kena bawa saya berulang ke hospital kerana waktu itu  baru sakit dan tak stabil lagi," katanya selepas Majlis Idul Ilmi Konvensyen Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Ke-11 di Dewan Al Muktafi Billah Shah, UniSZA, Kampus Gong Badak di sini semalam.

Ayah beliau, Md Lazim Saari, 57, kini membantu ibunya, Aisah Abdullah, 60, sebagai pengasuh.

WhatsApp Image 2019 10 15 at 16.22.36

Cetak E-mel

Syaemeliah Syukur Terima Sumbangan Biayai Kos Pembedahan

WhatsApp Image 2019 10 08 at 15.43.08KUALA NERUS – Pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Syaemeliah Syahruddin, 22, menarik nafas lega apabila menerima bantuan pembiayaan pembedahan berjumlah RM23,500.00 disini, hari ini.

Syaemeliah yang juga pelajar semester 6, Ijazah Sarjana Muda Usuluddin dengan Kaunseling, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) menghidap penyakit ‘Adolescent Idiophatic Scolisis’ sejak berumur 16 tahun.

Beliau ketika ditemui berkata, dia kerap merasa sakit serta tidak selesa dan hanya boleh bertahan selama satu jam sahaja untuk belajar di dalam kelas.

“Saya cuma bergantung kepada pain killer sahaja untuk meredakan kesakitan yang saya alami dan ia sedikit sebanyak tidak membantu saya untuk selamanya”, katanya.

“Sebab itu saya membuat keputusan untuk menjalani pembedahan ini dan doktor yang merawat pun beritahu kemungkinan akan lumpuh jika masih berkeras untuk membiarkan sahaja perkara ini”, katanya pada Majlis Penyerahan Bantuan Pembiayaan yang disampaikan oleh Naib Canselor, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan.

Turut hadir, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (TNC HEPA) Prof. Madya Dr. Mohd Afandi Salleh, Pejabat Pendaftar (Ismail Ahmad), dan Pengarah Pusat Wakaf & Endowmen (Prof. Madya Dr. Ahmad Azrin Bin Adnan).

Sementara itu, Prof. Hassan Basri berkata, sumbangan berkenaan adalah dari gabungan terkumpul oleh Tabung Kebajikan dan Perlindungan Mahasiswa (TKPM) dan Dana Wakaf UniSZA yang bertujuan untuk meringankan beban pelajar dan tujuan pendidikan serta kemudahan pelajar.

“Saya harap agar Syaemeliah dapat meneruskan pengajian dengan baik walaupun menghidap penyakit ini dan  jauh dengan ibu beliau”, katanya ketika majlis berlangsung.

Pembedahan Syaemeliah akan dilakukan pada 17 November ini di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu.

WhatsApp Image 2019 10 08 at 15.43.07

Cetak E-mel

UniSZA, UA Pertama laksana Kempen My Debit

WhatsApp Image 2019 10 02 at 17.10.57KUALA NERUS – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menjadi Universiti Awam (UA) pertama yang dipilih oleh Payments Network Malaysia SDn Bhd (PayNet) untuk pelaksanaan kempen MyDebit di peringkat UA.

Naib Canselor UniSZA, Profesor Dato' Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, berkata tujuan utama kempen MyDebit itu adalah untuk memupuk kesedaran di samping menggalakkan pengunaan kad MyDebit iaitu kad ATM anda sebagai kaedah pembayaran tanpa tunai di kalangan para pelajar dan staf di seluruh kampus UniSZA bagi mengurangkan kos dan risiko pengurusan tunai sewaktu pembayaran di kaunter

“Kempen yang dilancarkan ini memberi peluang kepada para pengguna untuk memenangi hadiah yang ditawarkan yang keseluruhannya berjumlah RM50,000”, katanya pada Majlis Pelancaran Kempen MyDebit Di UniSZA dan Islamic Finance Carnival 7.0 Peringkat Universiti di Dewan Perdana, Kampus Gong Badak, di sini.

