Berita

UniSZA Anjur Minggu Perpustakaan selama 3 hari

WhatsApp Image 2019 11 14 at 13.59.46KUALA NERUS - Perpustakaan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)  mengadakan Minggu Perpustakaan UniSZA selama tiga hari bermula 11 hingga 13 November.

Bertemakan “Sayangi Perpustakaanku, I Love My Library, Uhibbu Maktabati مكتبتي احب ” ia sebagai menyahut seruan Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik untuk mewujudkan LOVE & HAPPINESS dalam suasana pendidikan.

Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato' Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, menyeru agar seluruh warga UniSZA untuk terus menyokong program-program yang dianjurkan pihak Perpustakaan UniSZA dan berharap inisiatif ini akan memberikan impak positif kepada semua.

Beliau berkata, perpustakaan pada zaman dahulu kecil sahaja tidak seperti zaman sekarang. Namun begitu, perpustakaan sudah menjadi sebahagian dari kehidupan saya yang mana saya sering berkunjung ke perpustakaan setiap kali selesai makan.

“Zaman saya Perpustakaan dikenali sebagai kutubkhanah yang bermaksud rumah kitab dan kalau ada yang masih ingat, Majalah Bujang adalah satu majalah ilmiah dan menjadi kegemaran saya pada masa itu”

“Saya harap Perpustakaan UniSZA akan menjadi ibu kepada seluruh pusat-pusat institusi atau sekolah-sekolah di sekitar sini”, katanya pada majlis Perasmian Minggu Perpustakaan UniSZA, semalam.  

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa (TNC A&A) Prof. Dr. Kamarul Shukri Teh, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (TNC HEPA) Prof. Madya Dr. Mohd Afandi Salleh dan Pejabat Pendaftar Encik Ismail Ahmad.

Pada majlis berkenaan, turut disediakan anugerah istimewa untuk Pertandingan mendeklamasi Sajak A. Samad Said bagi Kategori Pelajar Tempatan dan Antarabangsa, Pertandingan Teka Berat Buku Peminjam Terbanyak untuk pensyarah dan pelajar, Anugerah Pengunjung Paling Aktif dan Cabutan Bertuah.

Sementara itu, Ketua Pustakawan UniSZA, Norul Huda Makhtar berkata, anugerah itu diberikan sebagai tanda penghargaan Perpustakaan UniSZA kepada para pengguna yang aktif meminjam bahan serta kerap mengunjungi perpustakaan

“Kita kena berani untuk mengubah imej baru sepertimana yang dilakukan di sini dengan adanya pelbagai aktiviti sepanjang tahun kerana perpustakaan ini bukan untuk UniSZA sahaja malah untuk komuniti di luar sana juga. “, katanya.

WhatsApp Image 2019 11 14 at 13.59.472 WhatsApp Image 2019 11 14 at 13.59.471 WhatsApp Image 2019 11 14 at 13.59.47

Print Email

UniSZA Jalin Kerjasama dengan Etiqa Family Takaful Berhad, Hong Leong Msig Takaful Berhad Dan Malaysian Takaful Association

WhatsApp Image 2019 11 12 at 15.34.551Kuala Nerus: Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menandatangai memorandum persefahaman (MoU) dengan Etiqa Family Takaful Berhad, Hong Leong MSIG Takaful Berhad dan Malaysian Takaful Association di Dewan Senat, hari ini.

Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, berkata MoU itu bertujuan menjalinkan hubungan kerjasama dalam kalangan para Akademik serta Mahasiswa UniSZA bersama rakan-rakan industri. MoU.

“MoU ini adalah bagi tempoh selama lima tahun yang akan melibatkan aktiviti akademik, penyelidikan dan pertukaran staf akademik serta aktiviti pelajar”

”Ia juga fokus kepada program 2u2i bagi Etiqa Family Takaful Berhad, Hong Leong MSIG Takaful Berhad untuk program ijazah Sarjana Muda Pengurusan Risiko & Takaful dengan Kepujian di UniSZA”, katanya pada majlis berkenaan.

