Berita

PELAJAR UniSZA, SAJARAH JUARA PABM 2018

MP1112181Kuala Nerus - Peserta dari Kemboja, Sajarah Mohd. Ali, 27, yang menambat hati juri dengan persembahan tersendiri muncul juara Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2018 kategori Antarabangsa di Malaysia.

Dalam pertandingan akhir yang berlangsung di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), di sini malam tadi, Sajarah yang merupakan penuntut tahun dua Sarjana Dakwah di UniSZA memilih tajuk pidato Keamanan Dunia Tanggungjawab Bersama.

Sementara itu, peserta dari Bangladesh, Nafisa Mayukh, 20, terpaksa berpuas hati sebagai naib juara manakala Mahad Mohamed, 22, dari United Kingdom diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga bagi kategori sama.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik. Turut hadir sama, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching; Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Dr. Mohd. Gazali Abas; Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datin Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir dan Naib Canselor UniSZA, Prof. Datuk Dr Ahmad Zubaidi A. Latif.

Bagi kategori Antarabangsa, juara diraih peserta dari China, Xu Yang atau lebih dikenali sebagai Izzah, 19, menerusi pidato bertajuk Mahasiswa Peneraju Kelangsungan Negara manakala Aurore Jeannot, 27, dari Perancis (kedua) dan Leon Woltermann dari Jerman (ketiga).

Peserta Malaysia, Muhammad Syahmi Akif Jamili, 23, dinobatkan sebagai juara kategori Alam Melayu di samping peserta Thailand, Huda Ahmad, 18, (kedua) dan tempat ketiga, Adam Muhammad Taufiq Mohamad Suharto, 22.

Johan bagi setiap kategori menerima hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 berserta piala pusingan, piala iringan serta sijil.

Naib johan membawa pulang hadiah wang tunai RM8,000 (plak iringan serta sijil) manakala tempat ketiga menerima RM5,000 (plak iringan serta sijil).

Seramai 50 peserta dari 31 buah negara mengambil bahagian dalam pertandingan PABM Piala Perdana Menteri 2018 yang bermula Ahad lalu, namun hanya sembilan peserta yang layak ke peringkat akhir

Cetak E-mel

DR. MASZLEE LANCAR PROGRAM READ@UNI, MENUJU NEGARA MEMBACA 2030

DrM1Program Read@Uni Peringkat IPT telah dilancarkan oleh Menteri Pendidikan Malaysia, YBhg. YB. Dr. Maszlee Malik dalam satu majlis yang telah diadakan di Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam pada 29 November 2018 bersempena Kempen Dekad Membaca Kebangsaan. Program hasil kerjasama antara Jabatan Pendidikan Tinggi, Pusat Sitasi Malaysia dan Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR), UiTM Shah Alam ini merupakan inisiatif bagi mewujudkan negara membaca pada tahun 2030 dan akan dilaksanakan melalui perpustakaan di semua Institusi Pendidikan Tinggi Awam dan Swasta. Dengan slogan 'With Knowledge We Lead' dan bertemakan #MalaysiaMembaca, kempen ini bertujuan untuk mewujudkan Malaysia sebagai sebuah negara berbudaya membaca dan dapat menyemarakkan lagi pembacaan dalam kalangan kumpulan sasaran iaitu mahasiswa, pensyarah dan staf pentadbiran. Disamping itu, selaras dengan hala tuju kerajaan untuk mewujudkan masyarakat yang kaya maklumat dan paling banyak membaca.

“Banyakkan program bedah buku, bual bicara tentang karya-karya besar, wacana dan debat tentang buku-buku yang mengandungi pemikiran-pemikiran yang tinggi.” Petikan kata-kata YBhg YB. Dr. Maszlee Malik ketika berucap di Majlis Pelancaran Read@Uni. Program Read@Uni ini, selain menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat dan cintakan ilmu, inisiatif seumpama ini mampu melahirkan masyarakat yang kaya ilmu dan berpengetahuan tinggi dalam pelbagai bidang disamping ke arah pembentukan bangsa yang kuat, tidak jumud dan bermaklumat.

