Monday, 29 April 2024

Menteri Besar Kelantan hadir rai kejayaan anak di UniSZA

KUALA NERUS, 8 November : Kesibukan tugas tidak menghalang Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd. Nassuruddin Daud untuk menghadiri majlis konvokesyen anak bongsunya di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di sini.

Beliau bersama isteri, Datin Wan Norhanita Wan Yaakob tiba di Terengganu malam semalam untuk meraikan kejayaan anak bongsu mereka iaitu Amanina yang telah menamatkan pengajian dalam bidang Diploma Usuluddin di UniSZA.

Menurutnya, sebaik sahaja dimaklumkan mengenai tarikh konvokesyen yang telah ditetapkan UniSZA, beliau telah mengosongkan jadual rasmi sebagai Menteri Besar agar dapat meraikan kejayaan Amanina pada hari istimewanya.

“Saya dah pesan kepada pegawai-pegawai agar kosongkan jadual saya kecuali program atau majlis yang benar-benar penting sekiranya ada melibatkan Tuanku (Sultan Kelantan).

“Ini kerana detik-detik istimewa seperti ini bukannya selalu ada, jadi tak salah kita sebagai ibu bapa untuk luangkan masa bagi menghargai dan menyambut kejayaan mereka dalam bidang pendidikan,” katanya ketika ditemui pemberita di sesi terakhir majlis konvokesyen UniSZA di sini, hari ini.

Amanina adalah antara 3,608 graduan UniSZA yang telah diraikan dengan penuh istiadat dan gilang gemilang dalam Majlis Idul Ilmi Konvokesyen UniSZA Kali Ke-15 yang berlangsung selama empat hari bermula Ahad lalu.

Mengulas lanjut, Mohd. Nassuruddin berkata, beliau adalah seorang ayah yang amat mementingkan pendidikan untuk semua tujuh anaknya.

“Alhamdulillah, empat anak saya telah bergraduasi di luar negara, namun saya tidak berkesempatan untuk menghadirinya ketika itu.

“Bagaimanapun untuk tiga anak saya yang belajar di universiti dalam negara iaitu dua daripadanya ialah di UniSZA, memang saya sedaya upaya akan hadir ke majlis konvokesyen mereka,” katanya.

Tambahnya sebagai seorang ketua keluarga, adalah penting untuk mengutamakan pendidikan anak-anak dan berharap ibu bapa yang lain akan turut mengambil langkah serupa.

“Saya juga berterima kasih terhadap UniSZA terutama kalangan pensyarah dan kakitangan yang telah menjalankan tugas mereka sebaik mungkin dalam melahirkan graduan yang berkualiti demi masa depan negara,” katanya.

(English Version)

KUALA NERUS, November 8th : Despite his busy schedule, Kelantan Chief Minister Datuk Mohd. Nassuruddin Daud made time to attend the convocation ceremony of his youngest daughter at Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) here.

He arrived in Terengganu with his wife, Datin Wan Norhanita Wan Yaakob, last night to celebrate the success of their youngest daughter, Amanina, who completed her studies in Usuluddin (Islamic Studies) at UniSZA. According to him, as soon as he was informed of the convocation date set by UniSZA, he cleared his official schedule as the Chief Minister to be able to celebrate Amanina's success on her special day.

"I've instructed my officers to clear my schedule, except for programs or events that are truly important if they involve His Majesty (the Sultan of Kelantan).

"This is because special moments like these are not always available, so it's not wrong for us as parents to take the time to appreciate and celebrate their success in education," he said when interviewed by reporters at the final session of the UniSZA convocation ceremony here today.

Amanina is among the 3,608 UniSZA graduates who have been celebrated with a grand ceremony during the 15th UniSZA Convocation Ceremony that took place over four days starting last Sunday. Further commenting, Mohd. Nassuruddin said he is a father who places great importance on education for all seven of his children.

"Alhamdulillah, four of my children have graduated overseas, but unfortunately, I did not have the opportunity to attend those ceremonies.

"However, for my three children studying at local universities, two of them at UniSZA, I will make every effort to attend their convocation ceremonies," he said.

As the head of the family, he emphasized the importance of prioritizing the education of one's children and hoped that other parents would take similar steps.

"I am also grateful to UniSZA, especially the lecturers and staff who have carried out their duties as best as possible in producing quality graduates for the future of the country," he added.