Berita

MBSB Serah Sumbangan Zakat RM 50,000 kepada UniSZA

WhatsApp Image 2019 05 28 at 12.55.35Kuala Nerus – Malaysia Buildings Society Berhad (MBSB ) menyerahkan sumbangan zakat sebanyak RM50,000 kepada Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di Kampus Gong Badak, hari ini.

Inisiatif itu bertujuan  membantu pelajar yang kurang berkemampuan meneruskan kelangsungan hidup di kampus.

Selain bantuan dalam bentuk dermasiswa, UniSZA juga telah memanfaatkan sumbangan zakat tersebut dalam bentuk penyelesaian hutang tertunggak pengajian, elaun sara hidup, bantuan komputer riba, bantuan modal perniagaan dan elaun hafazan.

Cek sumbangan zakat disampaikan oleh Pengurus Regional MBSB, Zam Zuri Ezani Abu Hassan kepada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Madya Dr. Mohd Afandi Salleh di Pejabat Naib Canselor UniSZA.

WhatsApp Image 2019 05 28 at 12.55.351

Print Email

Iftar Jamaie Fakulti Perubatan, UniSZA 2019

iftarfk1KUALA TERENGGANU 22 MEI- Program berbuka puasa , Iftar Jamaie@Fakulti Perubatan telah diadakan dengan kerjasama Persatuan Pelajar Perubatan dan Kelab Pelajar Sains Kejururawatan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Program berbuka puasa ini diadakan pada setiap tahun sejak tahun 2015 dan semua pelajar serta kakitangan fakulti,  warganegara dan bukan warganegara telah bergotong-royong memasak hidangan berbuka puasa untuk menjamu tetamu yang hadir.

Program ini bermula pada 09.00 pagi untuk persiapan dan acara memasak masakan. Pada tahun ini terdapat tujuh kumpulan yang memasak pelbagai menu makanan tempatan dan antarabangsa. Antara menu tempatan yang disediakan  ialah Gulai Daging Kawah, Nasi Putih Berlauk Kampung, Mee Rebus, Laksa Penang dan kuih muih tradsional. Manakala menu antarabangsa yang dimasak ialah Nasi Beriani Pakistan, Soohun Sup Myanmar dan lain-lain.

Program berbuka puasa ini disempurnakan dengan kata-kata aluan oleh Prof.Dr. Nordin bin Simbak, Dekan Fakulti Perubatan dan diteruskan dengan ucapan oleh Prof. Madya Dr. Mohd Afandi bin Salleh, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, UniSZA . Acara seterusnya diteruskan dengan program Tazkirah Ramadhan yang disampaikan oleh Ustaz Solahuddin Zakaria, Imam Masjid Khalifah, Jalan Pusara, Kuala Terengganu pada pukul 06.30 petang. Tepat jam 7.25 petang, majlis berbuka puasa dinikmati oleh tetamu dengan jamuan berbuka ringan, solat fardhu Magrib berjemaah dan seterusnya jamuan berbuka. 

Menurut Prof. Dr. Zawawi bin Nordin, Pengarah Iftar Jamaie dalam kenyataannya semalam program ini mengajar supaya semua kakitangan dan pelajar bertawassul dengan apa yang dibuat untuk memohon kemuliaan di akhirat nanti. “Iman yang paling rendah membuang duri di tepi jalan, inikan pula kita yang memberi makan kepada orang yang berpuasa”. Secara keseluruhannya, program ini diharapkan  memberi makna dan penghayatan berbuka beramai-ramai di bulan Ramadhan kepada semua pihak yang hadir.

iftarfk2 istaffk3 istarfk4

Print Email

UniSZA UA Pertama di Malaysia Lantik Pelajar Sebagai Ahli Senat

WhatsApp Image 2019 05 26 at 12.48.13Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melakar sejarah apabila menjadi Universiti Awam (UA) pertama di Malaysia yang melantik dua pelajar menjadi ahli senat Universiti, manakala dua lagi sebagai pemerhati.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, itu adalah langkah strategik UniSZA yang menyahut seruan YB Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik yang mahu memberi nafas baru dalam proses ‘student empowerment’.

“Keempat pelajar yang kita lantik adalah dari Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan telah memulakan mesyuarat bulanan senat hari ini”

“Tempoh lantikan mereka selama dua tahun atau tamat pengajian dan InsyaAllah untuk akan datang pihak UniSZA akan lantik lebih ramai lagi” katanya ketika ditemui.

 Pelajar yang dilantik itu adalah Harun Osman, pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) , Ahmad Kamil Makhtar (Ijazah Sarjana Muda Perakaunan), Ahmad Suffian Mohd Dalizan (Ijazah Sarjana Muda Hubungan Antarabangsa) dan Ain Syazana Zolkepli (Ijazah Sarjana Muda Pengimejan Perubatan).

