Berita

UniSZA pupuk minat sains 46 si cilik

WhatsApp Image 2019 08 21 at 12.26.25Tembila - Statistik terkini menunjukkan kemerosotan yang nyata terhadap bilangan pelajar aliran sains di Negara ini menyebabkan terdapat kursus-kursus di universiti aliran sains dan teknologi mengalami kekurangan pelajar.

Bagi memupuk minat generasi muda terhadap bidang sains, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Fakulti Biosumber dan Industri Makanan telah mengadakan ’Kem Sains’ pada 13 dan 14 Ogos 2019 bertempat di Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM) Kampus Besut.

Program ini telah disertai oleh 46 peserta yang berumur 5 hingga 12 tahun. Kebanyakan peserta adalah dari negeri pantai timur iaitu 30 peserta dari Terengganu, 5 dari Pahang, 6 dari Kelantan dan selebihnya dari Selangor.

Dekan FBIM, Prof Madya Dr Khamsah Suryati Mohd berkata,  amat penting bagi kita untuk menanam dan menyuburkan minat anak-anak kita kepada sains kerana generasi inilah yang akan menjadi kunci kepada kelestarian negara kita.

”Kami memberi tumpuan kepada kanak-kanak awal persekolahan kena mereka pada usia ini tahap curiosity yang tinggi tentang sains dan alam sekitar”, katanya

Menurutnya lagi, terdapat empat kem pembelajaran berasaskan sains telah dijalankan iaitu ‘Microbes Around You’, ‘Ice Cream Making’, ‘Animal Farm and Lets Grow Plant’ dan ‘Pizza and Cup Cake Decoration’.

“Kem ‘Microbes Around You’ memberi peluang kepada para peserta untuk mengenalpasti kewujudan organisma mikro yang terdapat di alam sekeliling. Mereka diminta untuk mengambil sampel air longkang dan pasir; kemudiannya melihat mikroorganisma yang terdapat di dalam sampel tersebut menggunakan mikroskop”

“Setiap peserta diberi peluang untuk mencerap mikroorganisma tersebut supaya mereka mengambil berat konsep menjaga kebersihan semasa bermain di luar rumah. Pengetahuan ini sangat penting bagi mendidik kanak-kanak menjaga kebersihan diri seperti membasuh tangan sebelum makan, mandi selepas bermain di luar rumah, dan mengenakan pakaian yang bersih setiap hari”, katanya.

Sementara itu, semasa kem ‘Animal Farm and Lets Grow Plant’, peserta dibawa melawat taman haiwan yang terletak di Kampus Besut menaiki bas UniSZA.

Keterujaan jelas terpancar di wajah kebanyakan peserta kerana ada di antara mereka yang tidak mempunyai pengalaman menaiki bas.

Semasa di taman haiwan, peserta diberi kesempatan untuk memberi makan kepada rusa-rusa yang terdapat di sana. Mereka juga dapat melihat burung unta dengan lebih dekat.

Aktiviti ini diadakan bertujuan untuk memupuk sifat kasih sayang kepada binatang dan sifat berani untuk mencuba sesuatu yang baru.

Selepas itu, peserta dibawa ke Unit Ladang FBIM untuk belajar menanam pokok bunga. Mereka telah diberi pasu, sarung tangan, tanah semaian dan keratan pokok bunga ros jepun.

Peserta diajar kaedah penanaman, pembajaan dan penyiraman pokok bunga yang betul. Pihak urusetia telah memberi kebenaran kepada para peserta untuk membawa pulang pokok-pokok bunga yang ditanam oleh mereka untuk dihadiahkan kepada ibu bapa apabila program tersebut selesai.

Keterujaan dan kegembiraan semasa aktiviti ini jelas terpancar di wajah kanak-kanak tersebut apabila mereka tidak sabar-sabar untuk pulang dan membantu ibubapa mereka menghias persekitaran rumah dengan tanaman bunga-bungaan.

Aktiviti yang paling disukai oleh para peserta adalah Kem ‘Ice Cream Making’ dan Kem ‘Pizza and Cup Cake Decoration’. Semasa Kem ‘Ice Cream Making’, peserta di ajar untuk membuat aiskrim menggunakan bahan-bahan yang mudah diperolehi di rumah.

