Berita

UniSZA, MTM jalin kerjasama dalam Bidang Akuakultur

DSC 6720Kuala Nerus : Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)  menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Micronutrients Technologies Malaysia Sdn Bhd (MTM) untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang akuakultur.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, berkata kerjasama itu akan melibatkan beberapa aktiviti pelajar dan kakitangan antaranya projek pembiakan tilapia serta kajian sains akuatik.

“Dengan adanya MoU ini, kedua-dua pihak akan mengusahakan 30 ekar tanah di UniSZA kampus Besut untuk bidang akuakultur ini”

“Selain itu, MTM turut memberi peluang kepada mana-mana pelajar Fakulti Biosumber Industri Makanan (FBIM) untuk membuat Latihan Industri serta menawarkan pekerjaan kepada graduan di sana”, katanya pada majlis MoU di UniSZA, hari ini.

Pada majlis itu, UniSZA diwakili oleh Naib Canselor dan Pendaftar, Ismail Ahmad manakala MTM pula diwakili Ketua Pegawai Teknikal, Mr. Terry Goh dan Ketua Pengarah Eksekutig, Dato Alex E.E. Lye Dean.

Sementara itu, MTM adalah syarikat berdaftar di Malaysia bermatlamat untuk membiakkan Gred C ke Gred A Tilapia secara tempatan dan berkembang di peringkat antarabangsa pada masa akan datang.

DSC 6738

Print Email

Pesuruhjaya Tinggi Kanada Kongsi Polisi Luar Dan Peluang Pendidikan Di Kanada

KL71201Pesuruhjaya Tinggi Kanada di Malaysia, Tuan Yang Terutama Julia G. Bentley telah berkongsi polisi luar negara Kanada termasuklah peluang melanjutkan pengajian di Kanada kepada mahasiswa dan kakitangan UniSZA di program Ambassadorial Talk yang diadakan di Dewan Resital, Pusat Kesenian dan Warisan UniSZA pada 4 Februari 2020.

Syarahan beliau yang bertajuk “The Canada-Malaysia Partnership” menekankan hubungan Canada dan Malaysia dan suasana hubungan diplomatik Kanada termasuklah dalam bidang pendidikan.  Beliau menjelaskan satu daripada tiga objektif asas polisi luar Kanada yang di tekankan oleh Perdana Menteri, Justin Trudeau adalah untuk meningkatkan budaya Kanada dan interaksi global dalam pendidikan.

“Salah satu daripada elemen yang difokuskan dalam pendidikan di Kanada adalah untuk mempromosi hubungan kerjasama antara universiti di Kanada dan universiti di Malaysia. Pada tahun 2018, Kanada telah memngumumkan program biasiswa baru bagi membantu pelajar menyambung pangajian di Kanada. The Canada-ASEAN Scholarship and Educational Exchanges for Development (SEED) menawarkan peluang untuk pelajar-pelajar di Malaysia melanjutkan pengajian jangka pendek atau melakukan kajian di Kanada.”

Selain bidang pendidikan, beliau turut berkongsi tentang geografi, budaya, flora, fauna, politik selain peranan Kanada di peringkat antarabangsa, hubungan diplomatik Kanada, keutamaan polisi luar  Kanada dan implikasinya kepada hubungan dengan negara Malaysia.

“Kami berharap dapat membina kemakmuran bersama melalui pelaburan perdagangan. Namun, hubungan dengan Asia bukan hanya berkaitan pelaburan, ianya lebih daripada itu seperti dalam bidang pendidikan dan kebudayaan. Banyak peluang kerjasama yang dapat diteroka dan saya fikir kita boleh menyumbang kepada keamanan dan kemakmuran dunia dengan cara yang lebih bermakna dan berharga,” ujar beliau.

Majlis syarahan tersebut turut dihadiri oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UniSZA, Prof. Dr. Mohd Afandi bin Salleh dan Pengarah Pusat Komunikasi Korporat dan Pengurusan Perhubungan, En. Ismail bin Musa.

Kanada92202

Print Email

UniSZA dan IIIT tandangani MoA, lantik Profesor Pelawat sepenuh masa di INSPIRE

Kuala Nerus : Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) bersama Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT) untuk pelantikan profesor pelawat secara sepenuh masa di Institut Penyelidikan Produk & Ketamadunan Melayu Islam (INSPIRE), hari ini.

