• Utama

TAHNIAH DI ATAS VALUASI RM1 JUTA

Sekalung tahniah kepada Muhammad Ziyad Mohd Yazid dan Muhammad Faris Mat Nazer (ahli Kelab Keusahawanan Unisza) kerana telah berjaya mendapat valuasi sebanyak RM 1 Juta Ringgit daripada Khazanah Nasional Berhad untuk perniagaan mereka iaitu PIKON. Moga terus maju jaya dan terus membawa nama Universiti Sultan Zainal Abidin di persada dunia. Tahniah!

 Codearmy KNEO 1 Codearmy KNEO 2

Cetak E-mel

UniSZA RAIH KEJAYAAN PENUH DI MTE 2018

RMIC1Kuala Nerus : Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melakar kecemerlangan di Malaysia Technology Expo (MTE) 2018 apabila berjaya meraih empat pingat emas dan lima pingat perak

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Prof Ir. Dr. R. Badlishah Ahmad berkata, beliau begitu berbanggan kerana semua produk yang dipertandingkan di MTE itu berjaya mendapat pingat.

“Pencapaian ini lebih membanggakan apabila produk i-Wudhu’ hasil ciptaan Prof. Dr. Tengku Mohammad Ariff Raja Hussin dan ahli turut memperoleh Anugerah Khas” katanya ketika ditemui.

Katanya lagi, MTE 2018 adalah satu platform yang bagus kepada UniSZA terutamanya untuk mempamerkan ciptaan dan idea penyelidik kepada para pelabur, pengilang dan pengedar di seluruh dunia dan di Asia khususnya.

“Ini membuktikan bahawa MTE 2018 adalah landasan terbaik bagi pengkomersialan dan kolaborasi teknologi dengan lebih daripada 200 penyertaan daripada pelbagai negara,” katanya ketika ditemui di Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur.

Program selama tiga hari yang bertemakan Asia’s Invention and Innovations Marketplace’ itu merupakan antara pameran inovasi yang paling menonjol di Asia kerana berjaya menarik kira-kira 8,000 pengunjung.

RMIC2 RMIC4 RMIC3

 

Cetak E-mel

SOUL DESIGN PAMER 46 PRODUK PELAJAR UniSZA

FritIJ2Kuala Nerus – Seramai 46 pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mempamerkan produk masing-masing di Education 4.0 Innovation With Soul

Pameran anjuran Fakulti Reka Bentuk Inovatif & Teknologi (FRIT) itu berlangsung selama dua hari bertempat di Lobi Kementerian Pendidikan  Tinggi, Putrajaya.

Pengarah Program, Muhammad Afiq Yahya Awal, berkata pameran bertemakan Soul Design itu bertujuan untuk mempromosikan hasil kerja pelajar tahun akhir,Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian

“Pameran ini adalah platform terbaik untuk mempamerkan hasil kerja pelajar Reka Bentuk Perindustrian khususnya kepada masyarakat luar seterusnya membuka mata kepada industri luar tentang bakat pereka muda di negara ini” katanya ketika ditemui.

Menurut Afiq, dengan adanya pameran seperti itu, ia dapat menarik minat industri luar dan pelajar sekolah yang bakal melanjutkan pelajaran ke untuk memilih kursus reka bentuk perindustrian secara lebih mendalam seterusnya melanjutkan pelajaran ke UniSZA.

Tambahnya lagi, sebanyak 46 produk dipamerkan mengikut kluster perabut, automotif, dan produk pengguna dengan motif Islamic, Medical dan Bio-Soure.

Pameran tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Dato’ Seri Idris Jusoh. Hadir sama, Timbalan  Menteri Pendidikan Tinggi,  Y.Bhg Datuk Mary Yap Kain Ching , Pro Canselor UniSZA, Ybhg.Tan Sri Dato’ Dr. Mohamad Yusof Hj Mohamad Nor dan Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif.

FritIJ1 FritIJ3

Cetak E-mel

UniSZA TINGKATKAN HASIL TEMBIKAI DI BESUT DENGAN TEKNOLOGI BAHARU

Ladang3Besut - Seramai 11 orang penanam tembikai berjaya menghasilkan kira-kira 300 tan buah tembikai di ladang seluas 10 hektar di Pengkalan Kubur, Besut melalui teknologi tanpa menggunakan bahan kimia yang diperkenalkan oleh Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Ketua Pengurusan Ladang UniSZA Besut, Dr Abd Jamil Zakaria berkata kejayaan itu adalah yang pertama sejak mereka berkecimpung dalam projek penanaman tembikai di kampung itu dalam tempoh lebih 25 tahun.

