Berita 2017

“ENRICH MY ENGLISH LANGUAGE” (EMEL) PROGRAMME - AN AGENT OF CHANGE IN MASTERING ENGLISH AMONG STUDENTS AT UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN

sir7The inaugural programme of “Enrich My English Language” or EMEL was officially launched by Deputy Vice Chancelor (Academic and International), the honourable Profesor Dr. Mahadzirah binti Mohamad on 12 October 2017.  EMEL is a manifestation of one of the English flagship programmes in Malaysia, and is also one of the English programmes organized by the Faculty of Languages and Communication (FBK) for UniSZA’s English Ecosystem. This programme aims at producing students who can use English language confidently in both academic and occupational sectors, as well as enhancing their interpersonal skills in dealing with the society at large by using English.

The top management of UniSZA has commissioned the FBK, in collaboration with the Faculty of General Studies and Advanced Education (FUPL), to establish a programme to meet the above objectives. With the full support of the university management and a good collaborative work from the two faculties, four modules were produced to cater for the need of the students in improving their English language. The four modules are Public Speaking, English on Campus, English for Fun, and English in Action.

There are 120 undergraduate students as participants from the seven faculties of Universiti Sultan Zainal Abidin, in which their selection is based on the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). The programme lasts for 12 weeks, starting from 21 September till 14 December 2017, every Thursday at 2 to 5 pm. Throughout the programme, the participants will be facilitated by 64 highly competent and well-trained facilitators from semester three and five degree students majoring  in  Bachelor of English with Communication at FBK. They had undergone a rigorous and comprehensive training programme called “Training of Trainers” (ToT) on 13 and 14 September 2017 before, a week before the programme started.

In order to ensure the progress and participants’ achievements, an assessment is also administered at the end of every session. A thoroughly assessed assessment form is distributed to participants in order to get some feedback on the activities held from the perspectives of the activities conducted, the effectiveness and resourcefulness of the facilitators in conducting the activities and above all, to get some suggestions and recommendations from the participants on how to improve this programme in the future.

As highlighted by the UniSZA’s deputy vice chancellor during the launching ceremony of this EMEL programme, the participants of this programme are expected to take on a role as ‘agents of change’ among UniSZA students to practice and use English as it is often considered as difficult to be acquired. In this way, other students will be moved to use English at all times and situations. Indeed, by organizing this fun and joyful English programme in a non-threatening environment, it will become a catalyst for other university students to join this programme in future, thus fulfilling the hope and desire of the university to develop excellent human capital, especially in the mastery of the English language.

Let’s join us. English is Fun.

sir3 sir2 sir1

Cetak E-mel

UniSZA Raih 26 Pingat di PECIPTA 2017

 

pecipta6Kuala Nerus: Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berjaya meraih 5 pingat emas, 5 pingat perak dan 16 pingat gangsa di Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA’17), semalam.

Produk CanDi: A Malaysian-Tailored Dietary Smartphone App for Cancer Patients and Survivors hasil ciptaan penyelidik UniSZA dari Fakulti Farmasi & Fakulti Sains Kesihatan turut mendapat Anugerah Special Award dan membawa pulang RM 500.

Hadiah disampaikan oleh Ketua pengarah Pengajian Tinggi, Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir sekaligus menyempurnakan majlis penutup PECIPTA, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak.

PECIPTA 2017 yang berlangsung selama 3 hari bermula 7 Oktober itu dihadiri lebih 12,000 pengunjung dari dalam dan luar Terengganu.

Sebanyak 416 produk dipamerkan sepanjang PECIPTA 17 yang membabitkan 20 penyertaan dari Universiti Awam (UA), 20 IPT Swasta, 7 buah politeknik dan 2 buah Kolej Komuniti .

Bertemakan Memupuk Usahawan Menerusi Pendidikan, Industri, Teknologi dan Inovasi Sosial, PECIPTA 17 adalah acara dwi-tahunan yang dianjurkan secara bersama di antara Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT)  dan UA, sejak tahun 200.

Pada penganjuran kali ini,  UniSZA dan  Universiti Malaysia Terengganu (UMT) adalah UA yang dipertanggungjawab sebagai penganjur bersama.

 pecipta1 pecipta2  pecipta3 pecipta5 pecipta7  pecipta4   

 

Cetak E-mel

PERJUMPAAN BERSAMA PELAJAR BAHARU KEMASUKAN IJAZAH SARJANA MUDA FRIT

mesra 1Kuala Nerus - Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT) telah mengadakan satu perjumpaan bersama pelajar baharu pada 9 September 2017 di Dewan Auditorium, Perpustakaan UniSZA, Kampus Gong Badak.

Perjumpaan tersebut telah disempurnakan dengan kehadiran Dekan, FRIT iaitu YBrs. Prof. Dr. Azizah bt. Endut yang telah menyampaikan amanat dan hasrat beliau bagi melahirkan graduan FRIT yang berjaya kelak. FRIT menerima seramai 73 orang pelajar baharu yang terdiri daripada 47 orang di bawah Program Reka Bentuk Perindustrian dan 26 orang di bawah Program Teknologi Pembuatan. 

Perjumpaan tersebut turut disertakan sesi taklimat oleh Pengurusan FRIT yang terdiri daripada Timbalan Dekan (HEPA), Timbalan Dekan (Akademik dan Siswazah) dan Ketua Pusat Pengajian bagi kedua-dua program. Program ini merupakan acara wajib yang diadakan pada setiap sesi kemasukan bagi memperkenalkan dan memberi pendedahan awal kepada pelajar baharu mengenai fakulti secara umumnya dan program-program yang terdapat di fakulti.