Profesor Pelawat yang dilantik itu adalah Prof. Dr. Abdel Rahim Ali Mohamed Ibrahim yang berasal dari Sudan dan juga merupakan Mantan Presiden Akademi Feqah Sudan.

Pengarah INSPIRE UniSZA, Prof Dr. Fadzli Adam berkata, tempoh lantikan beliau adalah enam bulan dan pilihan sambungan enam blan lagi tertakluk kepada prestasi dan pencapaian.

“Antara tugas beliau adalah membantu INSPIRE dalam penyeliaan projek Manuskrip Islam dan menyampaikan syarahan, seminar dan bengkel dalam bidang kepakaran kepada pelajar, staf serta komuniti luar”

“Selain itu, beliau juga perlu menyelia pelajar siswazah serta membawa masuk pelajar pascasiswazah dari luar negara ke UniSZA khususnya di INSPIRE”, katanya ketikac ditemui.

Pada majlis MoU itu, UniSZA ditandatangani oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof. Dr. Kamarul Shukri Mat The dan Pendaftar, Ismail Ahmad. Manakala IIIT pula, diwakili oleh Pengarah, Prof Dr. Mohamad Fauzan Noordin dan Pengarah Penerbitan dan Terjemahan, Prof Dr. Mohamed Aslam Haneef.

MoU berkenaan disaksikan oleh Pengerusi IIIT, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU) UniSZA, Datuk Dr. Mohammad Nur Manuty.

Print Email

1,000 Peserta sertai Persidangan Antarabangsa Sosial Islam 2020

AI2Kuala Nerus : Lebih 1,000 orang hadir ke Persidangan Antarabangsa Sosial Islam 2020 yang berlangsung di Dewan Perdana, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), di sini.

Persidangan yang bertemakan “Islamic Social Framework in the Context of Maqasid Syariah and Civil Society” itu adalah anjuran Institut Penyelidikan Produk dan Ketamadunan Melayu Islam (INSPIRE)  dengan kerjasama International Institute of Islamic Thought (IIIT) dan Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG) UniSZA

Pengarah INSPIRE, Prof. Dr. Fadzli Adam berkata, penganjuran persidangan itu adalah platform untuk membincangkan kepentingan maqasid syariah dalam menangani isu-isu keagamaan dan perpaduan ummah di dunia khususnya di negara kita yang hangat pada masa kini sekaligus membimbangkan terjadinya keretakan perpaduan kaum dan menjejaskan Islam sebagai agama Persekutuan.

“Dengan adanya persidangan ini, ia dapat mewujudkan kerjasama dan kebersamaan semua pihak dan individu dalam kalangan masyarakat Melayu Islam terutamanya demi sama-sama membantu dalam isu keagamaan dan perpaduan kaum melalui kepentingan maqasid syariah dalam kehidupan”

”Malah, ia juga satu medium percambahan dan perkongsian ilmu dalam kalangan ahli akademik UniSZA, cendekiawan luar dan NGO yang terlibat”, katanya pada majlis berkenaan.

Pada majlis itu, Pengerusi Pengerusi Institut Pemikiran dan Tamadun Islam (IIIT), Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menyampaikan ucaptama beliau kepada peserta yang hadir.

Menurur Prof Fadzli, penceramah dan peserta berpeluang untuk berkongsi dan bertukar pandangan dalam mencari solusi untuk mempertahankan kepentingan maqasid syariah di negara sekaligus mengekalkan keharmonian masyarakat yang telah lama wujud.

”Tujuan persidangan ini juga untuk memberi kefahaman yang jelas terhadap isu-isu dan konflik agama dan perpaduan ummah yang timbul pada masa kini disebabkan membelakangi syariah yang akan memberi kesan kepada generasi yang akan datang”

“Ia juga memberi pengetahuan dan kesedaran kepada peserta tentang kepentingan serta menjalankan tanggungjawab masing-masing bagi mengekalkan corak kehidupan berlandaskan syariah pada masa kini”, katanya.

Katanya lagi, Maqasid syariah mempunyai kepentingan yang tersendiri dalam mengukur dan mempertimbangkan sesuatu perkara demi menjamin kemaslahatan dan menolak keburukan.