Institusi Pengajian Tinggi disaran menjadi agen penggerak bagi menyemarakkan lagi kempen membaca dengan mewujudkan suasana pembacaan yang meriah dan mampu melawan budaya hidup ‘mediocre’ dalam kalangan warga masing-masing.

"Suasana membaca yang meriah mampu melawan budaya hidup ‘mediocre’ iaitu budaya hidup pertengahan yang penuh dengan hiburan serta bahan-bahan popular yang langsung tidak mendidik dan langsung tidak menjadikan mahasiswa sebagai golongan berkualiti .

"Biar orang yang tidak membaca merasa kekok kerana tidak membaca seperti mana orang yang tidak mempunyai akaun Facebook merasa kekok melihat orang lain mempunyai akaun Facebook,” katanya semasa berucap pada majlis pelancaran tersebut.

Antara pengisian aktiviti dalam majlis tersebut adalah penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan Mencipta Poster Read@Uni yang mana salah seorang pelajar Fakulti Informatik & Komputeran (FIK) UniSZA, saudari Nurul Ain Syafiqah binti Mat Desa antara yang memenangi hadiah saguhati bagi pertandingan tersebut.

Turut hadir ke Majlis Pelancaran ini adalah YBhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A.Latif, Naib Canselor UniSZA, Puan Norulhuda binti Makhtar, Menjalankan Tugas Ketua Pustakawan, Puan Rosnorzaini binti Rusli, Penolong Ketua Pustakawan dan Encik Syaiful Hisyam bin Saleh, Pustakawan UniSZA yang turut serta dan sama-sama memberikan tanda sokongan terhadap program ini serta penglibatan pihak perpustakaan dalam pameran Read@Uni. Pihak perpustakaan UniSZA sentiasa memberikan sokongan dan kerjasama yang padu dalam menjayakan hasrat murni bagi memenuhi aspirasi Kementerian Pendidikan Malaysia memperkasakan budaya membaca dalam kalangan warga institusi dan seterusnya mendokong kempen Dekad Membaca Kebangsaan (2021-2030) yang dijangka dilancarkan tahun depan.

DrM2 DrM4 DrM3

Cetak E-mel

HARUN OSMAN PRESIDEN MPP UniSZA BAHARU

mpp1Kuala Nerus – Pelajar tahun tiga Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antroplogi dan Dakwah), Harun Osman, 23, dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), bagi sesi 2018/2019 mulai kelmarin.

Harun yang berasal dari Kuala Nerang, Kedah, dan sebelum ini merupakan Exco Pembangunan Mahasiswa dan Sukarelawan MPP bagi sesi 2017/2018 merupakan antara 30 barisan baharu MPP universiti itu yang diberi kepercayaan memikul tanggungjawab itu.

“Sejujurnya, saya terkejut dan terharu apabila dilantik menjadi Presiden MPP bagi sesi 2018/2019. Dan saya juga amat bersyukur kerana telah dipilih sebagai Presiden melalui pemilihan yang yang telus dengan bermulanya proses untuk menjadi ahli MPP sehinggalah saya diangkat sebagai Presiden”

“Jawatan ini bukanlah untuk mencari populariti semata- mata tetapi ia adalah batu lonjatan dan pembakar semangat dalam diri saya untuk terus berjaya dalam bidang kepimpinan dan membawa UniSZA keperingkat antarabangsa” katanya pada Majlis Watikah Pelantikan MPP sesi 2018/2019 di Dewan Perdana, di sini.

Harun berharap agar MPP sesi baharu itu membawa UniSZA ke arah yang lebih terbuka sejajar dengan dengan slogan “mahasiswa bebas bersuara” yang mana ia juga digarap oleh Malaysia Baharu.

“Dengan sokongan yang padu tanpa berbelah bagi dikalangan mahasiswa UniSZA, in shaa Allah, UniSZA akan terus mengorak langkah dan akan lebih terkehadapan daripada UA lain dari pelbagai bidang”

 “Walaupun telah dibuktikan dengan pelbagai kejayaan  UniSZA sebelum ini, namun ia belum cukup bagi melahirkan lebih ramai mahasiswa berjaya yang dilahirkan oleh UniSZA dan kami harap UniSZA bakal menjadi satu aspirasi kecemerlangan dikalangan UA yang lain”, katanya.

