Berita 2017

BENGKEL PEMBANGUNAN PAPANCERITA MASSIVE OPEN ONLINE COURSE (MOOC) UniSZA 2017

mooc2Pusat Kualiti Akademik & e-Pembelajaran (AQeL) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menganjurkan Bengkel Pembangunan Papancerita Massive Open Online Course (MOOC) UniSZA pada 14 hingga 15 Jun 2017, bertempat di Dewan Panca Delima AQeL, Kampus Gong Badak, UniSZA. Bengkel ini dikendalikan oleh panel jemputan AQeL iaitu En. Mohd Sufian bin Mat Deris dari Fakulti Informatik dan Komputeran. Seramai 20 orang peserta yang merupakan pembangun MOOC 2017 yang dilantik telah hadir untuk memberi komitmen dalam membangunkan kursus-kursus yang akan ditawarkan dalam bentuk MOOC. Objektif bengkel ini diadakan bertujuan untuk merangka pelan pembangunan sebelas (11) kursus MOOC serta menyediakan papancerita pembangunan kursus MOOC bagi tahun 2017. Antara kursus yang bakal dibangunkan secara MOOC pada tahun 2017 adalah seperti yang tertera dibawah:

Bil Kursus MOOC Fakulti/PTj
1. Al-Tasawwuf al-mukaran Fakulti Pengajian Kontemporari Islam
2. Workshop Technology Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi
3. Public Speaking Fakulti Bahasa dan Komunikasi
4. Research Methodology
5. Fiqah Perubatan Fakulti Perubatan
6. Tadabbur Al-Quran Pusat Islam
7. Pra Perkahwinan
8. Pengurusan Penyembelihan
9. Pengurusan Jenazah
10. Kursus Bahasa Al-Quran Pusat Pendidikan Berterusan
11 Quality Assurance In Diagnostic Radiography Fakulti Sains Kesihatan

Perlaksanaan bengkel ini adalah sangat penting untuk memenuhi Lonjakan 9 iaitu Pembelajaran dalam talian secara global bagi Pelan Pembangunan pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) 2015- 2025.  Diharapkan, bengkel ini dapat membantu pembangun MOOC 2017 UniSZA.

mooc1 mooc3

Cetak E-mel

BENGKEL PELAKSANAAN PELAN STRATEGIK UniSZA 2017

th22Pusat Perancangan Strategik dan Pengurusan Kualiti (SPaQM) telah berjaya mengadakan Bengkel Pelaksanaan Pelan Strategik UniSZA 2017 pada 25 Mei 2017 yang lalu bertempat di TH Hotel & Convention Centre, Terengganu. Bengkel ini telah dihadiri oleh Ketua Pusat Tanggungjawab (KPTj) serta wakil daripada Pusat Tanggungjawab (PTj).

Bengkel ini juga telah diserikan lagi dengan kehadiran Naib Canselor UniSZA, Profesor Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi bin A. Latif. Penganjuran bengkel ini adalah bertujuan untuk memuktamadkan definisi operasi, sasaran 2017 serta pelan tindakan 2017 bagi memenuhi keperluan Pelan Strategik UniSZA 2017-2025.

Selain itu, setiap Ketua Elemen telah membentangkan definisi operasi, sasaran 2017 serta pelan tindakan 2017 masing-masing semasa bengkel ini berlangsung. Berikut adalah elemen yang terdapat dalam Pelan Strategik UniSZA 2017-2025;

  1. Kecemerlangan Akademik
  2. Kecemerlangan Penyelidikan
  3. Graduan Holistik
  4. Kesohoran Global
  5. Penerapan Nilai Islam
  6. Khidmat Komuniti
  7. Bakat
  8. Kewangan
  9. Governans
  10. Prasarana

Untuk makluman, brosur Pelan Strategik UniSZA 2017-2025 telah diedarkan kepada warga UniSZA pada Majlis Syarahan Tahunan Naib Canselor dan Sambutan Hari Pekerja Peringkat UniSZA Tahun 2017, 02 Mei 2017 yang lalu.

th11 th33

Cetak E-mel

PELAJAR SISWAZAH FSK MENANG 2 HADIAH DI HEALTH SCIENCES SYMPOSIUM 2017

afikah1Pelajar siswazah Fakulti Sains Kesihatan (FSK), Nor Afiqah Binti Ahmad Nasrulddin yang sedang mengikuti pengajian Sarjana Sains (pengkhususan: Amalan Farmasi) telah berjaya mengharumkan nama UniSZA menerusi 2 buah hadiah yang digondol sewaktu menyertai Health Sciences Symposium 2017 pada 25 Mei 2017 baru-baru ini.

