Berita

UniSZA RAIH 38 PINGAT EMAS DAN ANUGERAH GRAND AWARD DI MPI 2019

mpi11Kuala Nerus – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mendominasi kutipan pingat emas di Minggu Penyelidikan dan Inovasi (MPI) 2019 apabila berjaya meraih sebanyak 38 pingat emas, selain 50 perak dan 51 pingat gangsa.

Lebih mebanggakan, produk hasil ciptaan penyelidik UniSZA, Dr. Abd Jamil Zakaria iaitu Superb Dairy Fertilezer (SDF) turut dinobatkan sebagai penerima Anugerah Grand Award pada MPI 2019 kali ini.

Dr. Jamil ketika ditemui berkata, produk berkenaan merupakan baja inovatif yang baru dalam industri tenusu dan telah dirumuskan untuk menyediakan nutrien yang seimbang yang diperlukan dalam pemakanan kambing tenusu bagi menghasilkan kuantiti dan kualiti susu yang tinggi.

“Gabungan keseimbangan nitrogen, fosforus, kalium dan kalsium dengan elemen surih (TE) dalam SDF terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan, hasil dan kualiti rumput serta meningkatkan kandungan protein dan kalsium dalam susu sertameningkatkan jumlah rumput yang sihat untuk makanan ruminans”

“Kelebihan SDF ini adalah ia membekalkan nutrien lengkap dan seimbang disamping diperkayakan dengan kalsium terutamanya untuk pertumbuhan cepat pastura bagi makanan haiwan tenusu”, katanya ketika ketika ditemui.

Menurut Dr Jamil, penggunaan SDF yang mudah dan praktikal turut menjimatkan di mana hanya 5-10 gram diperlukan untuk setiap tanaman bagi selang 3 minggu serta tiada baja kimia tambahan yang diperlukan sekaligus dapat mengurangkan pencemaran persekitaran.

“Peningkatan penghasilan dan pengeluaran susu ini dapat meningkatkan ekonomi dan pendapatan usahawan ternakan dan tenusu” katanya pada majlis penyampaian hadiah dan penutup MPI 2019 di Dewan Al Muktafi Billah Shah, UniSZA

Majlis telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) UniSZA, Prof Ir. Ts. Dr. R Badlishah Ahmad. Turut hadir, Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan, Inovasi dan Pengkomersialan (RMIC) UniSZA, Prof Madya Dr. Saiful Bahri Mohamad.

Sementara itu, Prof Ir Badlishah berkata, MPI 2019 ini diharap menjadi menjadi platform kepada produk-produk penyelidikan dan inovasi dapat dikomersialkan untuk manfaat masyarakat.

“Kita harap produk-produk ini diketengahkan kepada pemain industri bagi tujuan pengkomersialan sekaligus menjadikan universiti lebih mampan berdaya maju”

“Dengan tema Peradaban Insan Melalui Kelestarian Penyelidikan dan Inovasi, MPI 2019 ini mampu menjadi medan kepada para penyelidik dan pelajar untuk menzahirkan idea-idea inovasi kepada produk bermanfaat untuk kesejahteraan sejagat”, katanya ketika ditemui.

MPI yang belangsung selama dua hari bermula 12 Mac itu mempertandingkan sebanyak 420 produk penyelidikan dan inovasi hasil penyelidik dari seluruh Institut Pengajian Tinggi (IPT) serta pelajar sekolah rendah dan menengah di Malaysia.

mpi22 mpi33

Cetak E-mel

PROGRAM "KESEJAHTERAAN EMOSI TANGGUNGJAWAB BERSAMA”

Kaun22Unit Kaunseling, Pejabat Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) telah mengadakan Program "Kesejahteraan Emosi Tanggungjawab Bersama” pada 14 Februari 2019 (Khamis) bertempat di Bilik Aktiviti Unit Kaunseling, Kampus Gong Badak, UniSZA.  Program ini telah dihadiri seramai 120 peserta. Program ini telah dikendalikan oleh Pegawai Psikologi Kanan, Unit Kaunseling, PTNC HEPA iaitu Puan Husni Munirah Binti Hashim.

