Berita

UniSZA jalin kerjasama dengan TM ke arah era Pendidikan 4.0

WhatsApp Image 2019 10 01 at 15.08.56Kuala Terengganu - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Unit Rumusan Perniagaan Perusahaan dan Awam Telekom Malaysia Bhd (TM), TM One menjalinkan kerjasama melaksana transformasi digital bagi memacu ke arah era Pendidikan 4.0 yang dipengaruhi Revolusi Industri 4.0.

Kerjasama itu diterjemahkan melalui perjanjian perkhidmatan yang ditandatangani Naib Canselor UniSZA, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan dan Ketua Pegawai Eksekutif TM One, Ahmad Taufek Omar hari ini.

Hassan Basri berkata melalui perjanjian tersebut, TM One akan menyediakan kapasiti baharu jalur lebar berkelajuan lima GBPS (Gigabit Per Saat) bagi tempoh lima tahun bermula Oktober tahun ini yang akan memberi manfaat kepada 13,000 warga UniSZA di tiga lokasi iaitu kampus utama Gong Badak, kampus cawangan di Tembila, Besut dan Kampus Perubatan, Kuala Terengganu.

"Perjanjian ini adalah sebahagian daripada perjalanan transformasi UniSZA ke arah mencapai revolusi 4.0 dan meningkatkan lagi kecekapan operasi universiti.

Ia juga akan memberi sambungan yang khusus dan lancar antara kampus-kampus sekali gus mengatasi masalah seperti gangguan ketika persidangan maya atau sebagainya yang menjejaskan komunikasi," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian perkhidmatan itu di sini, hari ini.

Sementara itu Ahmad Taufek berkata kapasiti baharu itu akan menjadikan UniSZA lebih kompetitif dan bergerak lebih pantas bagi mencapai tahap global.

"Sebagai sebuah syarikat yang bertanggungjawab, kita telah membuat pelaburan di tempat agak jauh dari pusat bandar, di Kampus Tembila bagi memastikan warga UniSZA dapat menikmati internet berkelajuan tinggi iaitu dua GBPS di situ sahaja dan keseluruhan lima GBPS di tiga kampus.

"Ia satu kejayaan dan kemudahan bagi warga UniSZA yang sepatutnya boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan lagi produktiviti universiti," katanya.

WhatsApp Image 2019 10 01 at 15.08.55

Print Email

UniSZA Perbaiki Pencapaian Lalu Dalam PECIPTA 2019

WhatsApp Image 2019 09 26 at 15.14.031Batu Pahat – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Pusat Pengurusan Kecemerlangan & Inkubator Penyelidikan (CREIM) telah menyertai Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA) 2019 yang berlangsung di Dewan Sultan Ibrahim (DSI) Universiti Tun Hussein Onn (UTHM), Batu Pahat, Johor pada 22 hingga 23 September 2019.

Penyertaan pada PECIPTA tahun ini telah berjaya membuahkan hasil yang amat membanggakan apabila semua produk UniSZA telah dianugerahkan dengan pingat.

Sebanyak tujuh (7) pingat emas, lima (5) pingat perak dan satu (1) pingat gangsa telah berjaya diperolehi oleh produk UniSZA malah pencapaian ini lebih membanggakan apabila kutipan pingat emas kali ini merupakan yang terbanyak sepanjang penyertaan UniSZA dalam PECIPTA.

Bertemakan Inovasi Melangkaui Imaginasi, PECIPTA adalah acara dwi-tahunan yang dianjurkan secara bersama di antara Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)  dan Institusi Pengajian Tinggi yang terpilih sejak tahun 2000.

Pelbagai acara menarik telah diadakan sepanjang penganjuran PECIPTA tahun ini. Antaranya adalah STEM Young Inventor, The Pitch, Misnistry Talk dan pameran daripada industri.

