Berita

LAWATAN AKADEMIK PROFESSOR DARI UNIVERSITI YAMANASHI, JEPUN DI FAKULTI PERUBATAN, KAMPUS PERUBATAN

FKJepun3RABU, 22 NOVEMBER 2018: Fakulti Perubatan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menerima kunjungan lawatan akademik profesor dari Universiti Yamanashi,Jepun di Fakulti Perubatan, Kampus Perubatan.

Antara delegasi yang hadir ialah Prof. Dr. Masayuki Takeda, Naib Presiden, Universiti Yamanashi , Prof. Dr. Hiroshi Onishi, Pengerusi Jabatan  Urologi dan Prof. Dr. Xiaoyang Mao, Pengarah, Pusat Pendidikan dan Pertukaran Antarabangsa.

Tujuan lawatan tersebut diadakan bagi memberi ruang fakulti membincangkan kolaborasi penyelidikan, pembangunan kurikulum akademik, kepakaran dan slot syarahan akademik.

Antara aktiviti semasa lawatan adalah  sesi  perbincangan bersama pihak pengurusan fakulti yang dipengerusikan oleh Prof. Dr. Nordin bin Simbak, Dekan Fakulti Perubatan.  Turut hadir semasa sesi pertemuan adalah Prof. Madya Dr.Mohd Afandi bin Salleh, Pemangku Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni). Program disusuli dengan Syarahan Akademik pada pukul 11.00  di Dewan Teater yang disampaikan oleh Prof. Dr. Masayuki Takeda dan Prof. Dr. Hiroshi Onishi dengan tajuk syarahan “University of Yamanashi, New University Hospital and Advanced Clinical Medicine” dan “Current status and future of radiation therapy: developing to be a main stream of cancer treatment”. Program syarahan akademik ini dapat dijayakan dengan baik dengan penyertaan yang amat menggalakkan daripada staf akademik, Fakulti Perubatan.

Pada sebelah petang, semua delegasi dibawa melawat sekitar  Kampus Gong Badak dan tapak pembinaan Hospital Pengajar UniSZA. Seterusnya, pada sebelah malam semua delegasi, pihak pengurusan tertinggi UniSZA dan pihak pengurusan  Fakulti Perubatan  hadir bagi menikmati makan malam di Hotel Primula, Kuala Terengganu. Perbincangan santai telah diadakan sepanjang makan malam tersebut.

Lawatan akademik ini diharap akan diteruskan pada masa akan datang melalui Perjanjian Kerjasama(MoA) dan lantikan professor pelawat supaya kolaborasi anatara kedua-dua pihak dapat diteruskan.

FKJepun1 FKJepun2

Print Email

FAKULTI PERUBATAN MEMPERLUASKAN PENGAMBILAN PELAJAR SISWAZAH ANTARABANGSA

FK16122KHAMIS, 15 NOVEMBER 2018: Universiti Sultan Zainal Abidin, UniSZA melalui Fakulti Perubatan baru-baru ini telah menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoA) dan Letter of Intent(LOI) dengan beberapa institusi dari Medan, Indonesia. Institusi- institusi yang terlibat ialah Universiti Islam Sumatera Utara (UISU), Institut Kesehatan Deli Husada (IKDH) dan  Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam (IKMLP).

Majlis tandatangan  ini dimulakan dengan ucapan aluan oleh Prof. Dato’ Dr. Ahmad Zubaidi bin A. Latif, Naib Canselor UnISZA yang berharap kerjasama ini dapat memberikan faedah kepada kedua-dua pihak sama ada dari segi penyeliaan pelajar, kerjasama geran penyelidikan yang sepadan serta perkongsian ilmu yang boleh meningkatkan nilai tambah kepada sesuatu institusi.

Majlis ini diteruskan dengan ucapan daripada Prof. Dr. M Asaad, Rektor UISU, Rektor Institut Kesehatan Deli Husada Deli Tua, Drs. Johannes Sembiring dan Rektor Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam, Drs. David Ginting. 

Tujuan utama kolaborasi adalah penghantaran staf akademik UISU, IKDH dan IKMLP bagi melanjutkan pengajian peringkat Doktor Falsafah dalam bidang perubatan dan kesihatan.