“Pertimbangan yang menjadi kayu pengukur ini semestinya berlandaskan nilai-nilai al-Quran dan al-Sunnah yang menjadi asas bagi memastikan ianya berada di dalam kerangka syariat”, katanya.

AI1

Print Email

Kunjungan Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia ke UniSZA

UD1Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melakar satu detik sejarah yang penuh bermakna dengan kunjungan seorang tokoh sarjana Sheikh Profesor Dr. Ahmed al-Raissouni sebagai Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) UniSZA

Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, beliau secara peribadi mempelawa Sheikh Profesor Dr. Ahmed al-Raissouni untuk menjadi Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam yang merupakan fakulti tertua dan terbesar di UniSZA ke arah memperkasa dan mengantarabangsakan fakulti.

“Usaha membawa Sheikh sering terbantut memandangkan kesibukan beliau dengan tugasan sebagai Ketua kesatuan Ulama Islam Sedunia dan juga profesor Fakulti Syariah di sebuah universiti di Doha, Qatar”

“Setelah enam bulan, akhirnya usaha membawa Sheikh ke UniSZA berjaya direalisasikan dengan persetujuan beliau untuk menjayakan aktiviti-aktiviti yang disenaraikan kepadanya bermula 25 Disember 2019 sehingga 9 Januari 2020”, katanya ketika ditemui.

Katanya lagi, itu merupakan satu kejayaan yang amat bermakna kepada seluruh warga UniSZA apatah lagi ini merupakan lawatan beliau yang pertama kali ke Malaysia.

“Kunjungan Sheikh telah memberi impak yang besar kepada warga UniSZA khususnya dan masyarakat amnya kerana beliau berjaya mengenengahkan pendekatan maqasid syariah sebagai satu mekanisme praktikal dalam menjamin kelestarian universiti sebagai sebuah pusat pembinaan peradaban insan dan dalam menjamin kesejahteraan hidup bermasyarakat dalam era revolusi industri yang penuh dengan cabaran”

“Idea-idea yang diketengahkan oleh Sheikh juga akan diwacanakan dengan lebih lanjut dan dibukukan bagi melonjakkan pencapaian UniSZA serta menjayakan misi pendidikannya ke arah melahirkan insan holistik dengan nilai-nilai terpuji selaras dengan visi UniSZA iaitu Universiti Islam Integrasi Kontemporari”, katanya ketika ditemui.

.Sementara itu, Dekan Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI), Prof. Dr. Abdul Hakim Abdullah berkata, pelbagai aktiviti telah disusun untuk dimanfaatkan bukan hanya kepada warga UniSZA tetapi termasuk juga kepada masyarakat Malaysia.

“Syarahan yang disampaikan oleh Sheikh Profesor Dr. Ahmed al-Raissouni dilengkapi dengan terjemahan dan turut dikongsi melalui media sosial untuk dimanfaatkan oleh masyarakat umum”

“Selain daripada semakan dan pemantapan kurikulum FKI, Sheikh Profesor Dr. Ahmed al-Raissouni turut menjayakan beberapa aktiviti ilmiah yang lain seperti kuliah umum, penyampaian khutbah, wacana usul fiqh, bedah kitab, dan bengkel metodologi bersama para pelajar siswazah”, katanya.

Katanya lagi, Sheikh Profesor Dr. Ahmed al-Raissouni turut mengadakan sesi mini muzakarah bersama para ilmuan Terengganu anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM), pertemuan dengan Sahibussamahah Mufti Negeri Terengganu, Dato’ Dr. Zulkifli Muda, beberapa wacana ilmu anjuran The International Institute of Islamic Thought (IIIT), Institut Darul Ehsan (IDE) dan Institut Maqasid Malaysia, ramah mesra dengan kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Program Wawancara Bersama TV al-Hijrah.

“Dalam kesibukan menjayakan aktiviti ilmiah yang telah disusun, Sheikh berkesempatan untuk kunjungan hormat menemui beberapa pemimpin negara iaitu YAB Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, YB Menteri Pendidikan Malaysia Dr. Maszlee Malik dan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa”

“Semasa berada di Terengganu, beliau turut berkesempatan mengadakan kunjungan hormat menemui YAB Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar dan menemui rakan lama beliau semasa bersama menjawat Naib Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang”, katanya.

UD2 UD3 UD4 UD5

Print Email