Berita 2017

CERAPAN GERHANA MATAHARI DI USA

Berikut adalah perkongsian oleh Dr Baharrudin di USA:

Tempoh penuh gerhana kali ini selama 2 minit 3 saat boleh dilihat dari pantai barat Oregon sehingga ke Carolina di pantai timur USA. Korona merupakan lapisan atmosfera matahari yang hanya boleh kelihatan ketika gerhana matahari penuh, suhu korona. Dianggarkan 1 juta darjah celcius. Fenomena diamond ring atau cincin berlian merupakan tompokan cahaya. Terakhir matahari yang keluar melalui celah celah gunung ganang bulan. Gerhana bermula jam 9.16 pagi waktu Oregon USA dan mula penuh jam 10. 19 pagi. Fenomena kali ini berlaku di USA sahaja. Lokasi cerapan oleh kumpulan kami di Ashwood dalam negeri Oregon yg disertai juga oleh beberapa pencerap  dan penduduk tempatan.

gerhana wadi dr baharuddin usa

 

Cetak E-mel

PROGRAM SISWAPRENEUR SHOWCASE SIRI 3 TAHUN 2017

20729289 1410012815720945 8851578715995738815 nProgram Siswapreneur Showcase Siri 3 Tahun 2017 adalah anjuran daripada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang bertujuan mempromosikan produk-produk inovasi dan keusahawanan pelajar IPT ke pasaran komersial dan lebih berdaya saing.

Program ini telah dilancarkan dengan rasminya oleh Yang Berhormat Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi pada 1 Mei 2017 di Piazza, The Curve Mutiara Damansara yang lalu bersempena Program Siswapreneur Showcase Siri 1 yang telah diadakan pada 29 April – 1 Mei 2017 di Piazza, The Curve Mutiara Damansara.

Program ini menghimpunkan para usahawan kategori pelajar dari pelbagai Universiti dan Kolej Komuniti. Sehubungan dengan itu, Pusat Keusahawanan dan Kebolehpasaran Pelajar telah menghantar seramai 11 orang siswa siswi UniSZA yang turut terlibat dalam program ini yang menjual pelbagai jenis produk termasuk barangan kecantikan dan makanan seperti aiskrim, keropok dan minuman.

Program ini dilihat sebagai satu medium yang amat baik dalam memberi peluang kepada pelajar untuk mengenali bidang pekerjaan yang diminati dan menjadikan pelajar sentiasa berfikiran positif serta dapat berdaya saing dalam perniagaan. Sambutan yang diterima daripada pelajar-pelajar amat menggalakkan dan reaksi yang diberikan adalah positif.

Justeru, program ini dapat menjadi persiapan awal atau tindakan pro aktif yang diambil oleh pelajar untuk lebih memantapkan lagi perniagaan yang dijalankan di masa akan datang.

20729401 1410012345720992 5959445165988928159 n

Cetak E-mel

TIGA KALI DI PERSADA ANTARABANGSA

ASANI 3Kuala Nerus : Pensyarah Fakulti Reka bentuk Inovatif dan Teknologi (FRIT) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Profesor Madya Dr.  Abdullah Sani Kamaluddin telah berjaya mengadakan pameran solo ketiganya pada 17 hingga 19 Julai 2017 di Universiti Trisakti,  Jakarta Indonesia.

Bertemakan  “Rumah Tradisional Terengganu, Kelantan dan Catan Kontemporari Rustic Art”, sebanyak  30 lukisan menggunakan media akrilik dan cat air dapat dipamerkan. Ini adalah kali ketiga diperingkat antarabangsa selepas beliau membuat pameran di Universiti Yala Rajabhat Thailand pada tahun lepas dan satu pameran mini di University of London sewaktu beliau membentang kertas kerja pada tahun 2013.

Perasmian pameran telah di sempurnakan oleh Timbalan Rektor Prof. Ir.Hj. Asri Nugrahanti MS, PhD diiringi bersama oleh Dekan Fakultas Seni Rupa dan Desain Dr. Ganal Rudiyanto, M.Hum Universitas Trisakti. Pihak Trisakti mengucapkan tahniah dan setinggi  terima kasih kepada UniSZA kerana ini lah pertama kali Universitas Trisakti menerima pameran solo dari luar negara.

 Beliau juga berharap agar aktiviti-aktiviti seumpama ini dapat diadakan dari masa kesemasa supaya kerjasama antara UniSZA dan Universiti Trisakti dapat diteruskan dari masa ke semasa. 

Cetak E-mel

“Ke Mana Halatujuku (Mahasiswa Diploma)”

kaun55Kuala Terengganu - Unit Kaunseling, Pejabat Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA), UniSZA mengadakan program “Ke Mana Halatujuku (Mahasiswa Diploma)” bertempat di Dewan Kuliah Utama (DKU), Kampus Gong Badak, UniSZA pada 22 Julai 2017.