Acara menandatangani dokumen perjanjian MOA dan LOI dimulakan pada pukul 11.30 pagi dengan disaksikan oleh wakil-wakil daripada institusi masing-masing. Antara hadirin yang hadir ialah Dr. Saiful Batubara dan Prof. Saiful Anwar Matondang daripada wakil UISU, Selamat Ginting M. Ners daripada  Institut Kesehatan Deli Husada, Rahmad Girusinga, M.Ners daripada Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam. Fakulti Perubatan turut diwakili oleh Prof. Dr. Nordin bin Simbak, Prof. Dr. Harmy bin Mohamed Yusoff, Prof. Madya Dr. Aniza binti Abd Aziz dan Dr. Wan Mohd Razin bin Wan Hassan.

FK16121 FK16123

Print Email

40 PESERTA KAYOHAN MAHABBAH BASAH KUYUP REDAH HUJAN

UCT22KUALA NERUS – Seramai 40 pengayuh sanggup berbasah kuyup meredah hujan sejauh 80 KM ketika menyertai Program   Kayohan Mahabbah yang bermula di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Kampus Gong Badak sehingga UniSZA Kampus Besut.

Pengarah Program, Wan Shahrin Azwan Wan Sulaiman berkata, program anjuran Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Invoasi) yang diadakan sempena musim tengkujuh itu adalah bertujuan mengeratkan ukhwah sesama ahli UCT dan komuniti luar.

“Program ini tidak mengehadkan umur peserta dan memang terbuka kepada semua orang untuk menyertainya disamping kita mahu berkenalan sesama peminat kayuhan basikal di negeri ini”

Katanya lagi, sepanjang program tersebut, peserta terpaksa berhadapan dengan hujan lebat sesuai dengan temanya kayuhan musim tengkujuh sekaligus memberi cabaran kepada peserta untuk menamatkan kayuhan sejauh 80 KM itu.

“Kita juga berasa teruja kerana dapat membawa Ikon Sukan PRO Rider iaitu Anuar Manan untuk turut bersama berkayuh serta berkongsi dan menimba ilmu kayuhan dengan beliau”, katanya.

Penasihat UniSZA Cycling Team (UCT), Prof Ir Dr. R Badlishah Ahmad, berkata beliau merancang untuk meneruskan lagi program kayuhan seperti itu ke Insititut Pengajian Tinggi (IPT) sekitar negeri Terengganu pada masa akan datang.

“InsyaAllah kita akan ke IPT di setiap daerah seperti UiTM Dungun, Tatiuc Kemaman, Politekik Hulu Terengganu dan UCB di Besut untuk mengeratkan lagi hubungan UniSZA dan IPT berkenaan”

“Program ini akan dijadikan sebagai acara tahunan UCT dalam usaha merapatkan ukhuwah warga UniSZA dan komuniti luar selain menyemarakkan semangat kesukanan iaitu berbasikal secara beramai-ramai,” katanya.

Beliau amat gembira atas komitmen penggemar sukan berbasikal kerana semangat kesukanan mereka yang tinggi termasuk tidak mahu melepaskan peluang menimba pengalaman berkayuh bersama-sama dalam cuaca hujan.

UCT11 UCT33

Print Email

FKI UniSZA JALIN KERJASAMA DENGAN IAIN JEMBER

FKI1212181FKI sentiasa  berusaha memenuhi sasaran MyRA yang diamanahkan oleh universiti kepada fakulti. Bagi tahun 2018, dua geran penyelidikan di bawah MoA telah disasarkan untuk dipenuhi. Pada 15hb. September 2018, satu MoA telah berjaya ditandatangani dengan pihak Universitas Islam Negeri Sunan Ampel Surabaya (UINSA). Bagi menyempurnakan sasaran MoA kedua, satu geran penyelidikan MoA UniSZA- IAIN Jember telah diluluskan bagi melancarkan projek ini.  Geran penyelidikan khas ini menggunakan peruntukan Wang Tabung Amanah Fakulti Pengajian Kontemporari Islam berjumlah RM 30,000.00.

Perbincangan yang diadakan bersempena dengan Seminar Siswazah Antarabangsa anjuran IAIN Jember ini. bukan hanya melibatkan pihak IAIN Jember, malahan turut melibatkan Majelis Ulama Indonesia yang mempunyai pengaruh besar dalam perkembangan Islam di Indonesia. Kiyai Abdul Halim Subahar yang merupakan Ketua MUI Cawangan Jember adalah salah seorang penggerak utama dalam menjayakan program ini.

Inisiatif awal dalam menggerakkan kerjasama UniSZA dan IAIN Jember ini, telah bermula awal tahun 2017 dengan diketuai oleh Dr. Anas Mohd Yunus dengan kerjasama kumpulan i-Kasih dan penganjuran Seminar Asas Maqasid Shariah III. Delegasi UniSZA telah diketuai oleh TNC Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Ir. R. Badlishah Ahmad turut diiringi oleh Pengurusan Tertinggi FKI, serta wakil geran Penyelidikan Khas SRGS-FKI dan geran NRGS-iKasih.