Simposium sehari yang diadakan di Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan, Kubang Kerian, Kelantan itu telah disertai hampir 80 orang peserta yang kebanyakannya terdiri daripada pelajar-pelajar siswazah dari universiti-universiti awam tempatan termasuklah USM, UKM dan UTHM.

Penuntut siswazah yang baharu dalam semester pertama ini telah memenangi hadiah tempat ke-3 untuk pembentangan lisan dalam kategori Wellness dengan menyampaikan kertas kerja bertajuk Symptoms of Craving And Withdrawal Among Drug Addicts Undergoing An Islamic Therapy (Inabah). Sebuah lagi kemenangan juga adalah menerusi hadiah tempat ke-3 yang dipersembahkan dalam bentuk pembentangan poster dengan tajuk Drug Use And Health Status of Drug Misusers: An Insight Into Participants of Inabah Programme.

Selain itu, Afiqah turut membentangkan 2 buah lagi kertas kerja hasil kajian rintis beliau, masing-masing melalui sesi poster dan sesi lisan mengenai Relationships Between Cognitive Impairment, Knowledge And Attitude Among Drug Misusers Undergoing An Islamic Therapy In Malaysia serta Psychosocial Profiles Among Drug Addicts Undergoing Islamic-Based Inabah Programme In Kelantan, Malaysia. Hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Timbalan Dekan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan USM.

Afiqah juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua ahli projek, sahabat seperjuangan dan pihak-pihak yang konsisten memotivasi dan menyokong projek penyelidikan dan pengajian beliau selama ini. Projek induk tersebut dibiayai oleh geran SRGS bertajuk Integrasi Data Klinikal Dan Kualiti Hidup Terapi Inabah Untuk Pembangunan Model Sokongan Keputusan Berkomputer Berasaskan Teknik Neural Network Bagi Penagihan Dadah.

Antara pedoman yang sering menjadi pegangan beliau ialah tekun berusaha, tidak mudah putus asa dan sentiasa berdisiplin serta berfikiran positif. Semoga kejayaan Afiqah ini akan menjadi suntikan perangsang kepada pelajar-pelajar lain yang sedang mengikuti pengajian siswazah untuk meneruskan kecemerlangan penyelidikan di UniSZA.

afikah2

Cetak E-mel

INTELLECTUAL DISCOURSE SERIES ON ISLAMIC CIVILIZATION (IDSIC 1/2017)

inspire1KUALA NERUS : Institut Penyelidikan Produk dan Ketamadunan Melayu Islam (INSPIRE) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dengan jayanya telah menganjurkan Intellectual Discourse Series On Islamic Civilization (IDSIC 2017) pada 23 Mei 2017.

Program yang bermula pada jam 11.00 pagi hingga 1.00 petang itu telah diadakan di Dewan Auditorium Akademik, UniSZA Kampus Gong Badak. Program ini adalah hasil kerjasama Majlis Ittihad Ummah Malaysia dan Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan. Pada IDSIC siri pertama ini, pihak INSPIRE telah menjemput YBhg. Datuk Wan Ahmad Fauzi Hashim @ Wan Husain sebagai penceramah jemputan. Tajuk yang disampaikan oleh beliau adalah Konsep Kedaulatan Watan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Untuk makluman,  YBhg. Datuk Wan Ahmad Fauzi merupakan Ketua Lajnah Kajian Strategik Majlis Ittihad Ummah. Pengalaman luas yang dimiliki oleh beliau sebagai bekas Peguam Syar’ie Terengganu, Setiausaha Dewan Pangkuan Diraja Terengganu dan Ahli Majlis Mesyuarat MAIDAM Terengganu amat berguna dalam usaha beliau untuk mengembangkan kefahaman kedaulatan negara melalui Perkara 181 Perlembagaan Persekutuan berteraskan konsep kedaulatan watan.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memberikan kefahaman yang lebih jelas kepada para peserta tentang Konsep Kedaulatan Watan’ yang terkait Perkara 181 (1) dalam Perlembagaan Persekutuan. Para peserta juga akan dipupuk dengan kesedaran untuk memperkasakan institusi dan peranan Raja-raja Melayu dalam pemerintahan bagi pelestarian jati diri negara. Selain itu, program ini akan mewujudkan kerjasama dan kebersamaan semua pihak dan individu dalam kalangan masyarakat Melayu Islam demi memartabatkan Islam dan mendaulatkan watan.