Print Email

Semua Mahasiswa UniSZA Dapat Duit Raya

pose2KUALA NERUS - Seramai 9,910 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bakal menerima 'duit raya' berjumlah RM495,500 menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Naib Canselor UniSZA, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, sumbangan duit raya itu akan diberikan kepada semua pelajar diploma dan ijazah di universiti berkenaan.

"Sumbangan duit raya kepada semua pelajar diploma dan ijazah ini merupakan julung kali diadakan oleh UniSZA manakala majlis iftar menjadi tradisi UniSZA diadakan setiap kali Ramadan.

"Sumbangan mencerminkan komitmen universiti dalam menjaga kebajikan pelajar. Universiti juga berhasrat menyuburkan budaya kasih sayang dan berharap pelajar gembira sepanjang belajar di UniSZA" katanya.

Beliau berkata demikian kepada media pada Majlis Iftar Perdana bersama pelajar UniSZA dan komuniti sekitar di universiti itu malam tadi.

Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Datuk Dr Muhammad Nur Manuty dan Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof Madya Dr Mohd Afandi Salleh.

Sementara itu, Dr Mohd Afandi berkata, setiap pelajar diploma dan ijazah bakal menerima duit raya sebanyak RM50 setiap orang termasuk pelajar bukan Muslim menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Sumber berita : Sinar Harian

pose3 pose1 pose4


Print Email

UniSZA Tubuh Perpustakaan Mini Di Perkampungan Orang Asli Aring 5, Gua Musang

05.07 PU Bina Library 2KUALA NERUS - Bukit sama didaki, lurah sama dituruni. Sekalipun terpaksa meredah hutan, jauh dari hiruk-pikuk kota, kakitangan Perpustakaan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)   nekad dalam usaha untuk merealisasikan hasrat program Dekad Membaca yang telah direncanakan oleh Kementerian Pendidikan.

Bagi menjayakan program itu, Perpustakaan UniSZA telah menongkah arus dengan ‘menerjah’ ke perkampungan Orang Asli Aring 5, Gua Musang, Kelantan dan menubuhkan sebuah Perpustakaan Mini bagi menyantuni 100 orang kanak-kanak daripada 350 penduduk di kampung tersebut.

Pengarah Projek Perpustakaan Mini, Mohd Sabri Muda, berkata program itu dilaksanakan sebagai suatu idea untuk mendedahkan golongan Orang Asli dengan pelbagai bahan bacaan serta membantu mereka untuk menanamkan budaya cintakan ilmu.

“Kami sebagai warga Perpustakaan UniSZA berasa terpanggil untuk melaksanakan projek bersama dengan Orang Asli memandangkan kita sedia maklum golongan ini sukar untuk keluar dari perkampungan mereka kerana penempatan jauh dari bandar.

“Kita tidak boleh mengharapkan mereka datang kepada kita. Dan, kita juga tidak boleh meminggirkan golongan ini dari arus pendidikan jadi kami mengambil langkah untuk turun ke perkampungan ini bagi memberikan ‘input’ kepada mereka,” katanya.

Katanya lagi, usaha itu membuahkan hasil yang positif apabila ramai ibu bapa dan kanak-kanak Orang Asli datang ke program yang dilaksanakan tersebut.

Selain menempatkan sejumlah 350 bahan bacaan, sebahagian ruang Perpustakaan Mini turut dijadikan sebagai ruangan pembelajaran.

Pelbagai aktiviti menarik telah diadakan pada hari perasmian tersebut seperti sesi motivasi dan pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan oleh 60 orang mahasiswa dari Fakulti Perubatan yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Mohd Sayuti Razali.

Sementarai itu, Ketua Pustakawan UniSZA, Norulhuda Makhtar, berkata mereka turut menyertai Projek Khaleef Bateq yang bertemakan Sekolah Bimbingan Fardhu Ain dan Galakan Membaca anjuran Persatuan Mahasiswa Antropologi dan Dakwah, Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG) UniSZA dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK).

“Program ini telah bermula sejak Februari 2019 dan digerakkan oleh sekumpulan 87 orang mahasiswa Antropologi dan Dakwah dari FSSG yang dirasmikan sendiri oleh Dekan FSSG, Prof. Dr. Wan Abd Aziz Wan Mohd Amin.”

“Antara program yang dijalankan untuk manfaat komuniti Orang Asli di sini adalah  kelas fardhu ain dewasa lelaki dan wanita, dan kelas pendidikan awal kanak-kanak bagi memantapkan penguasaan 3M (membaca, menulis, mengira) dalam kalangan kanak-kanak Orang Asli”, katanya ketika ditemui.

Tambahnya lagi, ianya merupakan inisiatif dan peluang dalam melaksanakan tanggungjawab kepada komuniti melalui program khidmat masyarakat selain tanda sokongan kepada program Dekad Membaca.

“InsyaAllah, perpustakaan mini ini akan menjadi platform kepada komuniti Orang Asli di sini menyemai minat membaca dan memperolehi ilmu pengetahuan”, katanya.

05.07 PU Bina Library 1 05.07 PU Bina Library 1

Print Email