UniSZA Serah 550 unit Face Shield kepada polis Terengganu

Written by Ahmad Wafi on .

face2 Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menyerahkan sebanyak 550 unit pelindung muka kepada Ibu Pejabat Polis Terengganu, di sini, hari ini.

Majlis penyerahan disampaikan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Dato Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan kepada Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik.

Dr Hassan Basri berkata, penyerahan set pelindung muka itu adalah khusus untuk diagihkan kepada petugas barisan hadapan sekitar Negeri Terengganu untuk menangani penularan wabak COVID-19.

“Pihak UniSZA telah mengambil inisiatif dengan menyumbang kepakaran untuk menyediakan produk inovasi untuk keperluan barisan hadapan dalam usaha bersama melandaikan jangkitan COVID-19”

“Saya lihat ini adalah sebagai satu sumbangan ikhlas yang dilaksanakan oleh UniSZA untuk bersama-sama membantu semua pihak termasuk pelbagai agensi di Terengganu seperti petugas hospital, pegawai polis dan sebagainya” katanya ketika ditemui.

Katanya lagi, sehingga kini lebih 2000 unit Face Shield telah dihasilkan dan diedarkan kepada pihak hospital.

“Kita berharap dapat menghasilkan lebih banyak lagi pelindung muka untuk kegunaan barisan hadapan kita menerusi sumbangan dana dari pelbagai agensi dan orang ramai dalam tempoh terdekat ini,” katanya.

Sementara itu, Datuk Roslee Chik turut merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada UniSZA atas sumbangan face shield tersebut

“Ini adalah satu benda yang penting terutamanya kepada petugas-petugas di lapangan yang berhadapan dengan orang ramai”

“Kita tidak tahu mereka ini ada simptom atau tidak sewaktu sekatan jalan raya jadi face shield ini sangat penting untuk mereka guna semasa bertugas”, katanya.

Pada majlis itu, IPD Terengganu turut memberi sumbangan bekalan makanan kepada pagawal keselamatan UniSZA yang bertugas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

face1   face3   face4

Cetak