Turut hadir, Pengerusi Payments Network Malaysia Sdn Bhd, Ybhg. Datuk Ahmad Hizzad Baharuddin, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni, Prof. Madya Dr. Mohd Afandi Salleh, Bendahari, Shakimah Endut dan Ketua Perbankan Pengguna Bank Islam Malaysia Berhad, Zamree Mohamad.

Menurut Prof Hassan Basri, Kempen Pembayaran Tanpa Tunai Melalui Kad ATM MyDebit  telah bermula pada 1 Ogos 2019 dan akan berakhir pada 31 Januari 2020.

“Saya menyeru agar kemudahan tanpa tunai yang disediakan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya dan dibudayakan sepenuhnya oleh semua pihak sepanjang berada di kampus UniSZA.

“Dalam meniti arus permodenan ekonomi digital yang semakin meningkat, akan memerlukan kaedah e-pembayaran yang merupakan komponen kritikal yang boleh meningkatkan produktiviti selain dari lebih cekap, mudah dan selamat”, katanya pada majlis itu.

Katanya lagi, pembudayaan masyarakat tanpa tunai bermula dari sedikit usaha dari diri kita dalam melakukan perubahan untuk untuk jangka panjang dan ini juga merupakan satu kelebihan kepada kita selaku warga UniSZA dalam mencipta sinergi bagi mengorak langkah ke arah perubahan warga UniSZA tanpa tunai.

WhatsApp Image 2019 10 02 at 17.10.56

Cetak E-mel

UniSZA jalin kerjasama dengan TM ke arah era Pendidikan 4.0

WhatsApp Image 2019 10 01 at 15.08.56Kuala Terengganu - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Unit Rumusan Perniagaan Perusahaan dan Awam Telekom Malaysia Bhd (TM), TM One menjalinkan kerjasama melaksana transformasi digital bagi memacu ke arah era Pendidikan 4.0 yang dipengaruhi Revolusi Industri 4.0.

Kerjasama itu diterjemahkan melalui perjanjian perkhidmatan yang ditandatangani Naib Canselor UniSZA, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan dan Ketua Pegawai Eksekutif TM One, Ahmad Taufek Omar hari ini.

Hassan Basri berkata melalui perjanjian tersebut, TM One akan menyediakan kapasiti baharu jalur lebar berkelajuan lima GBPS (Gigabit Per Saat) bagi tempoh lima tahun bermula Oktober tahun ini yang akan memberi manfaat kepada 13,000 warga UniSZA di tiga lokasi iaitu kampus utama Gong Badak, kampus cawangan di Tembila, Besut dan Kampus Perubatan, Kuala Terengganu.

"Perjanjian ini adalah sebahagian daripada perjalanan transformasi UniSZA ke arah mencapai revolusi 4.0 dan meningkatkan lagi kecekapan operasi universiti.

Ia juga akan memberi sambungan yang khusus dan lancar antara kampus-kampus sekali gus mengatasi masalah seperti gangguan ketika persidangan maya atau sebagainya yang menjejaskan komunikasi," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian perkhidmatan itu di sini, hari ini.

Sementara itu Ahmad Taufek berkata kapasiti baharu itu akan menjadikan UniSZA lebih kompetitif dan bergerak lebih pantas bagi mencapai tahap global.

"Sebagai sebuah syarikat yang bertanggungjawab, kita telah membuat pelaburan di tempat agak jauh dari pusat bandar, di Kampus Tembila bagi memastikan warga UniSZA dapat menikmati internet berkelajuan tinggi iaitu dua GBPS di situ sahaja dan keseluruhan lima GBPS di tiga kampus.

"Ia satu kejayaan dan kemudahan bagi warga UniSZA yang sepatutnya boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan lagi produktiviti universiti," katanya.

WhatsApp Image 2019 10 01 at 15.08.55

Cetak E-mel