Berita

PERPUSTAKAAN UniSZA PERKAYA BAHASA, MERAKYATKAN CERITA RAKYAT TERENGGANU

Pustaka1912181Sekalipun cerita-cerita rakyat dikhabarkan sebagai mitos, namun tidak dapat kita nafikan kebanyakan cerita yang sering didengari atau disampaikan oleh nenek moyang kita ini ternyata mempunyai pelbagai mesej serta teladan yang tersirat. Kisah-kisah seperti Si Tanggang, Malim Kundang dan Abu Nawas mempunyai banyak pengajaran dan sentiasa menghiasi halwa telinga kita sewaktu kecil.

Merakyatkan cerita rakyat dan memperkenalkannya di luar negara kita, bukan sesuatu yang mudah malahan cukup mencabar. Namun, atas dasar tanggungjawab bagi memperkaya bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda, Pertandingan Bercerita Dalam Bahasa Melayu Oleh Pelajar Antarabangsa UniSZA merupakan salah satu program yang diatur bagi tujuan tersebut. Program ini telah diadakan pada 18 Disember 2018 di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan bersempena program Read@Uni Peringkat UniSZA dan kempen membaca IQRA’@UniSZA serta menjayakan Kempen Dekad Membaca dan Bahasa Kebangsaan.

Enam orang peserta yang terdiri daripada pelajar antarabangsa UniSZA mempersembahkan pelbagai cerita rakyat yang diangkat ke pertandingan ini. Pak Si Molong, Tuk Raja Bertemu Taring, Batu Penyu, Raja Bongsu Pinang Beribut dan Pengawal Yang Bijaksana adalah sebahagian daripada cerita-cerita rakyat Terengganu yang mungkin jarang kita dengar. Namun, pertandingan yang bertemakan ‘Cerita Rakyat Negeri Terengganu’ akan memberi peluang kepada kita untuk mengetahui kisah-kisah rakyat tersebut. Selain itu, keunikan cerita rakyat ini juga dapat dikongsi bersama dengan golongan muda dan dapat mendekatkan diri mereka dengan budaya negeri Terengganu.

Pertandingan ini melibatkan peserta dari pelbagai negara iaitu Sani Shehu (Nigeria), Isyaku Hassan (Nigeria), Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai (Yaman), Navarr Areepong (Thailand), Mohamed Sali Fode Toure (Guinea) dan Ammar Ahmed Ali Alkhbi (Yaman). Para peserta akan dinilai oleh dua orang juri yang dijemput untuk mengadili pertandingan ini iaitu Encik Mohamad Muhaymein Ahmed Zawawi dari Metro UniSZA@KL dan Puan Alia Nabila Alias dari Pusat Antarabangsa UniSZA.

            Dalam pada itu, tuah akhirnya memihak kepada saudara Ammar Ahmed Ali Alkhbi dari Yaman. Beliau merupakan pelajar Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) telah berjaya diangkat sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Seterusnya, bagi tempat kedua disandang oleh saudara Navarr Areepong dari Thailand (Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa) dan saudara Omar Ahmed Ahmad Moqbel Mareai dari Yaman (Institut Penyelidikan Produk & Ketamadunan) muncul sebagai pemenang tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Pengarah Pusat Antarabangsa UniSZA, Encik Cornelius Anuar McAfee Abdullah dan Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar.

Pustaka1912182

 

Print Email

PERPUSTAKAAN UniSZA MARTABAT BAHASA MELAYU

BM1912181Kita selalu mendengar pernyataan bahawa bahasa Melayu boleh dijadikan bahasa ilmu dan bahasa antarabangsa kerana bahasa itu mempunyai gedung kata yang luas dan dituturkan oleh sebahagian besar penduduk Asia Tenggara. Dakwaan ini dibuat berlandaskan hujah bahawa bahasa Melayu berkembang dengan pesatnya sejak zaman kegemilangan Melaka dan sebelumnya. Bahasa Melayu pada masa itu banyak digunakan bukan hanya oleh keturunan Melayu tetapi juga orang asing yang datang berurusan di negara-negara Me­layu.

Bagi meneruskan usaha memartabatkan serta memperkasa bahasa Melayu, Perpustakaan UniSZA menganjurkan Pertandingan Pidato Citra Bahasa pada 18 Disember 2018 yang berlangsung di Atrium Perpustakaan UniSZA. Pertandingan ini diadakan sempena Program Read@Uni dan kempen membaca IQRA’@UniSZA. Selain itu, program tersebut yang mendapat kerjasama Kelab Orator Unit Bahasa Melayu (KOUBM), UniSZA merupakan salah satu platform bagi pelajar khususnya untuk memperluaskan penggunaan dan penguasaan dalam bahasa Melayu serta menyampaikan mesej secara lisan yang mengandungi idea, menghuraikan dan merumuskan secara berkesan melalui penyampaian pidato.

Seramai sepuluh pemidato mempersembahkan pidato masing-masing bertemakan ‘Menjulang Bahasa Melayu Ke Persada Dunia’. Program ini juga mampu mencungkil bakat-bakat baharu dalam berpidato, selain memantapkan kemahiran berkomunikasi, memupuk semangat patriotisme dan menjana daya saing secara positif. Di samping itu, aktiviti sebegini dapat menyemarakkan Program Read@Uni dan Kempen IQRA’@UniSZA.

