Faculty of Languages and Communication

Upon completion of this program, student should be able to:

• Mengamalkan ilmu pengetahuan dan pemahaman yang mendalam dalam bidang bahasa yang berkaitan dengan media interaktif. (Pengetahuan dan pemahaman)
  • Mempunyai kemahiran kognitif yan mampu berfikir secara saintifik, kreatif dan kritikal serta strategi penyelesaian masalah untuk mengemukakan isu utama dalam aspek bahasa dengan media interaktif. (Kemahiran Kognitif).
  • Menunjukkan kepakaran teknikal yang menyeluruh dalam bidang bahasa Melayu selaras dengan kehendak industri (Kemahiran praktikal)
  • Memiliki kemahiran interpersonal yang baik yang dipamerkan melalui interaksi serta membuktikan kemampuan dan kecekapan berkomunikasi dengan menggunakan bahasa Melayu yang betul dan berkesan (Kemahiran Interpersonal dan Komunikasi).
  • Mengaplikasi kemahiran digital dengan berteraskan penggunaan bahasa Melayu dan mempunyai kemahiran celik angka/pengiraan   untuk membantu, mengakses dan mentafsir maklumat. (Kemahiran Digital dan Pengiraan).
  • Mempamerkan kualiti kepimpinan, keprihatinan dan kebertanggungjawaban secara professional dalam pelbagai aktiviti yang disertai. (Kepimpinan, antonomi dan kebertanggungjawaban).
  • Mengintegrasikan kemahiran berbahasa melalui media interaktif untuk pembangunan kerjaya dan keusahawanan  (Kemahiran Personal dan keusahawanan).
  • Editor

• Pragmatik Linguistik
  • Laras Bahasa dalam Media Kreatif
  • Animasi Digital
  • Skrip dan Papan Cerita (Script and Story Board)
  • Kaedah Penyelidikan
  • Dialektologi
  • Karya Klasik
  • Stilistik
  • Analisis Naratif dan Sinematik
  • Penyuntingan multimedia
  • Latihan Ilmiah
  • Analisis Kesalahan Bahasa Melayu dalam Media
  • Sastera Melayu Moden
  • Penyuntingan Teks (WBL)
  • Penulisan Kreatif (WBL)
  • Grafik dan Reka Letak (Graphic and Layout) (WBL)
  • Penerbitan Media Kreatif (WBL)

STPM

1. Mendapat sekurang-kurangnya GRED C (PNGK 2.00) pada peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut:
    • Pengajian Am
    • Bahasa Melayu/
    • Kesusasteraan Melayu
  1. Mendapat sekurang-kurangnya Gred B- Bahasa Melayu pada peringkat SPM
  2. Mendapat sekurang-kurangnya Gred C TIGA (3) mata pelajaran lain TIDAK TERMASUK Bahasa Melayu di peringkat SPM
  3. Mendapat sekurang-kurangnya MUET Tahap 2 (BAND 2)

MATRICULATION / FUNDAMENTAL CATEGORY

1. Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00 pada peringkat Matrikulasi / Asasi
  2. Mendapat sekurang-kurangnya Gred B- Bahasa Melayu pada peringkat SPM
  3. Kredit Bahasa Inggeris pada peringkat SPM
  4. Mendapat sekurang-kurangnya Gred C TIGA (3) mata pelajaran lain TIDAK TERMASUK Bahasa Melayu pada peringkat SPM
  5. Mendapat sekurang-kurangnya MUET Tahap 2 (BAND 2)

DIPLOMA AND EQUIVALENT CATEGORY

1. Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat Diploma
  2. Mendapat sekurang-kurangnya Gred B- Bahasa Melayu pada peringkat SPM
  3. Kredit Bahasa Inggeris pada peringkat SPM
  5. Mendapat sekurang-kurangnya MUET Tahap 2 (BAND 2)

Provisional Accreditation
Reference Number: MQA/PA12388
www2.mqa.gov.my/pasp/

Faculty of Languages and Communication
Universiti Sultan Zainal Abidin,
Gong Badak Campus,
21300 Kuala Nerus, Terengganu.
Tel : 09-6688100
Fax : 09-6687844
fbk@unisza.edu.my

Bachelor of Contemporary Malay Language with Interactive Media (Hons) will be offered in September intake 2021/2022.  This programme is a 2U2I programme where students will undergo three (six semesters) years lectures at the university and one year (two semesters) learning experience in the industry. The teaching and learning methods of this subject includes work-based learning, online learning, lectures, tutorials, projects and practical activities.  The aim of this programme is to foster student language skill in contemporary setting and platform and to equip the students with the knowledge and skill that suit the requirements of the industry.

Duration of study: 4 years