Katanya lagi, perubahan yang akan dibawa oleh ahli kabinet MPP pada sesi kali ini adalah dengan cara membina hubungan yang lebih rapat dengan mahasiswa UniSZA yang mana hubungan inklusif dititikberatkan dan bukannya hubungan yang bersifat eksklusif dengan semua mahasiswa.

mpp3 mpp2 mpp4

Cetak E-mel

AMIR ZAINUDDIN, ONG YING QIAN TERIMA ANUGERAH PELAJARAN DIRAJA

konvo7Kuala Nerus – Biarpun dilahirkan dalam keluarga kurang berkemampuan, dua penerima Anugerah Pelajaran Diraja pada Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) membuktikan bahawa status keluarga bukan halangan untuk berjaya.

Malah, kedua-dua graduan iaitu Muhamad Amir Zainudin, 24, dan Ong Ying Qian, 24, menjadikan kesempitan hidup sebagai pembakar semangat untuk merubah nasib keluarga.

Muhamad Amir berkata, sejak kecil lagi dia bertekad untuk berjaya terutama dalam pelajaran agar dapat membantu keluarga, apatah lagi dia merupakan anak lelaki tunggal.

“Saya bukan daripada keluarga senang dan hari ini, saya berjaya buktikan yang latar belakang tidak menghalang seseorang itu untuk berjaya selagi kita mempunyai keazaman tinggi,” kata graduan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab ini.

Menurut anak kepada pasangan Zainudin Wahab, 57, dan Ramlah Abdullah, 48, kejayaan itu didedikasikan buat ibu bapanya yang telah banyak berkorban dalam memberikan pendidikan terbaik kepada dia lima beradik.

“Ayah menyara kami dengan bekerja sebagai pengawal keselamatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) manakala ibu pula tidak bekerja,” katanya.

Muhamad Amir yang kini bekerja sebagai penganalisis kandungan di Kuala Lumpur, sedang mengintai peluang untuk menyambung pelajaran di peringkat sarjana seterusnya doktor falsafah (PhD) bagi merealisasikan impiannya bergelar pensyarah.

Sementara bagi Ying Qian pula yang berasal dari Mentakab, Pahang, dia selalu percaya bahawa kejayaan akan dicapai jika diiringi dengan kegigihan dan kesungguhan.

“Sebagai anak sulung, saya jadi harapan keluarga dan saya sedih sebab bapa, Ong The, 68, masih lagi bekerja untuk sara kami dua beradik.

“Adik lelaki, Ong Yu Xuan, 23, sedang menuntut di UniSZA dalam bidang perubatan dan kami dua beradik tekad mahu membahagiakan mereka dengan kejayaan ini,” kata graduan Ijazah Sarjana Muda Dietetik ini yang kini menjadi pembantu penyelidik di universiti sama.

Dalam pada itu, kedua-dua graduan cemerlang berkenaan turut menerima RM7,500 sijil dan pingat bersadur emas disampaikan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA.

konvo8 konvo9

Cetak E-mel

2,836 GRADUAN UniSZA DIRAI DI MAJLIS IDUL LLMI KONVOKESYEN KE-10

konvo5Kuala Nerus - Seramai 2,836 graduan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) diraikan dalam Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA, Gong Badak, Kuala Nerus sepanjang tiga hari bermula 17 hingga 19 November 2018.

Daripada jumlah itu, seramai 62 graduan dianugerahkan ijazah doktor falsafah, graduan sarjana (134), sarjana muda (1,641) dan diploma (999).

Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA menyempurnakan istiadat pembukaan majlis berkenaan.

Turut berangkat Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Pada majlis Idul Ilmi Konvokesyen ke-10 ini, UniSZA turut menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Pengajian Al-Quran kepada Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Dato’ Seri Syaikh Haji Ismail Haji Muhammad.

Anugerah Pelajaran Diraja dirangkul dua pelajar masing-masing graduan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, Muhamad Amir Zainudin, 24, dan Ong Ying Qian, 24, yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Dietetik.

 konvo6 konvo1 konvo2 konvo3     konvo4

Cetak E-mel