Berita

HARUN OSMAN PRESIDEN MPP UniSZA BAHARU

mpp1Kuala Nerus – Pelajar tahun tiga Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antroplogi dan Dakwah), Harun Osman, 23, dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), bagi sesi 2018/2019 mulai kelmarin.

Harun yang berasal dari Kuala Nerang, Kedah, dan sebelum ini merupakan Exco Pembangunan Mahasiswa dan Sukarelawan MPP bagi sesi 2017/2018 merupakan antara 30 barisan baharu MPP universiti itu yang diberi kepercayaan memikul tanggungjawab itu.

“Sejujurnya, saya terkejut dan terharu apabila dilantik menjadi Presiden MPP bagi sesi 2018/2019. Dan saya juga amat bersyukur kerana telah dipilih sebagai Presiden melalui pemilihan yang yang telus dengan bermulanya proses untuk menjadi ahli MPP sehinggalah saya diangkat sebagai Presiden”

“Jawatan ini bukanlah untuk mencari populariti semata- mata tetapi ia adalah batu lonjatan dan pembakar semangat dalam diri saya untuk terus berjaya dalam bidang kepimpinan dan membawa UniSZA keperingkat antarabangsa” katanya pada Majlis Watikah Pelantikan MPP sesi 2018/2019 di Dewan Perdana, di sini.

Harun berharap agar MPP sesi baharu itu membawa UniSZA ke arah yang lebih terbuka sejajar dengan dengan slogan “mahasiswa bebas bersuara” yang mana ia juga digarap oleh Malaysia Baharu.

“Dengan sokongan yang padu tanpa berbelah bagi dikalangan mahasiswa UniSZA, in shaa Allah, UniSZA akan terus mengorak langkah dan akan lebih terkehadapan daripada UA lain dari pelbagai bidang”

 “Walaupun telah dibuktikan dengan pelbagai kejayaan  UniSZA sebelum ini, namun ia belum cukup bagi melahirkan lebih ramai mahasiswa berjaya yang dilahirkan oleh UniSZA dan kami harap UniSZA bakal menjadi satu aspirasi kecemerlangan dikalangan UA yang lain”, katanya.

Katanya lagi, perubahan yang akan dibawa oleh ahli kabinet MPP pada sesi kali ini adalah dengan cara membina hubungan yang lebih rapat dengan mahasiswa UniSZA yang mana hubungan inklusif dititikberatkan dan bukannya hubungan yang bersifat eksklusif dengan semua mahasiswa.

mpp3 mpp2 mpp4

Cetak E-mel

AMIR ZAINUDDIN, ONG YING QIAN TERIMA ANUGERAH PELAJARAN DIRAJA

konvo7Kuala Nerus – Biarpun dilahirkan dalam keluarga kurang berkemampuan, dua penerima Anugerah Pelajaran Diraja pada Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) membuktikan bahawa status keluarga bukan halangan untuk berjaya.

Malah, kedua-dua graduan iaitu Muhamad Amir Zainudin, 24, dan Ong Ying Qian, 24, menjadikan kesempitan hidup sebagai pembakar semangat untuk merubah nasib keluarga.

Muhamad Amir berkata, sejak kecil lagi dia bertekad untuk berjaya terutama dalam pelajaran agar dapat membantu keluarga, apatah lagi dia merupakan anak lelaki tunggal.

“Saya bukan daripada keluarga senang dan hari ini, saya berjaya buktikan yang latar belakang tidak menghalang seseorang itu untuk berjaya selagi kita mempunyai keazaman tinggi,” kata graduan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab ini.

Menurut anak kepada pasangan Zainudin Wahab, 57, dan Ramlah Abdullah, 48, kejayaan itu didedikasikan buat ibu bapanya yang telah banyak berkorban dalam memberikan pendidikan terbaik kepada dia lima beradik.

“Ayah menyara kami dengan bekerja sebagai pengawal keselamatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) manakala ibu pula tidak bekerja,” katanya.

Muhamad Amir yang kini bekerja sebagai penganalisis kandungan di Kuala Lumpur, sedang mengintai peluang untuk menyambung pelajaran di peringkat sarjana seterusnya doktor falsafah (PhD) bagi merealisasikan impiannya bergelar pensyarah.

