Berita

Semua Mahasiswa UniSZA Dapat Duit Raya

pose2KUALA NERUS - Seramai 9,910 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bakal menerima 'duit raya' berjumlah RM495,500 menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Naib Canselor UniSZA, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, sumbangan duit raya itu akan diberikan kepada semua pelajar diploma dan ijazah di universiti berkenaan.

"Sumbangan duit raya kepada semua pelajar diploma dan ijazah ini merupakan julung kali diadakan oleh UniSZA manakala majlis iftar menjadi tradisi UniSZA diadakan setiap kali Ramadan.

"Sumbangan mencerminkan komitmen universiti dalam menjaga kebajikan pelajar. Universiti juga berhasrat menyuburkan budaya kasih sayang dan berharap pelajar gembira sepanjang belajar di UniSZA" katanya.

Beliau berkata demikian kepada media pada Majlis Iftar Perdana bersama pelajar UniSZA dan komuniti sekitar di universiti itu malam tadi.

Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Datuk Dr Muhammad Nur Manuty dan Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof Madya Dr Mohd Afandi Salleh.

Sementara itu, Dr Mohd Afandi berkata, setiap pelajar diploma dan ijazah bakal menerima duit raya sebanyak RM50 setiap orang termasuk pelajar bukan Muslim menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Sumber berita : Sinar Harian

pose3 pose1 pose4


Print Email

UniSZA Tubuh Perpustakaan Mini Di Perkampungan Orang Asli Aring 5, Gua Musang

05.07 PU Bina Library 2KUALA NERUS - Bukit sama didaki, lurah sama dituruni. Sekalipun terpaksa meredah hutan, jauh dari hiruk-pikuk kota, kakitangan Perpustakaan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)   nekad dalam usaha untuk merealisasikan hasrat program Dekad Membaca yang telah direncanakan oleh Kementerian Pendidikan.

Bagi menjayakan program itu, Perpustakaan UniSZA telah menongkah arus dengan ‘menerjah’ ke perkampungan Orang Asli Aring 5, Gua Musang, Kelantan dan menubuhkan sebuah Perpustakaan Mini bagi menyantuni 100 orang kanak-kanak daripada 350 penduduk di kampung tersebut.

Pengarah Projek Perpustakaan Mini, Mohd Sabri Muda, berkata program itu dilaksanakan sebagai suatu idea untuk mendedahkan golongan Orang Asli dengan pelbagai bahan bacaan serta membantu mereka untuk menanamkan budaya cintakan ilmu.

“Kami sebagai warga Perpustakaan UniSZA berasa terpanggil untuk melaksanakan projek bersama dengan Orang Asli memandangkan kita sedia maklum golongan ini sukar untuk keluar dari perkampungan mereka kerana penempatan jauh dari bandar.

“Kita tidak boleh mengharapkan mereka datang kepada kita. Dan, kita juga tidak boleh meminggirkan golongan ini dari arus pendidikan jadi kami mengambil langkah untuk turun ke perkampungan ini bagi memberikan ‘input’ kepada mereka,” katanya.

Katanya lagi, usaha itu membuahkan hasil yang positif apabila ramai ibu bapa dan kanak-kanak Orang Asli datang ke program yang dilaksanakan tersebut.

Selain menempatkan sejumlah 350 bahan bacaan, sebahagian ruang Perpustakaan Mini turut dijadikan sebagai ruangan pembelajaran.

Pelbagai aktiviti menarik telah diadakan pada hari perasmian tersebut seperti sesi motivasi dan pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan oleh 60 orang mahasiswa dari Fakulti Perubatan yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Mohd Sayuti Razali.

Sementarai itu, Ketua Pustakawan UniSZA, Norulhuda Makhtar, berkata mereka turut menyertai Projek Khaleef Bateq yang bertemakan Sekolah Bimbingan Fardhu Ain dan Galakan Membaca anjuran Persatuan Mahasiswa Antropologi dan Dakwah, Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG) UniSZA dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK).