Pada masa kini kehidupan manusia penuh dengan cabaran dan persaingan yang memerlukan seseorang individu mempunyai kekuatan mental dan fizikal dalam menghadapi segala rintangan serta meneruskan hidup dengan ceria dan positif. Akan tetapi dengan hanya mempunyai kekuatan mental dan fizikal adalah tidak cukup untuk membantu seseorang individu meneruskan kehidupan kerana individu akan berhadapan dengan pelbagai masalah seperti masalah ekonomi, kesihatan, sosial, kerjaya, keselamatan dan pelbagai lagi. Bagi menjadikan seseorang individu itu kuat untuk menghadapi semua cabaran dalam kehidupan adalah penting mempunyai kekuatan emosi atau lebih dikenali sebagai kecerdasan emosi.

Menyedari hakikat ini, Unit Kaunseling, HEPA telah mengambil inisiatif untuk mengadakan Program “Kesejahteraan Emosi, Tanggungjawab Bersama” dalam usaha mempromosi dan memberi pendedahan tentang peranan Unit Kaunseling  terutama bagi mahasiswa baharu. Diharapkan mahasiswa dapat celik akal dalam menguruskan masalah dan seterusnya melahirkan mahasiwa yang sejahtera emosi dan minda untuk kecemerlangan pembelajaran.

         Secara keseluruhannya, sambutan yang diterima daripada peserta amat menggalakkan dan reaksi yang diberikan adalah positif. Justeru, Unit Kauseling PTNC, HEPA berharap dapat menganjurkan lagi program seumpama ini pada masa akan datang.

Kaun11 Kaun33

Cetak E-mel

UniSZA RAIH 8 PINGAT DAN ANUGERAH KHAS DI MTE 2019

MTE1Kuala Nerus - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berjaya menggondol anugerah khas “The Best Award” selain berjaya meraih enam pingat dalam Malaysia Technology Expo (MTE) 2019 yang berlangsung di Putra World Trade Center (PWTC) pada 21 hingga 23 Februari lalu.

Anugerah khas tersebut diperolehi melalui produk “PROPOPLUS : Trigona Beauty”  iaitu set penjagaan kulit berasaskan propolis kelulut hasil ciptaan Prof. Madya Dr. Khamsah Suryati Mohd dari Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM)

Beliau ketika ditemui berkata, produk yang dibangunkan itu adalah hasil kajian lebih enam tahun terhadap propolis kelulut.

“Sebelum ini propolis hanya dibuang sahaja disebabkan kurang pengetahuan teknologi “know-how” dalam kalangan penternak kelulut terhadap proses pengekstrakan propolis”

“Namun, kajian yang melibatkan empat geran penyelidikan dan penghasilan lebih 10 penerbitan ini telah membuktikan potensi yang tinggi propolis kelulut dan mengandungi bahan-bahan yang amat sesuai untuk dijadikan produk penjagaan kulit,” katanya.

Katanya lagi, Propoplus Cosmetics yang terdiri dari pencuci muka, toner dan pelembab 2 dalam 1 itu dihasilkan melalui formulasi khas.

“Produk ini tidak memudaratkan kulit pengguna, sesuai di pakai untuk semua jenis kulit dan mesra wuduk”

 “Produk ini juga telah  mendapat perlindungan harta intelek dibawah Hakcipta dan Cap Dagang. Paten juga telah difailkan melalui MyIPO (Malaysia Intellectual Property Office)”, katanya.

Tambahnya lagi, produk itu telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan bersedia untuk memasuki pasaran dan UniSZA telah melantik syarikat YMR International Marketing Sdn Bhd sebagai syarikat pemasaran bagi produk ini.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Prof. Ir Dr. R Badlishah Ahmad berkata, UniSZA telah menghantar 10 penyertaan melalui sembilan orang penyelidik untuk MTE pada kali ini.

“Alhamdulilah, secara keseluruhannya, daripada 10 penyertaan tersebut UniSZA berjaya meraih satu anugerah khas, dua pingat emas, empat pingat perak dan dua pingat gangsa”

“InsyaAllah UniSZA sentiasa berusaha menghasilkan penyelidikan dan inovasi yang mampu memberi manfaat kepada agensi kerajaan, masyarakat dan industri”, katanya pada majlis berkenaan.