Antara objektifnya ialah mewujudkan kerjasama yang erat antara UniSZA, IAIN Jember dan MUI serta membuka ruang perkongsian dan jaringan komunikasi yang lebih luas terutamanya dalam bidang pengajian Islam. Selain daripada itu, ia bertujuan untuk mempromosi UniSZA dan secara khususnya kepakaran staf di FKI dan membantu memenuhi keperluan semasa universiti, khususnya MyRA dalam Seksyen C (Penerbitan Bersama) dan Seksyen G (Penyelidikan Bersama).

Peserta-peserta yang terlibat terdiri daripada :

  • Dr. Ir. R. Badlishah Ahmad, TNC Penyelidikan dan Inovasi (Ketua)
  • Dr Abdul Hakim Abdullah, Dekan FKI
  • Dr. Shafiee Hamzah, Timbalan Dekan FKI (HEPA)
  • Mohamad Zaidin Mat@Mohamad, Timbalan Dekan FKI (Penyelidikan dan Pembangunan)
  • Dr. Wan. Mohd Yusof Wan Chik (Wakil Geran i-Kasih)
  • Dr. Berhanundin Abdullah (Wakil Geran i-Kasih)
  • Anas Mohd Yunus (Wakil Geran SRGS-FKI)
  • Suyatno Ladiqi (Wakil Geran SRGS-FKI)

Lawatan yang merangkumi prospek kerjasama penyelidikan, akademik, pendidikan dan sosial telah berlangsung dengan jayahnya secara harmoni. Pihak IAIN Jember ternyata amat menyambut baik delegasi UniSZA. Ia hakikatnya boleh memberikan pengalaman dalam menjalankan aktiviti jalinan persefahaman sosio-budaya bangsa serumpun sebelum pihak FKI dan UniSZA melangkah lebih jauh untuk membina jalinan yang lebih luas di peringkat antarabangsa. Aspek pengalaman dan jalinan kerjasama ini diharapkan agar tidak terbatas dalam konteks institusi sahaja, bahkan akan menjangkaui konteks pelajar dan masyarakat setempat.

FKI1212182

Print Email

PELAJAR UniSZA, SAJARAH JUARA PABM 2018

MP1112181Kuala Nerus - Peserta dari Kemboja, Sajarah Mohd. Ali, 27, yang menambat hati juri dengan persembahan tersendiri muncul juara Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2018 kategori Antarabangsa di Malaysia.

Dalam pertandingan akhir yang berlangsung di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), di sini malam tadi, Sajarah yang merupakan penuntut tahun dua Sarjana Dakwah di UniSZA memilih tajuk pidato Keamanan Dunia Tanggungjawab Bersama.

Sementara itu, peserta dari Bangladesh, Nafisa Mayukh, 20, terpaksa berpuas hati sebagai naib juara manakala Mahad Mohamed, 22, dari United Kingdom diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga bagi kategori sama.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik. Turut hadir sama, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching; Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Dr. Mohd. Gazali Abas; Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datin Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir dan Naib Canselor UniSZA, Prof. Datuk Dr Ahmad Zubaidi A. Latif.

Bagi kategori Antarabangsa, juara diraih peserta dari China, Xu Yang atau lebih dikenali sebagai Izzah, 19, menerusi pidato bertajuk Mahasiswa Peneraju Kelangsungan Negara manakala Aurore Jeannot, 27, dari Perancis (kedua) dan Leon Woltermann dari Jerman (ketiga).

Peserta Malaysia, Muhammad Syahmi Akif Jamili, 23, dinobatkan sebagai juara kategori Alam Melayu di samping peserta Thailand, Huda Ahmad, 18, (kedua) dan tempat ketiga, Adam Muhammad Taufiq Mohamad Suharto, 22.

Johan bagi setiap kategori menerima hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 berserta piala pusingan, piala iringan serta sijil.

Naib johan membawa pulang hadiah wang tunai RM8,000 (plak iringan serta sijil) manakala tempat ketiga menerima RM5,000 (plak iringan serta sijil).

Seramai 50 peserta dari 31 buah negara mengambil bahagian dalam pertandingan PABM Piala Perdana Menteri 2018 yang bermula Ahad lalu, namun hanya sembilan peserta yang layak ke peringkat akhir

Print Email