Sementara bagi Ying Qian pula yang berasal dari Mentakab, Pahang, dia selalu percaya bahawa kejayaan akan dicapai jika diiringi dengan kegigihan dan kesungguhan.

“Sebagai anak sulung, saya jadi harapan keluarga dan saya sedih sebab bapa, Ong The, 68, masih lagi bekerja untuk sara kami dua beradik.

“Adik lelaki, Ong Yu Xuan, 23, sedang menuntut di UniSZA dalam bidang perubatan dan kami dua beradik tekad mahu membahagiakan mereka dengan kejayaan ini,” kata graduan Ijazah Sarjana Muda Dietetik ini yang kini menjadi pembantu penyelidik di universiti sama.

Dalam pada itu, kedua-dua graduan cemerlang berkenaan turut menerima RM7,500 sijil dan pingat bersadur emas disampaikan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA.

konvo8 konvo9

Cetak E-mel

2,836 GRADUAN UniSZA DIRAI DI MAJLIS IDUL LLMI KONVOKESYEN KE-10

konvo5Kuala Nerus - Seramai 2,836 graduan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) diraikan dalam Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA, Gong Badak, Kuala Nerus sepanjang tiga hari bermula 17 hingga 19 November 2018.

Daripada jumlah itu, seramai 62 graduan dianugerahkan ijazah doktor falsafah, graduan sarjana (134), sarjana muda (1,641) dan diploma (999).

Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA menyempurnakan istiadat pembukaan majlis berkenaan.

Turut berangkat Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Pada majlis Idul Ilmi Konvokesyen ke-10 ini, UniSZA turut menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Pengajian Al-Quran kepada Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Dato’ Seri Syaikh Haji Ismail Haji Muhammad.

Anugerah Pelajaran Diraja dirangkul dua pelajar masing-masing graduan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, Muhamad Amir Zainudin, 24, dan Ong Ying Qian, 24, yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Dietetik.

 konvo6 konvo1 konvo2 konvo3     konvo4

Cetak E-mel

MoU UniSZA DAN IIIT

GH1Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama International Institute of Islamic Thought (IIIT) bagi menjalinkan kerjasama perkongsian kepakaran dalam kalangan pelajar dan kakitangan kedua-dua institusi serta kerjasama dalam bidang penyelidikan, penerbitan, seminar, bengkel, latihan dan dana penyelidikan.

Selain itu, MoU ini juga bertujuan untuk bekerjasama dalam pertukaran kakitangan akademik serta pengajuran program mobiliti untuk pelajar dan kakitangan di kedua-dua universiti. Pada majlis berkenaan, UniSZA diwakili oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif dan disaksikan Timbalan Naib Canselor (Penyelidakan & Inovasi), Prof. Ir. Dr. R Badlishah Ahmad manakala IIIT diwakili oleh Setiausaha Agung IIIT, Prof. Dr. Omar Hassan Kasule dan disaksikan oleh Pengarah IIIT Timur dan Asia Tenggara, Prof. Emeritus Dato’ Wira Dr. Jamil Osman. Turut hadir adalah Pengerusi Lembaga Pengarah UniSZA iaitu YBhg. Datuk Dr. Muhammad Nor Manuty dan Ahli Lembaga Pengarah UniSZA, YBrs. Dr. Azmi bin Omar.

KUSZA mula beroperasi di Kampus Gong Badak pada Januari 1980 dan terus menongkah arus dalam lautan pendidikan sehingga ia dinaiktaraf menjadi universiti awam ke 18 pada tahun 2006 sebagai Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) melalui pengisytiharan yang dilakukan oleh YAB Tun Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Semasa zaman penubuhannya.

UDM telah melalui proses penjenamaan semula pada 14 Mei 2010 melalui Perintah Universiti Darul Iman Malaysia (pemerbadanan) (Pindaan) 2010 dan dikenali sebagai Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Nama Almarhum Sultan Zainal Abidin III Muazzam Shah ibni Almarhum Sultan Ahmad Muazzam Shah II, Sultan Terengganu yang ke-11 digunakan bagi mengingati jasa almarhum Baginda dalam menyebar luas ilmu pengetahuan dan keagamaan di negeri Terengganu. ‘International Institute of Islamic Thought’ (IIIT) sebagai sebuah badan Pemikir Islam telah ditubuhkan di Amerika Syarikat pada tahun 1981 beribu pejabat di Hendon, Virginia.