Katanya lagi, selain mempamerkan hasil penyelidikan dan inovasi UniSZA, peluang itu juga telah digunakan untuk mencari rakan kerjasama strategik bagi produk dan teknologi yang dibangunkan.

Bertemakan ‘Asia’s Invention and Innovations Marketplace’, MTE 2019 merupakan antara pameran inovasi yang paling menonjol di Asia kerana berjaya menarik kira-kira 8,000 pengunjung dan lebih daripada 500 penyertaan daripada pelbagai negara.

MTE2 MTE3

Cetak E-mel

UniSZA JUARA KESELURUHAN SIPTAR 2019

Siptar3Kuala Nerus – Kutipan 11 pingat emas, 10  perak dan 5 gangsa membolehkan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menutup Sukan IPT Pantai Timur (SIPTAR) 2019  di sini hari ini selaku juara keseluruhan.

Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka menduduki tempat kedua setelah mengutip 5 emas, 6 perak dan 5 gangsa manakala Politeknik Sultan Ahmad Shah berada di kedudukan ketiga dengan 4 emas dan 3 gangsa.

Kejohanan selama lima hari yang  itu adalah edisi kedua selepas kali pertama diadakan pada tahun 2009 dan mempertandingkan sebanyak lapan acara sukan

Pengarah Pusat Sukan UniSZA, Riduan Mohamed Arof berkata , pada edisi kali ini, UniSZA menghantar 76 atlet dengan menyertai kesemua lapan acara yang dipertandingkan.

“Alhamdulillah, kami meraih sekali lagi juara keselurahan selepas edisi pertama pada 2009 dan ini merupakan kejayaan yang bermakna buat atlet UniSZA” katanya katanya pada majlis penutup SIPTAR 2019, di Dewan Perdana UniSZA.

Majlis disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan. Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof Madya Dr. Ahmad Afandi Salleh.

Menurut Riduan, sebanyak  27 pasukan institusi pengajian tinggi dari seluruh Pantai Timur telah menyertai SIPTAR 2019 dengan membabitkan seramai 1,030 atlet dan 200 pegawai.

Sementara itu, Prof Dr Hassan Basri mengucapkan tahniah kepada semua atlet dan pegawai dari seluruh IPT dalam menjayakan kejohanan itu sekaligus mengertkan lagi hubungan antara pelajar di Pantai Timur.

Beliau turut menyerahkan bendera SIPTAR kepada UiTM Machang selaku tuan rumah pada 2021 nanti.

siptar1 Siptar2 Siptar4 Siptar5

Cetak E-mel

UniSZA JALIN KERJASAMA DENGAN UNIVERSITI CHIBA, JEPUN

chiba1KUALA NERUS – Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menandatangani Perjanjian Surat Niat (LoI) dengan Universiti Chiba, Jepun bertujuan mempertingkat dan memperkukuhkan lagi kerjasama antara kedua-dua pihak

Pada majlis itu, UniSZA diwakili oleh Dekan Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG), Prof. Dr. Wan Abd Aziz Bin Wan Mohd Amin dan Timbalan Dekan Fakulti Pengajian Umum dan Pendidikan Lanjutan (FUPL), Prof. Madya Dr Abdul Manam Mohamad, manakala Universiti Chiba diwakili oleh Prof. Dr. Chiyo Yonemura dan Prof. Dr. Shingo Odani.

Yang turut hadir, Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato' Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan dan Pendaftar UniSZA, Ismail Ahmad.

Prof Hassan Basri berkata, kerjasama dijalinkan oleh UniSZA dan Universiti Chiba adalah bermula apabila kedua-dua institut pengajian tinggi terbabit bersama menjayakan projek kajian berkaitan sosiologi Orang Asli dari Kaum Bateq di Kelantan dan Kaum Semaq Beri di Terengganu

“Pihak UniSZA dan Universiti Chiba akan bekerjasama dalam beberapa perkara antaranya Program Mobiliti Pensyarah dan Pelajar seperti pertukaran pelajar dan pensyarah, lawatan penyelidik,program kebudayaan dan sukan serta penyeliaan PhD dan Sarjana”, katanya.

Tambahnya lagi, LoI itu juga bertujuan mejalinkan kerjasama antara kedua universiti dalam menganjurkan seminar dan projek pendidikan.

chiba2

Cetak E-mel