jata Portal Rasmi Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu, Malaysia

Debat Bahasa Melayu UniSZA Bantu 115 Pelajar SESMA

12.22 HEPA - Debat KGB 4 Kuala Nerus: Seramai 115 pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA)  dari Kokurikulum Debat Bahasa Melayu menyertai Program Remaja Sinergi Potensi Diri yang berlangusng di SESMA baru-baru ini.

Program selama dua hari merupakan anjuran Kokurikulum Debat Bahasa Melayu UniSZA dengan kerjasama Pusat Pembangunan Holistik Pelajar (PPHP), UniSZA.Menurut Pengerusi Debat Bahasa Melayu UniSZA, Program Remaja Sinergi Potensi Diri itu diadakan bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada peserta tentang ilmu perdebatan Bahasa Melayu yang seharusnya diketahui oleh setiap lapisan masyarakat di negara ini khususnya mahasiswa-mahasiswa dalam negara.

Selain itu, program itu dilaksanakan untuk meningkatkan kemahiran berkomunikasi dan membentuk keyakinan diri yang tinggi dalam diri pelajar serta melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai daya pemikiran yang kreatif dan kritis dalam menyuarakan hujah atau pendapat.

Seperti yang sedia maklum, perdebatan adalah suatu perkara yang sentiasa berlaku dalam kehidupan harian kita dan debat terbahagi kepada dua iaitu perdebatan rasmi dan tidak rasmi.

Mahasiwa seharusnya bersyukur kerana diberikan ruang dan peluang untuk mendalami ilmu perdebatan melalui platform yang disediakan oleh pihak universiti”, katanya.Pelbagai aktiviti turut diadakan pada hari berkenaan antaranya bersama peserta untuk merapatkan ukhuwwah, latihan dalam kumpulan(LDK) dan pembentangan.

12.22 HEPA - Debat KGB 3    12.22 HEPA - Debat KGB 1   12.22 HEPA - Debat KGB 2