Objektif utamanya adalah membentuk polisi pendidikan yang ‘evidenced-based’, kurikulum holistik, perbincangan ilmiah dalam ilmu pedagogi, program berteraskan kepimpinan, aspek-aspek penilaian yang saksama dan akhirnya melaksanakan pengkamilan (‘integration’) dalam konsep ilmu itu sendiri. Aktiviti-aktivitinya dalam beberapa pusat IIIT seperti di Amerika Syarikat, Saudi Arabia, Jordan, United Kingdom, Afrika Selatan dan di Malaysia bertujuan untuk memajukan pendidikan yang sempurna dan penyebarannya melalui penerbitan dan latihan. Sehingga tahun 2018, IIIT telah menghasilkan lebih 800 tajuk buku yang telah diterjemahkan dalam 40 buah bahasa. Kita juga amat beruntung apabila KUSZA pada tahun-tahun 80’an telah menerima kunjungan bersejarah daripada pengasas International Institute Islamic Thought (IIIT), Profesor Ismail Raji AlFaruqi yang berkhidmat di Universiti Temple di Amerika Syarikat telah melawat Kampus Gong Badak KUSZA dan menawarkan beberapa tempat kepada pensyarah-pensyarah KUSZA untuk melanjutkan pengajian pasca siswazah di Amerika Syarikat.

UniSZA kini beroperasi di tiga buah kampus iaitu Kampus Gong Badak (Kuala Nerus) yang merupakan kampus induk, Kampus Perubatan (Kuala Terengganu) dan Kampus Besut. Berteraskan moto “Ilmu Demi Faedah Insan”, UniSZA kini terus berkembang sebagai sebuah universiti komprehensif yang menawarkan pelbagai bidang meliputi pengajian kontemporari Islam, bidang perubatan, sains kesihatan,undang-undang, ekonomi dan sains pengurusan, rekabentuk perindustrian, sains sosial, informatik dan komputeran, biosumber dan pertanian serta sains makanan.

GH2

Cetak E-mel

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERJANJIAN (MOA) ANTARA UniSZA & UCB

UCB1AHAD, 14 OKTOBER 2018: Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Pejabat Pengarah Kampus Besut telah mengadakan Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) antara Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan University College Bestari (UCB) bertempat di Fakulti Biosumber & Industri Makanan (FBIM).

Majlis ini adalah satu platform perkongsian kepakaran yang dapat mempertingkatkan lagi kualiti akademik bagi kedua-dua pihak. Seramai hampir 20 wakil yang terdiri daripada ahli-ahli pengurusan tertinggi dan kakitangan sokongan serta 40 pelajar dari UCB hadir memeriahkan acara. Turut hadir ialah Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabangsa UniSZA, Prof. Dr. Mahadzirah binti Mohamad, Pengarah Kampus Besut, Prof. Dr. Mohd Nordin bin Abdul Rahman berserta ahli-ahli pengurusan tertinggi dan kakitangan sokongan UniSZA.

Naib Canselor UCB, Prof. Dr. Sakri bin Ibrahim dan Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato' Dr. Zubaidi bin A. Latif telah menandatangani dokumen perjanjian pada jam 10.00 pagi. Acara tersebut turut disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Pengelola UCB, YM Prof. Dato Dr. Haji Tengku Mahmud bin Mansor.

Setelah acara menandatangani dokumen perjanjian selesai, pihak pengurusan UCB menyerahkan tabung waqaf PEYATIM kepada UniSZA. Setelah itu, dif-dif jemputan mengadakan lawatan ke beberapa makmal pemprosesan makanan di FBIM.

Para jemputan turut melawat tapak-tapak pameran produk makanan yang melibatkan pelajar FBIM dan UCB di pekarangan kaki lima utama FBIM dan seterusnya bersurai pada jam 11.30 pagi.

UCB2 UCB3 UCB4 UCB5

Cetak E-mel