Menurut Abd Jamil, teknik yang digunakan adalah adalah 'Effective Microorganisme' (tanpa menggunakan racun rumpai) iaitu bukan sahaja berjaya meningkatkan pengeluaran malah kualiti buah berkenaan dan menjadikan ia lebih selamat dimakan berbanding sebelum ini.

“Menerusi program ini, kita beri antara 0.8 hingga satu hektar seorang dan daripada setiap hektar yang diusahakan, mereka memperoleh pendapatan antara 20 hingga 25 tan buah tembikai hasil tanaman yang diperkenalkan,” katanya ketika ditemui.

Sementara itu, seorang peserta, Kamaruddin Yusoff, 66, bersyukur dan gembira kerana usaha serta kesabaran menanam tembikai menggunakan teknologi baru oleh UniSZA itu berjaya mengeluarkan hasil luar jangkaan.

“Pada mulanya projek tanaman itu dilaksanakan di luar musim, iaitu dimulakan pada musim tengkujuh akhir tahun lalu di mana ia benar-benar menguji kesabaran kami hingga menyebabkan ramai yang berhenti menanam kerana tidak yakin dengan cara baharu yang diperkenalkan.

"Daripada seramai 20 penanam yang memulakan tanaman, akhirnya tinggal hanya 11 orang yang dengan tekun mengikuti kaedah yang diperkenalkan oleh UniSZA dan akhirnya dalam masa 70 hari kami berjaya menuai hasil yang lumayan”, katanya ketika ditemui pada majlis kutipan hasil ladang.

Majlis Kutipan Hasil Ladang Tanah Beris di Kampung Pengkalan Kubur itu dirasmikan oleh Naib Canselor UniSZA, Profesor Datuk Dr Ahmad Zubaidi Latiff. Turut hadir, Dekan Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM), Prof Madya Dr. Khamsah Suryati Mohd.  

Ladang4jpg Ladang1 Ladang2

Cetak E-mel

PAMERAN EDUCATION 4.0 INNOVATION WITH SOUL PUTRAJAYA

soul 1Kuala Nerus: Fakulti Reka Bentuk Inovatif & Teknologi (FRIT), Universiti Sultan ZainaI Abidin (UniSZA) telah menganjurkan satu pameran  Education 4.0 Innovation With Soul di Lobi Kementerian Pendidikan  Tinggi, Putrajaya pada 7-8 Februari 2018 yang baru lalu.

Bertemakan Soul Design , program ini bermatlamat untuk mempromosikan hasil kerja pelajar tahun akhir,Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian  FRIT. Di samping itu, pameran ini diadakan bagi menarik minat industri luar dan pelajar sekolah yang bakal melanjutkan pelajaran ke univesiti bagi memilih atau mengambil kursus reka bentuk perindustrian secara lebih mendalam seterusnya melanjutkan pelajaran ke UniSZA.

Sebanyak 46 pelajar  dan produk masing masing dipamerkan mengikut kluster perabut, automotif, dan produk pengguna dengan motif Islamic, Medical dan Bio-Soure. Semua produk ini dikelolakan oleh Dr. Mohd Hisham Omar dan dibantu oleh Sheikh Ahmad Tajuddin bin Sheikh Yusoff. Menteri Pendidikan Tinggi, Dato’ Seri Idris Jusoh meluangkan masa melihat pameran tersebut.  

Hadir sama Timbalan  Menteri Pendidikan Tinggi Y.Bhg Datuk Mary Yap Kain Ching , Pro Canselor UniSZA Ybhg.Tan Sri Dato’ Dr. Mohamad Yusof Hj Mohamad Nor, Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’Dr. Ahmad Zubaidi A. latif, Timbalan Naib Canselor, Prof. Dr. Mahadzirah Mohamad, Dekan FRIT Prof. Dr. Azizah Endut, Ketua Pusat Pengajian Reka Bentuk Perindustrian Dr. Imran Abdullah, Pendaftar En. Ismail Ahmad, Pengarah Program  Mohammad Afiq Yahyaawal  serta Pegawai Kanan UniSZA dan Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia.

Sesungguhnya program ini dapat melatih bakal graduan sebagai pereka muda negara yang mahir berkomunikasi dengan masyarakat luar dan memupuk semangat berpasukan serta  mengaplikasikan nilai nilai murni semasa mengurus dan mengendalikan sesuatu program di alam pekerjaan sebenar nanti.

 IJ soul 3 soul 2

Cetak E-mel

Lebih banyak artikel...