Unit kaunseling PTNC HEPA telah mengambil inisiatif bagi mengadakan program “Ke Mana Halatujuku (Mahasiswa Diploma)” bagi membantu pelajar-pelajar terlibat membuat keputusan dalam memilih haluan selepas tamat pengajian. Sama ada mahu meneruskan pembelajaran ke peringkat lebih tinggi berdasarkan pemilihan program yang bersesuaian atau terus terlibat dalam pasaran kerja. Disamping itu, program ini turut menyalurkan info-info untuk melahirkan graduan yang Marketable.

Melalui program ini, kelihatan 67 orang mahasiswa yang hadir lebih teruja setelah diberi pencerahan daripada penceramah-penceramah dalam bidang kepakaran masing-masing. Slot pertama disampaikan oleh Prof Madya Dr. Mohd Nazri b. Latiff Azmi daripada Fakulti Bahasa & Komunikasi (FBK).

Beliau mengupas kepentingan menduduki ujian MUET, persiapan dan tip untuk menghadapi serta prosedur pengambilan MUET. Slot ini banyak mendedahkan maklumat tentang cara terbaik untuk mengulangkaji MUET. Beliau mendedahkan teknik menghadapi Muet bagi empat komponen yang diuji dalam Ujian Muet iaitu “Listening, Speaking, Reading dan Writing”. Slot Ini sangat memberi manfaat kepada pelajar-pelajar Diploma kerana dapat membantu mereka membuat skor yang terbaik bagi memenuhi syarat band MUET yang telah ditetapkan.

Ini kerana MUET adalah syarat asas untuk menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda. Contoh bagi pelajar Daripada Fakulti Undang-Undang & Hubungan Antarabangsa perlu mendapat band 4 bagi melayakkan mereka menyambung pelajaran peringkat Ijazah di UniSZA. Manakala di UniVersiti lain tertakluk kepada syarat-syarat Universiti tersebut yang telah tetapkan. Slot kedua disampaikan oleh Encik Mohd Husnizan Bin Mohd Nor daripada Bahagian Pengurusan Akademik (BPA).

Beliau memberi penerangan berkaitan peluang menyambung pelajaran ke peringkat ijazah dan sarjana berserta syarat-syarat yang perlu dipatuhi bagi kemasukkan ke UniSZA. Di samping itu, beliau turut mengupas dasar meritokrasi berkaitan dasar pengambilan pelajar ke IPTA. Slot ini memberi pendedahan input yang berguna kepada pelajar Diploma dalam membuat persiapan diri bagi melayakkan mereka menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi berdasarkan kos yang mereka minati.

Slot ketiga disampaikan oleh Dr. Wan Amalina Bt. Wan Abdullah @ Wan Muda iaitu Pengarah Pusat Keusahawanan dan Kebolehpasaran Pelajar. Slot ini berkaitan persiapan menjadi graduan “marketable”. Beliau memberi penerangan mengenai tip-tip kebolehdapatan kerja dan persiapan mahasiswa melangkah alam pekerjaan. Selain itu, beliau turut memberi pendedahan peluang-peluang dalam bidang keusahawanan sebelum dan selepas bergraduat.

kaun44

Cetak E-mel

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI FAKULTI PERUBATAN 2017

fskraya1KUALA TERENGGANU, 13 JULAI 2017 – Fakulti Perubatan,  Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) tidak ketinggalan untuk bersama-sama mengadakan majlis sambutan hari raya yang diraikan oleh semua warga Fakulti Perubatan (FP) dengan kerjasama Institut Pembangunan Komuniti & Kualiti Hidup (i-CODE).

Majlis dengan penuh meriah dan kesederhanaan bermula pada pukul 10.00 pagi sehingga 2.00 petang diraikan dengan kunjungan hampir 800 orang tetamu termasuk pensyarah jemputan luar, staf daripada Hospital Sultanah Nur Zahirah, staf Kampus Gong Badak, pelajar perubatan dan pelajar kejururawatan. 

Majlis dimulakan dengan ucapan oleh Dekan Fakulti Perubatan iaitu Prof. Dr. Nordin bin Simbak. Beliau turut menyampaikan hadiah kepada salah seorang staf yang akan bersara iaitu Puan Rasmah binti Embong sebagai tanda penghargaan beliau dalam menyumbang tenaga dan idea sepanjang perkhidmatan selama 10 tahun di fakulti.

Majlis ini juga diadakan untuk meraikan ahli jawatankuasa bagi Program Hari Terbuka Fakulti dan Lawatan MQA yang bertungkus lumus memastikan program-program anjuran fakulti dapat dilaksanakan dengan jayanya. Pelbagai juadah menarik yang disediakan oleh fakulti seperti Nasi Minyak, Bihun Soto, Laksa, Sate, Ketupat Pulut, Lemang, Asam Gumpal, Kuih Muih, Rojak buah dan lain-lain lagi. Juadah turut dimeriahkan dengan juadah istimewa iaitu Kambing Bakar oleh Institut Pembangunan Komuniti & Kualiti Hidup (i-CODE).

Dengan adanya majlis seperti ini, silaturrahim antara seluruh warga fakulti dapat dieratkan. Pihak fakulti berharap majlis seperti ini akan diadakan oleh fakulti setiap tahun.

fskraya2 fskraya3 fskraya4

Cetak E-mel