Monday, 24 June 2024

UniSZA bangunkan Aplikasi semak ketulenan Melon Manis Terengganu

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Besut – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) membangunkan sebuah applikasi yang memboleh pengguna menyemak ketulenan pada Melon Manis Terengganu (MMT)

Pensyarah Fakulti Informatik dan Komputeran, Dr. Mohd Kamir bin Yusof, berkata aplikasi yang diberi nama MMT-UniSZA itu dibangunkan dengan menggunakan teknologi Near Field Communication (NFC) bagi mengatasi masalah ketulenan sesuatu produk.

“NFC berperanan menyimpan data atau maklumat dan secara terus berinteraksi dengan Cloud Sever melalui peranti mudah alih.

“Data yang di simpan di dalam NFC tag telah ditukar ke dalam bentuk encryption yang menggunakan Symmetric Encryption (Blowfish) bagi tujuan keselamatan” katanya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Program Pembangunan Agropreneur Graduan (Projek Melon Manis Terengganu) antara Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM) dan UniSZA.

Dr. Mohd Kamir berkata, Symmetric Encryption (Blowfish) bertujuan untuk memastikan data tersebut tidak boleh di salin atau di ubahsuai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

 “Data di dalam NFC tag ini akan dipadankan dengan data di dalam Cloud Server dengan menggunakan peranti mudah alih sebagai perantara. Ianya bertujuan untuk memastikan data yang di simpan di dalam NFC tag adalah sama sepertimana data yang di simpan di dalam Cloud Server.

 “Di dalam proses ini, data di dalam NFC tag perlu terlebih dahulu melalui proses decryption menggunakan kekunci rahsia dan hanya aplikasi MMT-UniSZA sahaja boleh melakukan proses berkenaan”, katanya.

 

Katanya lagi, melalui teknologi dan aplikasi MMT-UniSZA itu, ketulenan sesuatu produk dapat di ketahui hanya dalam beberapa saat dengan menyentuh peranti mudah alih pada tag NFC tersebut”

“Sekiranya produk tersebut adalah tulen, maklumat secara terperinci akan di paparkan melalui skrin peranti mudah alih”

“Dengan aplikasi dan teknologi ini, kita berharap agar produktiviti Melon di Ladang Agroprenuer, Kampus Besut adalah terjamin dari keaslian dan mampu untuk menembusi pasaran luar negara pada masa akan dating” katanya.

Tambahnya lagi, aplikasi itu turut mensasarkan penggunaan bagi pengusahaan buah-buahan premium lain seperti harum manis dan musang king dengan anggaran kos berjumlah RM 5,000 sehingga RM 10,000.

Follow Us

Popular Post

Error: No articles to display

Latest News link

©2024 UniTIMES | Hakcipta Terpelihara