Setiap peserta diberikan bahan seperti susu, gula dan ais; dan diminta untuk menghasilkan aiskrim buatan mereka sendiri. Rata-rata peserta merasa sangat teruja dengan aktiviti ini kerana mereka merasakan bahawa proses penghasilan aiskrim adalah sesuatu yang rumit dan hanya boleh dibeli di kedai.

Ramai peserta tidak sabar untuk pulang dan mengajar ibubapa mereka cara membuat aiskrim sendiri di mana mereka berkeyakinan bahawa selepas itu mereka tidak lagi perlu meminta wang daripada ibubapa untuk membeli aiskrim yang mahal di kedai.

Untuk Kem ‘Pizza and Cup Cake Decoration’ pula, peserta diberi roti pizza dan kek cawan. Mereka kemudiannya diminta menghias roti pizza dan kek cawan mereka menggunakan bahan-bahan yang disediakan mengikut kreativiti mereka sendiri. Aktiviti ini diadakan bertujuan untuk membina keyakinan diri di kalangan peserta dan memberi peluang kepada mereka untuk berfikir secara kreatif.

Secara keseluruhannya, kem sains yang diadakan ini diyakini dapat mengasuh minda dan sahsiah peserta ke arah yang lebih baik sesuai dengan misi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk melahirkan insan yang berkebolehan, berketerampilan dan holistik.

Berdasarkan maklumbalas yang amat positif dan menggalakkan dari anak-anak peserta dan ibubapa, fakulti memberi jaminan bahawa FBIM akan mengadakan Kem Sains pada setiap cuti penggal persekolahan bagi memberi peluang kepada kanak-kanak merasai kaedah pembelajaran sains di universiti seterusnya memupuk semangat sukakan sains.

WhatsApp Image 2019 08 21 at 12.26.251 WhatsApp Image 2019 08 21 at 12.26.24 WhatsApp Image 2019 08 21 at 12.26.26

Print Email

FPP anjurkan Program Solidariti Kemanusiaan Pelarian Syria Di Turki

WhatsApp Image 2019 08 12 at 12.20.30111 Ogos 2019 - Sekumpulan pelajar daripada Persatuan Mahasiswa Fakulti Perniagaan dan Pengurusan, Universiti Zainal Abidin (UniSZA) telah mengadakan ibadah Korban & Aqiqah di Istanbul, Turki sempena dengan program solidariti kemanusiaan pelarian syria di Turki. Program tersebut yang disertai seramai 27 orang pelajar, 2 orang pensyarah dan 1 orang pegawai pengiring ini, bermatlamat bagi menyantuni pelarian syria di Turki. Menurut Pengarah program, saudara Muhammad Fadhil Bin Mohd Sobri,

"Aktiviti korban dan Aqiqah yang dijalankan ini merupakan sumbangan daripada rakyat Malaysia yang menyumbang melalui pembelian bahagian lembu dan kambing di tabung solidariti kemanusiaan pelarian syria di sini. Tambah beliau lagi, sebanyak 2 ekor lembu dan 2 ekor kambing berjaya dikumpul oleh pasukan Syriacare UniSZA,dengan bantuan bersama dengan rakan NGO kita di sana, Malaysia Friendship Association (MFA)."

Di samping itu, program tersebut juga bermatlamat untuk meraikan saudara sesama muslim kita di sana bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidiladha. Oleh sedemikian, kehadiran team Syriacare UniSZA dapat serba sedikit mengurangkan walaupun sedikit beban kehidupan mereka. Menurut rakan NGO kami yang bertugas di sana,tempat golongan pelarian Syria yang kami pergi di Turki merupakan kawasan perumahan setinggan yang hanya berbumbungkan atap zink dan sesetengahnya tidak mempunyai tempat tinggal. Walaupun kehadiran kami di sana adalah swaaktu musim panas, keadaan mereka akan jauh lebih teruk ketika tibanya musim sejuk. Tambah mereka lagi, rata-rata pelarian Syria di sana hanya dapat merasa daging sekali sahaja dalam setahun andai kata bertuah.