Selain itu juga, pelajar turut dimaklumkan mengenai arahan-arahan dan prosedur yang terpakai di fakulti. Melalui amanat Dekan, FRIT, beliau turut menyatakan ciri-ciri untuk menjadi pelajar yang berjaya iaitu antaranya, tidak meninggalkan solat, menghargai masa, berdisiplin, menghormati antara satu sama lain, sentiasa mencari ilmu dan pandai mengambil peluang. Ini kerana, FRIT bukan sahaja ini melahirkan pelajar yang hanya berjaya dalam bidang akademik, tetapi ingin melahirkan pelajar yang holistik dan berketrampilan.

mesra 2 mesra 3

Cetak E-mel

BENGKEL SEMAKAN SILIBUS DAN PENSTRUKTURAN SEMULA PROGRAM PENGAJIAN FRIT

FRIT 6Kuala Nerus :  Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah berjaya mengadakan satu bengkel khusus untuk menyemak silibus dan penstrukturan semula program diploma dan Ijazah pada 4 dan  5 September 2017 yang lalu di Bilik Mesyuarat FRIT, Kampus UniSZA Gong Badak.

Seramai 10 orang peserta terdiri daripada pensyarah jabatan reka bentuk perindustrian FRIT terlibat dalam bengkel tersebut yang dijalankan selama dua hari. Bengkel ini diadakan bertujuan untuk penambahbaikan hasil pembelajaran, kandungan kursus, kaedah pengajaran dan  penilaian, serta melihat semula struktur program selaras dengan pertumbuhan dan perkembangan pesat teknologi semasa dalam mencapai transformasi nasional (TN 50).

Dua orang panel diundang khas untuk mengendalikan bengkel tersebut. Mereka  ia lah, Penyelaras Putra Design Nucleus, Fakulti Rekabentuk dan Seni Bina, Universiti Putra Malaysia, Tuan Hj Azali Abd Rahim dan Pensyarah kanan dari Universiti Teknologi Mara ( UITM ) Kampus Machang Kelantan, Prof. Madya Dr. Marzuki Ibrahim, merupakan pakar yang berpengalaman luas dalam industri reka bentuk negara. Manakala Puan Aida Othman mewakili Pusat Kualiti Akademik & E-Pembelajaran UniSZA  turut serta memantau dan menyelaras bengkel. 

Perasmian bengkel telah disempurnakan oleh Dekan FRIT,  Prof.  Dr. Azizah bt Endut. Pengisian kandungan program serta hasil pembelajaran diubah dan disusun agar program yang ditawarkan lebih mantap dan setara dengan pengajian yang ditawarkan oleh kebanyakan universiti dan memenuhi keperluan industri yang semakin berkembang pesat di  negara kita.

FRIT 3 FRIT 4

Cetak E-mel

ISLC 2017 PLATFORM SUARA MAHASISWA REALISASI TN50

tn50 1Kuala Nerus: Seramai 350 pelajar dari Universiti Awam (UA) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) menyertai Konvesyen Kepimpinan Mahasiswa Islam Kebangsaan 2017 (ISLC 2017) yang berlangsung selama empat hari bermula 23 Ogos.

Pengarah program ISLC 2017, Muhammad Zahiruddin Ridzuan, berkata konvesyen ISLC 2017 adalah satu inisiatif Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) untuk menyediakan platform kepada mahasiswa untuk menyumbang idea, pendapat dan cadangan kepada Kementerian.

“Saya yakin dan percaya suara mahasiswa adalah salah satu nadi penting kepada pembangunan sesebuah negara”

“Malah, ini juga adalah usaha kami untuk merealisasikan TN50 yang ternyata memerlukan buah fikiran mahasiswa seperti kami kerana generasi hari inilah yang akan mewarisi negara kita pada masa hadapan,” katanya pada majlis penutup dan makan malam ISLC 2017 di Dewan Al Muktafi Billal Shah, UniSZA.

Majlis penutup itu telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi Kerajaan Negeri, A. Latiff Awang.Turut hadir, Naib Canselor UniSZA, Prof Dato Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif.

Menurut Zahiruddin, konvesyen yang bertemakan “Idealisme Mahasiswa Ke Arah Transformasi Nasional 2050” itu bertujuan untuk membentuk mahasiswa dari pelbagai UA dan IPTS yang terlibat dalam menyumbang idea secara intelektual.

“Kita yakin dengan adanya konvesyen seperti ini, ia dapat melahirkan mahasiswa yang aktif, progresif dan sentiasa menyumbang balik kepada pembangunan diri, keluarga, universiti dan negara”katanya.

Zahiruddin berkata, resolusi hasil perbincangan dari konvesyen  itu akan diangkat ke Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagi tindakan selanjutnya dalam usaha merealisasikan harapan dan aspirasi para pemimpin mahasiswa dalam teras-teras utama konvesyen.

“Enam teras utama kita telah bincangkan pada konvesyen ini iaitu agama, negara, belia, pendidikan, keusahawanan dan kesukarelawanan,” katanya yang juga Timbalan Presiden MPP UniSZA.

ISLC 2017 yang kali kedua itu turut menampilkan barisan toloh ternama untuk berkongsi ilmu, kepakaran dan pengalaman mereka sepanjang konvesyen antaranya Pengerusi Yayasan Minda, YB Senator Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr. Ibrahim Shah Abu Shah dan Pengerusi TEKUN, YBhg. Sahibus Samahah Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri.

tn50 2 tn50 3

Cetak E-mel