Pada program kali ini, seramai 120 orang peserta telah hadir termasuk pelajar dan kakitangan UniSZA serta agensi-agensi awam dari Pantai Timur. Turut hadir adalah Tuan Hj. Mohd Gunawan bin Che Ab Aziz yang merupakan Pegawai Khas di Jabatan Perdana Menteri. Program telah diserikan dengan ucapan aluan oleh Pengarah INSPIRE, Profesor Dr. Fadzli bin Adam.

inspire3 inspire2

Cetak E-mel

UNICEL 2017 BERJAYA KUMPUL 35 PRODUK

unicel3Karnival e-Pembelajaran UniSZA (UniCeL 2017) yang berlangsung pada 3 hingga 4 Mei yang lepas telah berjaya menghimpunkan sebanyak 35 produk untuk dipertandingkan dalam kategori Invention, Innovation and Design on e-Learning (IIDeL). UniCeL 2017 yang dianjurkan oleh Pusat Kualiti Akademik dan e-Pembelajaran (AQeL) dengan kerjasama penuh Pejabat Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) adalah karnival yang julung kali diadakan dan akan menjadi salah satu acara tahunan UniSZA.

Karnival ini turut memberi penghargaan kepada pensyarah yang terlibat dalam pembangunan Massive Online Open Course (MOOC) 2015 dan 2016, dan anugerah turut diberikan kepada beberapa kategori iaitu MOOC terbaik 2015 dan 2016, Open CourseWare (OCW) terbaik, kursus teradun terbaik menggunakan KeLIP Semester I Sesi 2016/2017 dan juga anugerah fasilitator terbaik. Karnival selama dua hari itu juga turut dimeriahkan dengan penyertaan daripada pembekal peralatan berkaitan pembelajaran dalam talian dan teknologi ICT. Pengunjung yang terdiri daripada pelajar sekolah berhampiran dan staf serta pelajar UniSZA sendiri teruja dengan teknologi berkaitan ICT yang dipamerkan.

Antara pembekal yang terlibat adalah OpenLearning Global Malaysia, IT Solution Sdn. Bhd dan MULTADA Sdn. Bhd. Manakala pembekal alatan ICT terdiri daripada LIEOS dan Ram Era Teknologi telah sama-sama memeriahkan UniCeL 2017. Karnival yang dirasmikan oleh Prof. Ir. Dr. R. Badlishah Bin Ahmad, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) itu diharap dapat dijadikan sebagai satu platform dalam memberi pendedahan dan menggalakkan warga akademik untuk berkarya dalam menghasilkan pembangunan, inovasi dan reka bentuk berteraskan pengajaran dan pembelajaran (PdP) menggunakan terknologi terkini.