Pada hari ini merupakan hari yang ke-lima team Syriacare UniSZA berada di Istanbul Turki. Melalui aktiviti korban dan Aqiqah yang dijalankan di sini, seramai 200 keluarga pelarian Syria di Istanbul telah diedarkan daging korban dan Aqiqah, dan lebih daripada 50 buah keluarga telah disampaikan sumbangan barang keperluan harian daripada seluruh rakyat Malaysia. Team syriacare UniSZA juga mengharapkan doa dan sokongan berterusan daripada seluruh rakyat Malaysia agar keselamatan mereka pergi dan pulang dalam keadaan yang baik serta mendoakan misi penjalanan mereka ke Izmir, Turki pada keesokan harinya sentiasa dalam peliharaan Illahi.

WhatsApp Image 2019 08 12 at 12.20.30 WhatsApp Image 2019 08 12 at 12.20.31 WhatsApp Image 2019 08 12 at 12.20.302

Print Email

Accelarating National Transformation through Good Regulatory Practice

WhatsApp Image 2019 07 28 at 16.41.272KUALA NERUS – In line with the goverment’s initiative to accelerate national transformation agenda towards high income economy, Malaysia Productivity Corporation (MPC) in collaboration with Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) is organising International Conference on Law and Globalisation (ICLG 2019) to bring a cultural change in improving the Goverment’s delivery system through reducing regulatory constraints.

Menteri Besar of Terengganu, YAB Dato’ Seri Ahmad Samsuri Moktar said besides to improve the quality of the regulatory proposals the events also helps to foster a business-friendly evironment that can attract more private investments.

He added the main objective of the conference is to promote Good Regulatory Practice (GRP) and ensure that all new regulations introduced or review to existing regulations are able to be implemented precisely and comprehensively.

“Better regulation is the result of a sound policy development and good regulatory design processes that creates the climate for a competitive and productive economy”

“On other hand, regulation can also impose administrative and compliance burdens on business, consumers, government and community,” he said.

He said the Terengganu state has and will always be supportive of agendas, programmes and events related to the GRP since 2014.

“The initiatives to improve regulatory delivery in Terengganu such as Modernising Business Licensing, Dealing with Construction Permits, one-piece flow land office project and Regulatory Mapping have benefited businesses and rakyat of Terengganu in line with the titah Sultan of Terengganu to reduce cost of Doing Business in Terengganu to attract more investment,” he said during his speech, today.

Meanwhile, Director General of MPC, Dato’ Mohd Razali Hussin sad under GRP, regulatory activities such as Modernising Business Licensing (MBL), Regulatory Impact Analysis (RIA), Cutting Red Tape (MyCURE), Reducing Unnecessary Regulatory Burden (RURB) and removing Non-Tariff Measures (NTMs) that impede business growth were implemented to ensure reforms.

“MPC, with the assistance of State Legal Advisor office and UniSZA will facilitate the state government to develop Terengganu’s Good Regulatory Practice Policy to ensure productivity and low compliance cost to do business in Terengganu remain the forefront of state government policies”

“Poor regulation can cause frustration and adding red tape will give nothing useful to the Terengganu economy and rakyat of Terengganu. Adherence to the regulations is a must, so by giving access, these regulations to business and rakyat, it will definitely improve transparency and integrity”, he said.

Among those who attended the program were Acting Deputy Vice Chancellor (Research and Development), Prof Dr. Mohd Afandi Muhamad and State Secretary of Terengganu, YB Dato’ Haji A. Rahman Yahya.

WhatsApp Image 2019 07 28 at 16.41.271

Print Email

UniSZA, Universti Durham jalin kerjasama

WhatsApp Image 2019 07 27 at 15.25.351KUALA NERUS - Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Durham, United Kingdom bagi mengukuhkan jaringan kerjasama satu perkongsian maklumat bahan sejarah Melayu yang amat tinggi nilainya.

Memorandum berkenaan ditandatangani oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Datuk Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan manakala Universiti Durham diwakili Naib Canselornya, Prof Professor Stuart Corbridge.

Prof. Hassan Basri berkata, MoU itu juga bertujuan untuk berkolaborasi dalam bidang akademik antaranya pertukaran maklumat dalam bidang kepentingan bersama, perkongsian pengalaman dan penganjuran persidangan, kolokium serta symposium dan pertukaran ahli akademik dan pelajar untuk tujuan penyelidikan.