Beberapa kriteria untuk penilaian kepada pemidato iaitu pengisian atau kandungan pidato, bahasa, gaya dan penyampaian selain dari segi spontan ketika berpidato. Setiap pemidato mempersembahkan dua pidato berlainan, iaitu wajib menggunakan tema yang diberikan untuk pidato pertama dan bagi pidato kedua, mereka akan memilih tema secara rawak yang telah disediakan pihak penganjur. Dua orang juri telah dilantik untuk mengadili pertandingan ini iaitu Dr. Abdullah Ibrahim yang merupakan Pengarah Pusat Pembangunan Holistik Pelajar, UniSZA Kampus Gong Badak dan Cik Sajarah Mohd Ali (Juara Pidato Piala Perdana Menteri tahun 2018).

Dalam pada itu, pengisian segmen ‘Celik Bahasa’ turut diselitkan sepanjang program untuk berkongsi pengetahuan serta memperkemas penggunaan bahasa Melayu kita.

            Seusai pemenang diumumkan, akhirnya saudara Muhammad Fauzi bin Ismail dari Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) berjaya memikat hati juri dan dinobatkan sebagai pemenang tempat pertama dalam pertandingan tersebut. Manakala saudara Najmi Adli bin Mustaffa (Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa) berjaya memenangi tempat kedua dan saudara Muhd Syarifuddin bin Che Saidi (Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi) untuk tempat ketiga.

            Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Ketua Pustakawan UniSZA (menjalankan tugas), Puan Norulhuda Makhtar dan saudara Amierul Fahmie Mohamad Latif, Ketua Unit KOUBM yang turut meluangkan masa hadir ke program tersebut.

BM1912182 BM1912183

Print Email

AMMAR RAIH TIGA ANUGERAH TOKOH KEPIMPINAN SISWA UniSZA

Ammar1Kuala Nerus: Mantan Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Muhammad Ammar Rafiq Ruslan, 24, dinobatkan sebagai penerima Anugerah Utama Tokoh Siswa 2018 sekaligus membawa pulang wang tunai RM 1000.00 berserta trofi dan sijil pada majlis Malam Anugerah Tokoh Kepimpinan Siswa 2018 UniSZA yang berlangsung di Dewan Perdana, semalam

Berasal dari Kuala Selangor, Ammar turut cemerlang apabila menerima Anugerah Pemimpin Program Wacana Intelek serta Anugerah Khas iaitu Anugerah Kepimpinan Terbaiki dan meraih wang tunai RM 500 bagi setiap kategori.

Ammar ketika ditemui berkata beliau begitu bersyukur dan gembira kerana anugerah diterima itu adalah satu pengiktirafan dari UniSZA kepadanya yang cemerlang dalam bidang akademik, kokurikulum dan kepemimpinan dengan penglibatan aktiviti di dalam dan luar negara.

“Walaupun saingan agak ramai dan masing-masing mempunyai kelebihan mereka tersendiri, saya masih tak sangka yang saya dipilih untuk Anugerah Utama ini walaupun rakan yang lain pun sama hebat”

Ammar yang juga pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi & Dakwah) berharap agar dapat menjadi seoarang mahasiswa yang dapat memberi sumbangan pada masyarakat selepas tamat pengajian.

“InsyaAllah, lepas habis belajar saya mahu buka sebuah badan bukan kerajaan (NGO) untuk terus menyumbang pada masyarakat setempat dalam apa jua bidang yang diperlukan”

“Mungkin saya boleh bantu masyarakat melalui pengalaman yang saya ada sepanajang belajar di UniSZA seperti pengucapan awam dan kesukarelawanan”, katanya.

Katanya lagi, hasrat untuk menubuhkan NGO berkenaan juga adalah untuk  mengumpul alumni UniSZA yang aktif semasa pengajian untuk sama-sama membantu memberi sumbangan kepada masyarakat.

Sementara itu, Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif, berkata Malam Anugerah Tokoh Kepimpinan Siswa 2018 itu adalah anugerah kali keenam diadakan  bertujuan memberi pengiktirafan kepada mahasiswa yang bergiat aktif dalam mengerakkan aktiviti-aktiviti mahasiswa.

“Malam Anugerah ini juga memberi dorongan kepada pelapis baru supaya mampu menjadi penggerak dan pemimpin yang berkaliber pada masa hadapan”

“Malah, dengan adanya anugerah seperti ini ia dapat menonjolkan bakat kepimpinan mahasiswa dalam bidang masing-masing sekaligus menjadi ikon kepada pelajar yang lain,” katanya ketika merasmikan majlis berkenaan.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Alumni), Prof Madya Dr. Mohd Afandi Salleh dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Ir Dr. R Badlishah Ahmad.

Bertemakan hitam dan emas, sebanyak 18 anugerah telah  dipertandingkan antaranya Anugerah Khas Sukan, Anugerah Khas Badan Beruniform, Anugerah Khas Sukarelawan, Anugerah Khas Kebudayan dan Anugerah Khas Keusahawanan.