UniCeL 2017 juga dilihat sebagai satu medium untuk mengetengahkan serta mempamerkan hasil inovasi PdP kepada masyarakat umum dan diharap produk tersebut dapat dibawa ke pertandingan e-Pembelajaran diperingkat Kebangsaan dan Antarabangsa. Pertandingan IIDeL yang disertai oleh hampir keseluruhan fakulti di UniSZA itu telah dinilai oleh juri yang terdiri daripada ahli Majlis Ketua-ketua e-Pembelajaran Universiti Awam Malaysia (MeIPTA). Fakulti Informatik dan Komputeran adalah fakulti yang paling banyak menghantar penyertaan dengan 16 penyertaan, diikuti oleh Fakulti Bahasa dan Komunikasi dengan empat (4) penyertaan, tiga (3) penyertaan dari Fakulti Perubatan. Fakulti Farmasi, Fakulti Sains Kesihatan, Fakulti Sains Sosial dan Gunaan, Fakulti Biosumber dan Industri Makanan, Fakulti Kontemporari Islam dan Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan masing-masing menghantar dua (2) penyertaan. Manakala satu (1) penyertaan dari Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa.

Kriteria yang dinilai dalam pertandingan ini adalah keaslian, krativiti, nilai tambah kepada proses pembelajaran dan pengajaran, praktikal, bukti penerbitan sama ada di dalam majalah, akbhar, artikel, journal dan sebagainya, pembentangan dan kandungan dan rekabentuk poster. Fakulti Informatik dan Komputeran memungut empat (4) emas, empat (4) perak dan tujuh (7) gangsa. Fakulti Bahasa dan Komunikasi mendapat dua (2) emas, manakala Fakulti Sains Sosian Gunaan memungut satu (1) emas dan satu (1) perak manakala Fakulti Perubatan memperolehi satu (1) emas. Fakulti Biosumber dan Industri Makanan, Fakulti Farmasi dan Fakulti Sains Kesihatan masing-masing memungut satu (1) pingat perak dan Fakulti Pengajian Kontemporari Islam memperolehi satu (1) pingat gangsa.

unicel4 unicel2 unicel1

Senarai Penyertaan dan Kutipan Pingat UniCeL 2017

Pemenang Pingat Emas

BIL. NAMA PESERTA TAJUK FAKULTI
1

Dr. Syarilla Iryani Ahmad Saany

Prof. Dr. Mohd Nordin Abdul Rahman

Azwa Abdul Aziz

Dr. Syed Abdullah Fadzli Syed Hasan

Raja Hasyifah Raja Bongsu

Prof. Dr. Engku Ahmad Zaki Engku Alwi

Online Quranic Verification Tool (Quvet) FIK
2

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Maizan Binti Mat Amin

Mohd Sufian B. Mat Deris

Azilawati Binti Rozaimee

Ahmad Taufiq Abu Nazir

FAQIH Celik Solat FIK
3

Abd. Rasid Bin Mamat

Nurul Hanis Abd. Rasid

Prof. Madya Dr. Fadhilah Binti Ahmad

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Fatimah Binti Ghazali

Pre School Selection System Using Analytic Hierarchy Process (AHP): Implementation And Usability Study FIK
4

Mohd Fauzi Bin Abdul Hamid

Mohd Firdaus Bin Yahaya

Mohd Shahrizal Bin Nasir

Muhammad Sabri Bin Sahrir

Zulazhan Bin Ab. Halim

Azrul Amri bin Jamal

EZ-Arabic Mobile App FBK
5

Norasyikin Binti Osman

Dr. Mohd Isa bin Hamzah

M-AraBIE Dalam Persekitaran Pembelajaran Teradun FBK
6

Dr. Muhamad Fazil Ahmad

Prof. Madya Dr. Mokhairi Bin Makhtar

Dr. Norsuhaily Abu Bakar

Prof. Dr. Ahmad Puad Bin Mat Som

Virtual Classroom –TutoReal FSSG
7

Fatimah Ghazali

Siti Dhalila bt Mohd Satar

Dr. Mumtazimah Mohamad

Rohana Ismail

Dr. Zahrahtul Amani Binti Zakaria

The Implementation of JiTT on Web Application Development Course (TKS4133) FIK
8

Atif Amin Baig

Khairi Che Mat

Saif Ullah Khan

M Ilyan Nadeem

Hamid Masud

M Khairi Zahri

M. Ali Mirza

Nordin Simbak

Research Institution via Z to A based Graph FP

Pemenang Pingat Perak

BIL. NAMA PESERTA TAJUK FAKULTI
1

Dr. Muhamad Fazil Ahmad

Prof. Datuk Dr. Yahaya Bin Ibrahim

Prof. Dr. Wan Abd Aziz Bin Wan Mohd Amin

Prof. Dr. Ahmad Puad Bin Mat Som

Prof. Madya Dr. Norizan Binti Abdul Ghani

Supervision FSSG
2

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Hafiah Bt Yusof

Salman Bin Lambak

Mohd Firdaus Bin Yahaya

Mohd Masrul Bin Ibrahim

Managing Part Time Facilitator’s Evaluation for Co-Curriculum Subjects Using Simplified Sheet FIK
3