Acara yang diatur ini bertujuan memberi pendedahan dan pengalaman secara tidak langsung kepada peserta PECIPTA terhadap peluang dan tawaran menarik dalam bidang inovasi dan penyelidikan.

WhatsApp Image 2019 09 26 at 15.14.02 WhatsApp Image 2019 09 26 at 15.14.03

Sekalung tahniah kepada para penyelidik dan urusetia UniSZA yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan penyertaan UniSZA di PECIPTA 2019.

Keputusan Penyertaan UniSZA dalam PECIPTA 2019

Bil.

Nama

PTj

Projek

Pingat

1.        

Prof. Dr. Kamarul Shukri Mat Teh

FKI

EduGaya 4.0

Emas

2.        

Prof. Dr. Mahadzirah Mohamad

FPP

Maqasid Shariah Quality of Life Assesment (e-MSQoL) Application

Emas

3.        

Prof. Madya Dr. Normadiah Daud

FKI

Shariah Compliant Milk Bank Model

Emas

4.        

Prof. Madya Dr. Syadiah Nor Wan Shamsuddin

FIK

Virtual Lower Limb Rehabilitation for Post-Stroke Patients

Emas

5.        

Prof. Madya Dr. Radzuwan Ab. Rashid

FBK

COLLA-TALE: The Smart System for Creative Writing

Emas

6.        

Dr. Abd Jamil Zakaria

FBIM

Superb Dairy Fertilizer (SDF)

Emas

7.        

Dr. Mohd Hasrul Shuhari

FKI

My Shakhsiyyah AR

Emas

8.        

Prof. Madya Dr. Roslan Umar

ESERI

UniSZA-SID : UniSZA-Sudden Ionospheric Disturbance System

Perak

9.        

Prof. Madya Dr. Mohd Mokhlesur Rahman

 

Production of Halal Pheromone for Perfumes from Salacca Zalacca (salak) Fruit

Perak

10.    

Dr. Siti Fatimah Salleh

FKI

e-Anak Susuan

Perak

11.    

Dr. Wan Nor Shuhadah Wan Nik

FIK

i-BeeHOME: An Intelligent Stingless Honey Beehives Monitoring Tools

Perak

12.    

Dr. Norshazila Shahidan

FBIM

Low Glycemic Index Fruit Spread from Immature Rock Melon

Perak

13.    

Prof. Dr. Hafizan Juahir

ESERI

Waste Trap

Gangsa

 

 

Print Email

UniSZA Jalin Kerjasama dengan UMSIDA bagi pertukaran pelajar

WhatsApp Image 2019 09 12 at 15.27.171KUALA NERUS: Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mengukuhkan lagi hubungan dua hala bersama Universitas Muhammadiyah Sidoarjo (UMSIDA) melalui tandangani Memorandum Perjanjian (MoA), hari ini.

MoA tersebut bagi tujuan pertukaran pelajar antara kedua buah universiti bagi Program Mobiliti Berkredit.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Prof. Dr. Mohd Afandi Muhammad, berkata, untuk permulaan program,  tiga mahasiswa dari UMSIDA belajar di UniSZA selama empat bulan yang telah memulakan sesi kelas dan waktu belajar mereka pada 9 September baru baru ini.

“Lanjutan dari itu juga, tiga mahasiswa Fakulti Pengajian Kotemporari Islam (FKI) UniSZA  dari program berbeza juga dihantar ke UMSIDA untuk belajar  dalam tempoh yang sama di sana”, katanya pada majlis MoA, di sini.

Pada majlis itu, UniSZA diwakili oleh Prof. Dr. Moihd Afendi manakala UMSIDA ditangani oleh Dekan Fakultas Agama Islam, Dr. Isitiqamah, M.Ag

Prof Afendi berkata, pemilihan pelajar ini bukan hanya berdasarkan pada satu fakulti malahan fakulti dan bidang lain juga akan dipilih pada masa akan datang.

