• Utama

UniSZA BANTU PELAJAR SEKOLAH KE PERTANDINGAN INOVASI MELALUI ROBOPRO CAMP

04.25 PJIM Inovative Workshop 4Kuala Nerus : Seramai 50 pelajar Tingkatan 1,2 dan 4 Sekolah Menangah Imtiaz Yayasan Terengganu Dungun  menyertai InovativeWorkshop@UniSZA–RoboProCamp yang diadakan di Makmal Komputer Blok Khadhijah, Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan (FESP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Bengkel anjuran Pusat Jaringan Industri dan Masyarakat (PJIM) UniSZA itu berlangsung selama tiga hari bermula 13 hingga 15 April 2017 itu dikendalikan oleh fasilitator dari Kelab RoboPro,Fakulti Informatik dan Komputeran (FIK). Pengarah PJIM, Prof Madya Dr. Fakhrul Anwar Zainol berkata, InovativeWorkshop@UniSZA– RoboPro Camp  itu bertujuan untuk melahirkan pelajar yang berkebolehan dalam bidang pengaturcaraan robotik di samping untuk menyediakan suasana dan persekitaran inovasi dalam kalangan peserta.

"Ini adalah sebahagian dari aktiviti berimpak tinggi yang dirancang oleh PJIM sendiri untuk dilaksanakan dalam kalangan sekolah kluster kecemerlangan yang telah kita pilih". "Kita harap dengan program ini membolehkan sekolah yang terlibat memasuki mana-mana pertandingan inovasi samada di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa,” katanya selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Penutup dan Penyampaian Hadiah Pertandingan Inovasi sempena bengkel berkenaan.

Turut hadir, Timbalan Pengarah PJIM,  YM Syed Mohd Azmi Ab Rahman, Penyelaras SKK-UA, Wan Ismail Wan Abdullah, dan Pengetua Sekolah SM Imtiaz YT Dungun, Md. Imran Md. Nor.

04.25 PJIM Inovative Workshop 2 04.25 PJIM Inovative Workshop 3

CetakE-mel

SYAZWAN WAKIL UniSZA KE LONDON

syaz11Kuala Nerus: Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) merangkap Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK), Muhammad Nursyazwan Zainudin terpilih sebagai salah seorang daripada 18 Orang Pemimpin Mahasiswa seluruh Malaysia ke Global Leadership Programme anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (MUBARAK) dan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia.

Program selama 10 hari bermula 7 April itu diketuai oleh Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Dato’ Dr. Zaleha Kamaruddin bertempat di Universiti Oxford dan Bandar London.

Syazwan ketika ditemui berkata, beliau begitu bersyukur dan berterima kaish kerana terpilih serta diberi peluang untuk meyertai program itu yang bertepatan dengan Lonjakan pertama Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) kearah melahirkan mahasiswa yang holistik, bercirikan keusahawanan dan seimbang.

“Sepanjang di sana, kami telah telah didedahkan dengan pelbagai ilmu dan kemahiran berkenaan dengan ciri-ciri kepimpinan global, Budaya keusahawanan Malaysia-UK, Sistem pendidikan tinggi, hak asasi manusia, dan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) yang disampaikan oleh ahli akademik Profesional dan Konsultan di Universiti terkemuka dunia tersebut”

“Malah, semua pemimpin pelajar turut diberi peluang merasai sendiri pengalaman di Universiti Oxford atau ‘’Oxford Experience’’ dan berbincang bersama Presiden Kesatuan Pelajar Universiti Oxford (OUSU) serta berdiskusi bersama Pelajar Malaysia di United Kingdom,” katanya yang juga merupakan Tokoh Siswa UniSZA 2016.

Tambahnya lagi, beliau turut berpeluang melawat Parlimen UK untuk mempelajari sistem demokrasi negara berkenaan.

Menurut Syazwan, kunjungan hormat bersama Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di United Kingdom, Datuk Ahmad Rasidi Hazizi turut dilakukan dan telah memberi kesan kepada pemimpin mahasiswa mengenai peranan besar Malaysia dalam membantu UK termasuk pelaburan, pembuatan dan sektor pendidikan.

“Semua delegasi turut diberikan pengetahuan berkenaan dengan kaedah perlaksanaan ‘’Industrial Year’’ atau ‘’Gap Year’’ yang bakal mula dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia dalam masa terdekat”

“Alhamdulillah, ilmu dan pengalaman yang diperolehi sepanjang program ini telah melatih diri saya untuk menjadi seorang masyarakat yang dapat menyumbang kepada pembangunan Agama, Bangsa dan Negara,” katanya. 

syaz22 syaz33 syaz44

CetakE-mel

LAWATAN DAN PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN (UniSZA) DAN UNIVERSITAS INDONESIA (UI)

hanisa119 April 2017 (Ahad) – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Institut Pembangunan (Kesihatan) Masyarakat, i-CODE telah menerima kunjungan daripada Universitas Indonesia (UI) bagi membincangkan kerjasama dua hala antara kedua Universiti. Program ini telah berlangsung pada jam 10.00 pagi bertempat di Dewan Senat, Bangunan Pentadibiran UniSZA, Kampus Gong Badak.