Norkhairani Abdul Rawi

Mohd Sufian B. Mat Deris

Maizan Binti Mat Amin

Azilawati Binti Rozaimee

Nur Syafiqa Azim

Using K-Madu to expose on the A-Z about Honey for the beginner FIK
4

Prof. Dr. Lua Pei Lin

Noor Salihah Zakaria

Dr. Mohd. Razif Bin Shahril

Dr. Aryati Binti Ahmad

Dr. Sharifah Wajihah Wafa Syed Binti Saadun Tarek Wafa

“CanDi”: A Local Dietary Educational App For Cancer Patients and Survivors FFarmasi
5

Dr. Suffian Bin Mohamad Tajudin

Dr. Suhailan Bin Safei

Adila Hanim Binti Aminordin Sabri

e-Radiation Simulator FSK
6

Mohd Sufian B. Mat Deris

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Maizan Binti Mat Amin

Azilawati Binti Rozaimie

Dr. Syadiah Nor Binti Wan Shamsuddin

i-Jenazah FIK
7

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Azilawati Binti Rozaimie

Maizan Binti Mat Amin

Mohd Sufian B. Mat Deris

Literacy for children through gamification FIK
8

Dr. Noor Afiza Badaluddin

Dr. Nornasuha Yusoff

Hailmi MS

MyPest Apps FBIM

Pemenang Pingat Gangsa

BIL. NAMA PESERTA TAJUK FAKULTI
1

Maizan Binti Mat Amin

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Azilawati Binti Rozaimee

Mohd Sufian B. Mat Deris

Muhammad Amir Irfan Mazian

Interactive Recycling Education and Awareness: i-Recycle FIK
2

Dr. Syadiah Nor Wan shamsudin

Kamariah Binti Awang

Dr. Ismahafezi Bin Ismail

Norkhairani Abdul Rawi

Maizan Mat Amin

AR-BEST : Belajar Asas Nombor Secara Interaktif FIK
3

Maizan Binti Mat Amin

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Azilawati Binti Rozaimee

Mohd Sufian B. Mat Deris

Dr. Syadiah Nor Binti Wan Shamsuddin

Learn Basic Al-Quran through Gamification:Qari Cilik FIK
4

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Mat Atar Bin Mat Amin

Maizan Binti Mat Amin

Mohd Sufian B. Mat Deris

Azilawati Binti Rozaimee

i-Baja Kompos : Tool to Support Student Learning Time (SLT) in Agriculture Subjects FIK
5

Azilawati Binti Rozaimee

Maizan Binti Mat Amin

Norkhairani Binti Abdul Rawi

Mohd Sufian B. Mat Deris

Interactive Application: Asian Civilization FIK
6

Dr. Suhailan Bin Safei

Mohd Kamir Bin Yusof

Integrated Final Year Project (iFYP) FIK
7

Siti Dhalila Binti Mohd Satar

Fatimah binti Ghazali

Dr. Zahrahtul Amani Binti Zakaria

Sharifah Sumayyah bt Engku Alwi

Dr. Mumtazimah Bt Mohamad

Mohd Kamir Bin Yusof

Human Body Composition System for Analyzing Students Understanding using Statistical Analysis FIK
8

Dr. Sharifah Norshah Bani Syed Bidin

Dr. Wan Mohd Khairul Firdaus Wan Khairuldin

Tasnim Binti Abdul Rahman

Wan Fajrulhisyam Wan Abdullah

Manual Tajwid Audio (Mata) Untuk Komuniti Oku Penglihatan Islam FKI

Cetak E-mel