“Program ini telah bermula sejak Februari 2019 dan digerakkan oleh sekumpulan 87 orang mahasiswa Antropologi dan Dakwah dari FSSG yang dirasmikan sendiri oleh Dekan FSSG, Prof. Dr. Wan Abd Aziz Wan Mohd Amin.”

“Antara program yang dijalankan untuk manfaat komuniti Orang Asli di sini adalah  kelas fardhu ain dewasa lelaki dan wanita, dan kelas pendidikan awal kanak-kanak bagi memantapkan penguasaan 3M (membaca, menulis, mengira) dalam kalangan kanak-kanak Orang Asli”, katanya ketika ditemui.

Tambahnya lagi, ianya merupakan inisiatif dan peluang dalam melaksanakan tanggungjawab kepada komuniti melalui program khidmat masyarakat selain tanda sokongan kepada program Dekad Membaca.

“InsyaAllah, perpustakaan mini ini akan menjadi platform kepada komuniti Orang Asli di sini menyemai minat membaca dan memperolehi ilmu pengetahuan”, katanya.

05.07 PU Bina Library 1 05.07 PU Bina Library 1

Print Email

Penyelidik UniSZA Dirai Di Ria 2019

WhatsApp Image 2019 05 06 at 12.52.00KUALA NERUS - Majlis Anugerah Penyelidikan Dan Inovasi (RIA) 2019 yang berlangsung pada 30 April lalu merupakan majlis diadakan sempena menghargai para penyelidik yang telah memberi sumbangan kepada Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dalam bidang penyelidikan dan inovasi.

Sebanyak 13  anugerah telah disampaikan kepada penerima dan dua anugerah utama turut diperkenalkan iaitu Anugerah Penyelidik Terbaik dan Anugerah Al-Farabi buat julung kalinya.

Anugerah Penyelidik Terbaik dianugerahkan kepada Prof Madya Dr Radzuwan Ab Rashid dari Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) atas pencapaian paling tinggi telah diberikan oleh beliau serta pencapaian cemerlang dalam penyelidikan dan juga inovasi sepanjang tahun 2018.

Anugerah Piala Al-Farabi pula berjaya dibawa pulang oleh Institut Penyelidikan Alm Sekitar Pantai Timur (ESERI) kerana menunjukkan prestasi yang amat cemerlang terutamanya dari segi output penyelidikan dan inovasi secara keseluruhan, serta menjadi penyumbang utama kepada pemarkahan MyRA dan QS Rating.

Majlis turut dihadiri oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan.

WhatsApp Image 2019 05 06 at 12.51.59 WhatsApp Image 2019 05 06 at 12.51.591

Print Email

UniSZA Sertai Kejohanan Wajadiri Nasional Silat Cekak Hanafi

59640495 2131897903595444 5263972915103137792 nKejohanan Wajadiri Nasional Silat Cekak Hanafi ke 22 tahun 2019 telah melabuh tirainya pada 27 April 2019 bertempat di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya, Kuala Lumpur. Kejohanan ini adalah merupakan kejohanan tahunan peringkat nasional yang dianjurkan oleh Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia dan Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Universiti Malaya.

Majlis perasmian kejohanan ini telah disempurnakan oleh YBhg. Prof. Dato Dr. Mohd Jamil Maah, Pengarah Pusat Asasi Sains UM dan turut diiringi adalah Guru Utama Silat Cekak Hanafi Malaysia, Presiden Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia dan Setiausaha Lembaga Pelajaran & Tatatertib Silat Cekak Hanafi Malaysia.

Menarik kali ini, kejohanan teleh mendapat sambutan yang menggalakkan seluruh malaysia yang mana 11 pasukan IPT, 9 Sekolah Menengah dan 5 Cawangan Negeri yang mana seramai 659 peserta yang menyertai kejohanan ini.
Penat lelah Pasukan Silat Cekak Hanafi UniSZA kali ini telah membuahkan hasil yang lebih memberangsangkan dari tahun 2018 di Gambang. Kali ini sinar gemerlapan Perak kami rangkul agak banyak dari tahun lepas walaupun tiada kilauan Emas. Malahan juga nasib pasukan wanita UniSZA lebih baik dari pasukan Lelaki UniSZA. diharap pasukan lelaki terus bersemangat cekal bagi membolot medal pada tahun hadapan, Insyallah.