Pada majlis itu, UniSZA diwakili oleh Prof Hassan Basri dan Pendaftar, Ismail Ahmad. Manakala wakil industri iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Etiqa Family Takaful Berhad, Zafri Ab Halim, Pengurus wilayah Pantai Timur Hong Leong MSIG Takaful Berhad, Mohd Zulkiflee Mamat  dan wakil Malaysian Takaful Association, Shazlyna Abdullah.

Tambah Prof Hassan Basri, jalinan kerjasama itu diharapkan dapat memberi manfaat kepada kedua-dua pihak iaitu UniSZA dan juga pihak Industri.

”Kerjasama ini penting bag penglibatan industri dalam program 2u2i untuk menempatkan pelajar di dalam industri secara berterusan sebagaimana hasrat pendidikan negara”

”Ia juga dapat melahirkan rakan industri sepertimana yang ditekankan dalam revolusi 4.0. sekaligus menyediakan jaringan aktiviti penyelidikan di antara para akademik dan industri”, katanya.

Katanya lagi, MoU diharap dapat meningkatkan pengetahuan dan pendedahan yang lebih berkesan kepada pelajar berkaitan industri dan seterusnya dapat meningkatkan kebolehpasaran graduan FPP.

WhatsApp Image 2019 11 12 at 15.34.55

Print Email

14 Pelajar UniSZA Bantu Komuniti Muslim Di Chiang Mai, Thailand

WhatsApp Image 2019 11 03 at 15.33.48Kuala Nerus – Seramai 14 pelajar Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM) termasuk seorang pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menyertai program khidmat komuniti di Chiang Mai, Thailand

Program selama 7 hari bermula 27 Oktober itu adalah khudmat komuniti kepada penduduk terpencil kumpulan minoriti muslim di Chiang Mai yang mempunyai 100 buah keluarga berjumlah 300 penduduk.

Pensyarah FBIM, Prof. Madya Dr.Kamarul 'Ain Mustafa, berkata lokasi kependudukan penduduk muslim tersebut lebih kurang 27 km daripada bandar Chiang Mai Thailand. 

“Penduduk di sana hanya ada sebuah masjid dan sebuah bangunan yang masih dalam pembinaan walaupun bangunan itu tidaklah begitu besar tetapi memadai untuk  merealisasikan tempat pembelajaran anak-anak mereka”

“Bangunan ini akan dijadikan sebagai pusat kegiatan kebersamaan bagi meningkatkan ilmu pengetahuan masing-masing bagi menjana pendidikan mampan kepada komuniti setempat ke arah penghayatan islam yang syumul”, katanya ketika ditemui.

Katanya lagi, pembinaan bangunan berkenaan masih memerlukan sumbangan besar daripada orang ramai.

“Alhmadullilah, kami semua berkesempatan menjalankan beberapa aktiviti membersihkan kawasan masjid dan persekitaran tempat berkenaan dan menyusun atur keperluan terhadap tempat pembelajaran untuk para pelajar penduduk berkenaan”

“Kami juga turut menyampaikan sumbangan derma kecil kepada pemimpin sekolah tersebut”, katanya.

Beliauh berharap, kegiatan seumpama itu memberikan satu pendedahan yang besar kepada para pelajar UniSZA terhadap pentingnya pembelajaran dan ilmu pengetahuan yang merupakan nadi dan tunggak peradaban sesebuah bangsa.

WhatsApp Image 2019 11 03 at 15.33.472 WhatsApp Image 2019 11 03 at 15.33.471 WhatsApp Image 2019 11 03 at 15.33.47

Print Email

UniSZA tandatangani MoU dengan 5 syarikat di Chiang Mai

WhatsApp Image 2019 11 03 at 12.44.37Chiang Mai : Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menandatangani Memoramdum Persefahaman (MoU) dengan lima buah syarikat swasta di Chiang Mai, Thailand.