WhatsApp Image 2019 09 12 at 15.27.17 WhatsApp Image 2019 09 12 at 15.27.172 WhatsApp Image 2019 09 12 at 15.27.18

Print Email

1710 Pelajar baharu ISM mendaftar di UniSZA

WhatsApp Image 2019 09 03 at 16.18.543Kuala Nerus - Seramai 1,710 pelajar dari seluruh pelosok negara memulakan langkah baharu dalam kehidupan mereka apabila mendaftar diri sebagai warga Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), di sini hari ini.

Pelajar perempuan menguasai bilangan kemasukan bagi sesi 2019/2020 dengan seramai 1,222 berbanding cuma 488 pelajar lelaki bagi mengikuti pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda (ISM) dalam bidang pilihan masing-masing. Ini termasuklah Fakulti Biosumber dan Industri Makanan; Fakulti Bahasa dan Komunikasi; Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan; Fakulti Informatik dan Komputeraan; Fakulti Pengajian Kontemporari Islam.
Juga Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi, Fakulti Sains Kesihatan, Fakulti Sains Sosial Gunaan Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa serta Fakulti Perubatan.

Sementara itu, Fakulti Farmasi turut menerima pelajar sulung seramai 23 orang dan akan ditempatkan di Kampus Besut. Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof Madya Dr. Mohd Afandi Salleh berkata, sistem pendaftaran kali ini berbeza dengan sebelumnya supaya lebih lancar dan tersusun “Alhamdulillah, urusan pendaftaran hari ini berjalan lancar kerana pelajar terus mendaftar di kolej kediaman masing-masing dan tidak perlu lagi berkumpul di dewan seperti sebelum ini”.

“Pendaftaran juga telah diuruskan oleh Fasilitator dalam kalangan mahasiswa sendiri dan kakitangan kami hanya membantu mana yang patut”, katanya ketika ditemui.  Mereka yang umumnya ditemani oleh ibu bapa bersama anggota keluarga yang lain sudah berada di kampus induk di Gong Badak di sini seawal pukul 8 pagi bagi menguruskan proses kemasukan di Kolej Kediaman masing-masing.

1,710 pelajar baharu itu akan menjalani Minggu Mesra Siswa (MMS) selama lima hari bermula hari ini.  MMS pada kali ini turut dipenuhi dengan pebagai aktiviti antaranya larian kemanusian, Program Sukarelawan bersama Komuniti dan Bicara Tokoh.

WhatsApp Image 2019 09 03 at 16.18.54 WhatsApp Image 2019 09 03 at 16.18.541 WhatsApp Image 2019 09 03 at 16.18.542

Print Email

UniSZA Jalin Kerjasama Dengan Karabuk University

turkiii2UniSZA meneruskan komitmen dalam memperkasa agenda pengantarabangsaan dengan terjalinnya kerjasama dengan Universiti Karabuk, sebuah universiti awam di wilayah Karabuk, Turki.

Kerjasama ini diterjemah melalui pemeteraian MoU yang melibatkan kerjasama dalam bidang akademik, penyelidikan, pertukaran pelajar dan kakitangan serta lain-lain kerjasama yang dipersetujui.

Aktiviti bersama Universiti Karabuk dijangka bermula seawal Oktober 2019 dengan UniSZA bakal menempatkan pensyarahnya di Universiti Karabuk sebagai pensyarah jemputan untuk tempoh 2 minggu.

Majlis menandatangani MoU telah disempurnakan pada 22 Ogos 2019 dengan UniSZA diwakili oleh Prof. Dr. Kamarul Shukri bin Mat Teh, Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) manakala Universiti Karabuk diwakili oleh Rektornya, Prof. Dr. Refik Polat.

UniSZA sebelum ini telah menandatangani protokol bersama Universiti Karabuk untuk pelaksanaan program Mevlana yang melibatkan aktiviti pertukaran pelajar.

turkiii1 turkiii3 

 
 

Print Email