Pemenang anugerah masing-masing membawa pulang wang tunai RM 500.00 beserta trofi dan sijil penghargaan.

Ammar2

Print Email

LAWATAN AKADEMIK PROFESSOR DARI UNIVERSITI YAMANASHI, JEPUN DI FAKULTI PERUBATAN, KAMPUS PERUBATAN

FKJepun3RABU, 22 NOVEMBER 2018: Fakulti Perubatan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menerima kunjungan lawatan akademik profesor dari Universiti Yamanashi,Jepun di Fakulti Perubatan, Kampus Perubatan.

Antara delegasi yang hadir ialah Prof. Dr. Masayuki Takeda, Naib Presiden, Universiti Yamanashi , Prof. Dr. Hiroshi Onishi, Pengerusi Jabatan  Urologi dan Prof. Dr. Xiaoyang Mao, Pengarah, Pusat Pendidikan dan Pertukaran Antarabangsa.

Tujuan lawatan tersebut diadakan bagi memberi ruang fakulti membincangkan kolaborasi penyelidikan, pembangunan kurikulum akademik, kepakaran dan slot syarahan akademik.

Antara aktiviti semasa lawatan adalah  sesi  perbincangan bersama pihak pengurusan fakulti yang dipengerusikan oleh Prof. Dr. Nordin bin Simbak, Dekan Fakulti Perubatan.  Turut hadir semasa sesi pertemuan adalah Prof. Madya Dr.Mohd Afandi bin Salleh, Pemangku Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni). Program disusuli dengan Syarahan Akademik pada pukul 11.00  di Dewan Teater yang disampaikan oleh Prof. Dr. Masayuki Takeda dan Prof. Dr. Hiroshi Onishi dengan tajuk syarahan “University of Yamanashi, New University Hospital and Advanced Clinical Medicine” dan “Current status and future of radiation therapy: developing to be a main stream of cancer treatment”. Program syarahan akademik ini dapat dijayakan dengan baik dengan penyertaan yang amat menggalakkan daripada staf akademik, Fakulti Perubatan.

Pada sebelah petang, semua delegasi dibawa melawat sekitar  Kampus Gong Badak dan tapak pembinaan Hospital Pengajar UniSZA. Seterusnya, pada sebelah malam semua delegasi, pihak pengurusan tertinggi UniSZA dan pihak pengurusan  Fakulti Perubatan  hadir bagi menikmati makan malam di Hotel Primula, Kuala Terengganu. Perbincangan santai telah diadakan sepanjang makan malam tersebut.

Lawatan akademik ini diharap akan diteruskan pada masa akan datang melalui Perjanjian Kerjasama(MoA) dan lantikan professor pelawat supaya kolaborasi anatara kedua-dua pihak dapat diteruskan.

FKJepun1 FKJepun2

Print Email

FAKULTI PERUBATAN MEMPERLUASKAN PENGAMBILAN PELAJAR SISWAZAH ANTARABANGSA

FK16122KHAMIS, 15 NOVEMBER 2018: Universiti Sultan Zainal Abidin, UniSZA melalui Fakulti Perubatan baru-baru ini telah menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoA) dan Letter of Intent(LOI) dengan beberapa institusi dari Medan, Indonesia. Institusi- institusi yang terlibat ialah Universiti Islam Sumatera Utara (UISU), Institut Kesehatan Deli Husada (IKDH) dan  Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam (IKMLP).

Majlis tandatangan  ini dimulakan dengan ucapan aluan oleh Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi bin A. Latif, Naib Canselor UnISZA yang berharap kerjasama ini dapat memberikan faedah kepada kedua-dua pihak sama ada dari segi penyeliaan pelajar, kerjasama geran penyelidikan yang sepadan serta perkongsian ilmu yang boleh meningkatkan nilai tambah kepada sesuatu institusi.

Majlis ini diteruskan dengan ucapan daripada Prof. Dr. M Asaad, Rektor UISU, Rektor Institut Kesehatan Deli Husada Deli Tua, Drs. Johannes Sembiring dan Rektor Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam, Drs. David Ginting. 

Tujuan utama kolaborasi adalah penghantaran staf akademik UISU, IKDH dan IKMLP bagi melanjutkan pengajian peringkat Doktor Falsafah dalam bidang perubatan dan kesihatan.

Acara menandatangani dokumen perjanjian MOA dan LOI dimulakan pada pukul 11.30 pagi dengan disaksikan oleh wakil-wakil daripada institusi masing-masing. Antara hadirin yang hadir ialah Dr. Saiful Batubara dan Prof. Saiful Anwar Matondang daripada wakil UISU, Selamat Ginting M. Ners daripada  Institut Kesehatan Deli Husada, Rahmad Girusinga, M.Ners daripada Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam. Fakulti Perubatan turut diwakili oleh Prof. Dr. Nordin bin Simbak, Prof. Dr. Harmy bin Mohamed Yusoff, Prof. Madya Dr. Aniza binti Abd Aziz dan Dr. Wan Mohd Razin bin Wan Hassan.

FK16121 FK16123

Print Email