Tiga buah syarikat itu memperbaharui tempoh MoU dan dua buah syarikat lagi adalah kerjasama yang baharu.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, berkata kesemua syarikat berkenaan telah menempatkan pelajar-pelajar UniSZA menjalani latihan industri dan menjadikan jumlah keseluruhannya sehingga kini adalah 7 buah  syarikat swasta di Chiang Mai yang mempunyai MoU dengan UniSZA.

“Ini merupakan satu pendedahan dan pembelajaran di alam kerja di peringkat global merangkumi penerapan nilai-nilai kerjaya, komitmen dan budaya pendekatan menangani tugasan”, katanya ketika dihubungi.

Menurutnya lagi, sejumlah 135 orang pelajar UniSZA telah mengikuti program mobiliti di Universiti Chiang Mai dan mulai tahun lepas pelajar-pelajar berkenaan telah memperolehi mobiliti berkredit dan sijil pengiktirafan daripada Universiti Chiang Mai yang disenaraikan dalam trankrip akademik pelajar.

“UniSZA telah menjalin hubungan kerjasama dengan Universiti Chiang Mai selama 9 tahun bagi saling meningkatkan kebolehpasaran dan kesediaan kendiri pelajar di peringkat global.

“Selain itu, pihak Universiti Chiang Mai juga telah menghantar pelajarnya mengikuti program mobiliti di UniSZA dan jumlahnya meningkat dari tahun ke tahun dan kini telah mencapai angka melebihi 100 orang pelajar”, katanya.

WhatsApp Image 2019 11 03 at 12.44.361 WhatsApp Image 2019 11 03 at 12.44.36

Print Email

Robot Naseem Jadi Tumpuan Di Pentas Konvokesyen UniSZA

WhatsApp Image 2019 10 18 at 14.24.11Kuala Nerus : Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menjadi meriah dengan kehadiran Robot Naseem di atas pentas menyampaikan scroll.

Kehadiran Robot Naseem itu mendapat tepukan gemuruh dari lebih 1,500 graduan, kakitangan  dan ibu bapa yang berada di dalam Dewan Al Muktafi Billah Shah, di sini.

Pengarah Pusat Perancangan Strategik dan Pengurusan Sistem Kualiti & Risiko, Prof Madya Engku Fadzli Hasan Syed Abdullah, berkata Robot Naseem telah direkabentuk, dibangunkan dan diprogramkan sepenuhnya oleh UniSZA,.

“Ini adalah hasil usaha Mechanical, Electronic, Computing and Arts Research Group (MECCA) iaitu kumpulan penyelidikan yang terdiri dari lima pensyarah di Fakulti Rekabentuk Industri dan Teknologi (FRIT) dan Fakulti Informatik dan Komputeran (FIK)”

“Robot Naseem ini dicetak menggunakan teknologi cetakan 3D dan mengambil masa hanya tiga minggu untuk disiapkan”, katanya ketika ditemui di Majlis Konvokesyen UniSZA.

Menurutnya lagi, Robot Naseem adalah robot ke-3 yang telah dibangunkan oleh MECCA dan juga merupakan kumpulan rasmi bagi mewakili UniSZA dalam pertandingan Robocon peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Robot berkenaan diberi nama Naseem yang bermaksud Hembusan Bayu Yang Lembut bersempena lapan nilai teras yang terkandung pada 8 kelopak utama pada logo UniSZA

Antara 8 nilai teras berkenaan asalah Ilmu, Iman dan Akhlak, Amal, Kepimpinan, Koloborasi, Keusahawanan, Transformasi dan Inovasi.

WhatsApp Image 2019 10 18 at 14.24.131  WhatsApp Image 2019 10 18 at 14.24.132 WhatsApp Image 2019 10 18 at 14.24.12 WhatsApp Image 2019 10 18 at 14.24.111

Print Email