Lawatan Universitas Indonesia (UI) diketui oleh Dekan Fakulti Farmasi, Dr. Mahdi Jufri, M.Si., Apt., ditemani oleh Ketua Program Profesi Apoteker, Dr. Hayun, M.Si., Apt, dan Ketua Program Studi Sarjana Farmasi, Dr. Sutriyo, M.Si. Apt. serta disambut mesra oleh Naib Canselor UniSZA, Y. Bhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi Abd. Latif, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Y. Bhg. Prof. Dr. Ir. R. Badlishah Ahmad, Pengarah i-CODE, Y. Brs. Prof. Dr. Tengku Mohammad Ariff, Timbalan Pengarah i-CODE, Y. Brs. Prof. Dr. Nasir Mohammad, Dekan-dekan Fakulti serta Pengarah Institut.

Kedua-dua pihak berhasrat untuk untuk mengambil langkah yang perlu untuk menggalakkan dan meningkatkan kerjasama dalam beberapa perkara seperti mobiliti pelajar, penyelidikan, pengkomersialan produk, persidangan dan lain-lain bidang kerjasama yang boleh dipersetujui bersama ahli yang turut hadir.

Selepas perbincangan, deligasi daripada Universitas Indonesia (UI) dibawa untuk melawat Bangunan Fakulti Perubatan dan beberapa tempat menarik di sekitar Bandar Kuala Terenggan. Jawatankuasa program merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada semua penaja dan pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.

hanisa22 hanisa33

CetakE-mel

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT BERSAMA PENDUDUK KAMPUNG GONG SEKOLAH DAN KAMPUNG AWANG LIB, KUALA NERUS

hanisa447 April 2017 – Seramai 60 orang pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), kakitangan Pusat Pengajian Pembangunan Sosial dan Ekonomi (PPPSE), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Kakitangan Institut Pembangunan (Kesihatan) Masyarakat, i-CODE serta para penduduk kampung telah terlibat dalam program Khidmat Masyarakat di Kampung Gong Sekolah dan Kampung Awang Lib, Kuala Nerus baru-baru ini.

Majlis dirasmikan oleh Pengarah i-CODE, Y. Brs.Prof. Dr. Tengku Mohammad Ariff. Turut hadir semasa majlis tersebut ialah Timbalan Pengarah i-CODE, Y. Brs. Prof. Dr. Nasir Mohammad, Dekan PPPSE UMT, Y. Brs. Dr. Prof. Madya Dr. Suriyani Muhamad, kakitangan PPPSE UMT, Ketua UMNO Cawangan Wakaf Tengah Gong Sekolah, Tuan Haji Amiruddin Abd. Rashid, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (J3K) Kampung Gong Sekolah, Tuan Haji Wan Rosli Wan Ahmad serta kakitangan i-CODE.

Selepas majlis perasmian, program diteruskan dengan aktiviti gotong royong membersihkan kawasan tanah perkuburan Islam dan masjid kampung, majlis bacaan tahlil serta bersama-sama menyiapkan hidangan makan tengahari untuk semua peserta program. Pengarah i-CODE dalam ucapan perasmian memaklumkan bahawa, program khidmat masyarakat ini akan berlangsung secara berterusan selama dua (2) tahun (2017/2018) secara berkala dan akan diadakan setiap bulan mengikut slot aktiviti yang berlainan antaranya kerohanian, ekonomi, kesihatan, pendidikan dan penyelidikan. Pemantauan secara berperingkat akan dilaksanakan agar objektif program tercapai iaitu untuk melaksanakan pemindahan ilmu dan menjadikan kampung ini sebagai role model kepada kampung lain di masa akan datang.

Program seumpama ini juga perlu diteruskan sebagai salah satu tanggungjawab sosial kepada golongan yang memerlukan. Beliau juga berharap agar silaturrahim yang telah dibentuk ini dapat melancarkan urusan aktiviti-aktiviti di masa akan datang. Jawatankuasa kerja Program Khidmat Masyarakat merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.

hanisa55 hanisa66

CetakE-mel

MURAL DI PANTAI BARU RAKIT

BR 4Kuala Nerus : Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dengan kerjasama Pejabat DUN Batu Rakit, Kuala Nerus telah mengadakan Program Gotong Royong pada 15 April 2017 bertempat di Kg. Batu Rakit Pantai.

Seramai 300 orang pelajar FRIT, 20 orang staf fakulti dan melibatkan lima (5) buah kawasan JKKK yang mengambil bahagian dalam program tersebut. Majlis ini diserikan dengan kata aluan oleh Prof. Dr. Nik Wan bin Omar, Timbalan Naib Canselor (HEPA) dan telah dirasmikan oleh YB Haji Bazlan Bin Abd Rahman, Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit. Selain itu juga, pemenang bagi lukisan arca di bulatan UniSZA turut diberikan pada majlis tersebut yang disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (HEPA) dan juara membawa pulang hadiah sebanyak RM1,500.00.

Selaras dengan pelancaran UniSZA sebagai Universiti Komuniti, FRIT terpanggil untuk melakukan khidmat komuniti di sekitar kawasan kampus. Antara aktiviti yang dilakukan adalah pembersihan pantai, membersihkan dua kawasan perkuburan, dan juga menyumbang lukisan mural hasil kreativiti pelajar FRIT. Pihak fakulti juga mengambil peluang untuk mengadakan program mentor mentee perdana pada hari tersebut.

Program tersebut berjalan dengan lancar dan diharapkan agar program komuniti sebegini dapat diteruskan pada masa akan datang sekaligus mempamerkan kecaknaan UniSZA terhadap komuniti setempat yang bukan sahaja berfokuskan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam kampus semata-mata.

BR 3

CetakE-mel

Lebih banyak artikel...