“UniSZA akan menjaga dan mengkaji lebih kurang 30,000 muka surat manuskrip-manuskrip lama berkait sejarah Melayu yang diambil daripada Durham University, United Kingdom”

“Manuskrip-manuskrip lama tersebut yang telah berusia dan ianya cukup bernilai dan perlu didigitasikan agar manuskrip-manuskrip tersebut kekal dalam bentuk digital,” katanya.

Katanya lagi, manuskrip-manuskrip yang telah didigitasi akan diletakkan di Perpustakaan UniSZA yang menjadi pengkalan digital katalog dokumen-dokumen rasmi berkaitan Sejarah Alam Melayu.

“InsyaAllah, UniSZA akan menubuhkan Pusat Kajian Manuskrip secara atas talian serta menjadi pusat dan tempat rujuk kajian manuskrip Islam yang terbesar di Asia Tenggara”

“UniSZA mahu memastikan ilmu daripada manuskrip ini dapat dimanfaatkan seiring dengan perkembangan industri teknologi (I.R 4.0)”, katanya.

Menurut beliau, kepakaran dan koleksi simpanan Universiti Durham dalam bidang kajian manuskrip dan pendigitalan boleh dimanfaatkan oleh mana-mana pihak yang berkepentingan khususnya UniSZA melalui pemindahan teknologi serta perkongsian maklumat terutamanya mengenai khazanah manuskrip lama berkaitan Alam Melayu.

“Jalinan kerjasama yang erat dengan Universiti Durham akan membantu Malaysia dalam aspirasi untuk menjadi hab pendigitalan manuskrip lama Alam Melayu”, katanya.

Lawatan kerja selama empat hari ke Durham itu turut dihadiri Menteri Pendidikan Malaysia, YB Dr Maszlee Malik, Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Bakhtiar Wan Chik dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Madya Dr. Mohd Afandi Salleh.

WhatsApp Image 2019 07 27 at 15.25.35

Print Email

UniSZA Menandatangani Perjanjian Perlesenan (TLA) dengan Duta Edge Sdn Bhd untuk produk i-Wudhu

WhatsApp Image 2019 07 25 at 15.19.16KUALA NERUS - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Menandatangani Perjanjian Perlesenan (TLA) persefahaman (MoU) dengan Duta Edge Sdn Bhd bagi tujuan pembuatan dan pengkomersialan produk i-Wudhu. Naib Canselor UniSZA, Prof Dato Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, perbincangan bersama pihak Duta Edge Sdn. Bhd. telah diadakan pada 2018 dan mereka menunjukkan minat yang serius untuk komersialkan produk i-Wudhu kerana yakin ada potensi.

“Syarikat Duta Edge akan komersialkan produk i-Wudhu melalui kaedah teknologi know-how yang dilesenkan dan diberi milikan secara perlesenan selama tiga tahun”
“Syarikat ini juga akan membayar RM 10,000 bagi tujuan bayaran perlesan untuk tempoh tiga tahun”, katanya pada majlis berkenaan. Sementara itu, pensyarah Fakulti Perubatan UniSZA, Prof Dr. Tengku Mohammad Ariff R. Hussin, berkata produk i-Wudhu adalah cetusan idea daripada Pengarah Jabatan Agama Islam Kelantan (JAHEAIK), YB. Dato’ Haji Che Mohd Rahim Jusoh.

“Hasil pertemuan dan dan perbincangan beliau dengan saya, produk ini telah berjaya dibangunkan dan turut dibantu oleh dua lagi pensyarah UniSZA”. “Produk ini adalah mesin mengambil wuduh mudah alih bagi kegunaan pesakit yang mengalami kesukaran untuk bergerak”, katanya.

Katanya lagi, sensor pada mesin i-Wudhu itu dapat mengesan pergerakan pesakit dan mengeluarkan semburan air bagi memudahkan pesakit menyempurnakan wudhu.
“Kami telah menerima beberapa anugerah untuk produk ini antaranya The Best Award dan pingat Emas di Ekspo Teknologi Malaysia (MTE) 2018 serta pingat Emas di Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX) 2018”, katanya ketika ditemui.

WhatsApp Image 2019 07 25 at 15.19.15

Print Email