Pasukan Wanita UniSZA telah merangkul 5 medal dari 8 kategori dipertandingkan iaitu ;

1 Gangsa Serangan Sepasang Kaki
1 Gangsa Formasi Buah Jatuh
1 Perak Serangan Umum
1 Perak Serangan di Atas Papan Sekeping
1 Perak Adengan Praktikal/Lakonan buli

Malahan pasukan UniSZA juga telah menghantar pesilat UniSZA menyertai Kategori Cawangan Negeri bagi membolot lebih banyak medal dan Formula ini telah berjaya. Hanya 5 Pasukan cawangan sahaja menyertai seluruh Malaysia dan Pasukan UniSZA telah merangkul 3 perak wanita dalam 3 kategori sahaja dipertandingkan mewakili SCH cawangan negeri terengganu.

1 Perak Serangan Sepasang Kaki
1 Perak Serangan Sepasang Tongkat
1 Perak Serangan Sepasang Pisau

Majlis Penutup berlangsung dengan Gilang Gemilang dengan penyampaian Medal dan Piala Pusingan Juara Keseluruhan iaitu Pasukan KUIS. UniSZA telah mendapat kejutan yang mana pihak Lembaga Pelajaran & Tatatertib Silat Cekak Hanafi telah memilih tuan rumah bagi Kejohanan Wajadiri Nasioanal kali ke 23 tahun 2020 adalah UniSZA sendiri.

Penasihat Silat Cekak Hanafi UniSZA (En. Muhammad Hafiz bin Abdullah) dan YDP Silat Cekak Hanafi Malaysia Cawangan Terengganu (En. Halim bin Che Rose) telah di jemput naik ke pentas bagi menerima bendera Silat Cekak Hanafi Malaysia bagi menyempurnakan Simbolik penyerahan penganjur dan tuan rumah berikutnya. Insyaallah, UniSZA akan menganjurkan kejohanan ini dengan gilang gemilang sempena kali pertama dianjurkan oleh UniSZA dan juga bersempena tahun keramat 2020.

59008879 2131897063595528 1215142794608246784 n 

Print Email

UniSZA Rangkul 10 Emas di ITEX 2019

58933357 2047469408883061 7429433268979630080 nKUALA NERUS – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mencipta kejayaan cemerlang apabila merangkul 10 pingat Emas dan 2 pingat Perak di 30th International Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX) 2019.

Lebih membanggakan, Dekan Fakulti Rekabentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT), Prof Ts. Dr. Azizah Endut turut dianugerahkan ‘Best Women Inventor’ menerusi produk Quito: Mosquito Trap.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Prof Ir. Ts Dr. R Badlishah Ahmad, berkata  kemenangan tahun ini merupakan satu kejayaan yang cukup membanggakan dan syabas kepada para penyelidik yang terlibat di ITEX 2019.

"Alhamdulillah tahun ini UniSZA  menang kesemua 12 produk yang dipertandingkan iaitu 10 emas dan 2 perak. “InsyaAllah UniSZA akan berusaha untuk mengetengahkan produk-produk ini ke peringkat antarabangsa," katanya ketika ditemui. Beliau berharap agar UniSZA  terus menempa kejayaan di peringkat global dalam penyelidikan dan inovasi pada masa hadapan

ITEX yang berlangsung selama tiga hari bermula 2 hingga 4 Mei itu berlangsung di Kuala Lumpur Convention Center (KLCC). Bertemakan ‘Inventing for The Digital Era’, ITEX telah dirasmikan oleh Presiden Persatuan Rekaan dan Inovasi Malaysia (MINDS), Tan Sri Emeritus Profesor Dr. Augustine S. H. Ong.

Program yang memasuki tahun ke-30 ini adalah pertandingan inovasi bertaraf antarabangsa yang berjaya menarik lebih 1,000 penyertaan daripada 20 buah negara.

59429301 2047469338883068 932828151791222784 o 58873526 2047469235549745 7616311234513600512 n 59554778 2047470112216324 6457873029098635264 n

Print Email